Interview met Moonsorrow

Interview met Moonsorrow

Vijf jaar moesten we wachten op een nieuwe plaat van Moonsorrow, maar tegelijkertijd was het ook al even geleden dat Zware Metalen de Finse band sprak. Ik belde daarom bassist Ville even op om het over de nieuwe plaat te hebben, die vanaf april verkrijgbaar is.

log

Dag Ville, hoe gaat het? Ik bel je even op, aangezien ik een vrije dag had en ik hoorde dat jij ook twee dagen vrijaf nam om op het Century Media-kantoor bij te kletsen over jullie nieuwe plaat, die uitkomt op 1 april. Dat is geen grap, neem ik aan?

(lacht) Ja, vanavond ben ik bezig tot een uur of elf en morgen is er weer zo’n dag. Je bent zeker de eerste niet om te vragen of het om een grap zou gaan. We lachen er ook wel mee binnen de band. Uiteraard valt het per ongeluk op die dag, maar we laten al zo lang niets van ons horen. Misschien gebeurt er wel helemaal niets dan? Geen album, geen releaseshow op 1 april, helemaal niets!

Je slaat natuurlijk de spijker op de kop als je zegt dat jullie er eventjes over gedaan hebben. Tot 2007 hadden jullie een aardig tempo wat betreft het uitbrengen van platen, maar nu duurt het plots vijf jaar. Hoe komt dat?

Geen idee, misschien zijn we oud geworden? (lacht) Nee, we waren eigenlijk begonnen in 2012 met het schrijven van nieuw materiaal, dus we hebben wel een kleine pauze genomen. Toen we echter bezig waren met schrijven hebben we alles weggegooid, omdat we tot de conclusie kwamen dat we niet op de juiste weg zaten. We wilden geen plaat die zo klonk, dus we begonnen opnieuw. Daarom duurde het zo lang.

log

In elk geval zal het niet liggen aan de problemen binnen jullie band, want jullie zitten met dezelfde line-up sinds jullie debuut Suden Uni. Wat is er zo speciaal aan de chemie in jullie band? Ik heb het gevoel dat Cradle of Filth of, om binnen het genre te blijven, Eluveitie daar wel wat van kunnen leren.

Ja, ik zag Cradle of Filth juist en toen besefte ik plots dat er van die originele band eigenlijk maar eentje meer overblijft. Wel, ik weet niet goed wat het is, maar ik denk dat het iets te maken heeft met het feit dat we al vrienden waren voordat de band bestond. We huurden dus geen muzikanten in om een instrument te bespelen, maar zochten mekaar op. Sindsdien zijn we ook allemaal goede vrienden.

Misschien speelt het ook mee dat Moonsorrow minder als een muziekbedrijf bekend staat en het eerder gaat om het maken van muziek die vanuit het hart komt?

Voor mij voelt het helemaal niet aan alsof Moonsorrow een bedrijf is, hoewel ik hier vandaag in zeker opzicht wel ben voor zaken. Ik zit namelijk een plaat te promoten, in de hoop dat die vanaf april zal verkopen. Maar ik bekijk het zo niet, voor mij is het plezier steeds belangrijk geweest. We maken in de eerste plaats nog steeds muziek voor ons en niet voor een publiek, maar het is wel fijn om te zien dat de mensen de muziek goed vinden, of dat het op zijn minst zo lijkt. Maar dat was nooit onze prioriteit, het ging vooral om het maken van albums waar we ons goed bij voelden.

Maar uiteraard zijn jullie wel een band die zijn strepen verdiend heeft binnen het genre en rustig verder timmert aan de weg. Dat gebeurt vanaf heden bij Century Media, een label dat verbonden is met Sony, terwijl jullie in het verleden te vinden waren bij Spinefarm, dat een Universal label is. Is die overgang van belang geweest bij jullie?

Spinefarm is op een gegeven moment deel geworden van Universal en Century Media werd onlangs maar pas opgekocht door Sony, maar toen was het contract met ons al in orde. Ik weet niet welk effect dat zal hebben, maar ik lig er niet echt van wakker. Ik wil gewoon goede muziek maken en die muziek toevertrouwen aan capabele mensen.

Maar er zal wel een reden zijn waarom jullie nu plots getekend hebben bij Century Media?

Ja, we wilden absoluut met de band naar Century Media. Het contract bij Spinefarm liep ten einde en we waren uit op iets nieuws. We brachten zes full-lengths uit bij Spinefarm en het was gewoon tijd om te veranderen. We waren ook onder de indruk van de attitude van Century Media, want zij behandelen bands als bands, in plaats van als producten.

log

Het label mag wel trots zijn dat jullie er nu zijn bijgekomen, want ik vind deze nieuwe plaat de beste sinds Verisäkeet. Jullie gitarist Henri heeft reeds laten weten dat het veel folkier klinkt en dat kan ik ook bevestigen. Kan ik dan concluderen dat jullie geëvolueerd zijn naar deze stijl, of is dit eerder muziek die past binnen het thema van ‘het tijdperk van de goden’, wat de vertaling is van Jumaltan Aika?

Het klopt wel dat we altijd de muziek en de lyrics hand in hand laten gaan, want we vinden het van belang dat het klopt met het thema van het album. Voor we begonnen met het schrijven van dit album denk ik echter dat we al beslist hadden om terug wat dieper te graven naar de oude waarde van folk metal en er op die manier iets van te maken dat oud klinkt. We wilden zeker niet doen zoals de meeste bands en wilden eerder dat het klonk zoals erg lang geleden, toen er nog geen opnamemateriaal bestond.

Jullie staan binnen enkele maanden wel op de planken met Korpiklaani, tijdens jullie tour in april. Inspireert blije folk metal, zoals die van Korpiklaani, Finntroll of Alestorm, jullie dan op geen enkele manier?

In de bands die je opsomt zitten allemaal goede vrienden, maar ik denk niet dat zij ons beïnvloeden of wij hen. Ieder heeft zijn eigen invloeden en meestal zijn dat gewoon de bands waarnaar je luisterde toen je een tiener was. Dat is de muziek die blijft hangen tot het einde.

Bekijkt Henri het ook zo? Jullie delen hem met Finntroll, dus kan ik me voorstellen dat er bij jullie in de band wel eens wat gepraat of gediscussieerd wordt over de weg die je op wilt gaan.

Wel, meestal voelt hij wel het verschil aan als hij muziek schrijft. Dan weet hij of het iets is voor Moonsorrow of voor Finntroll, maar het gebeurt wel eens dat we binnen de groepen zeggen dat hij een nieuwe riff best bewaart voor het volgende album van Finntroll. Dan vragen we hem of hij asjeblieft terug wat Moonsorrow wil gaan schrijven. (lacht)

log

Zo krijg ik het gevoel dat jullie echt in groep aan deze muziek werken en verder kijken dan jullie eigen instrument lang is. Henri, Marko en jij bespelen, of bespeelden, ook andere instrumenten. Betekent het ook dat jullie nadenken over de partijen van andere instrumenten binnen jullie muziek?

Niet echt. We werken allemaal wel mee om de muziek in elkaar te steken, maar Henri speelt nog wel alle demo’s zelf in en bespeelt ook alle instrumenten. Hij is het dus nog steeds die, als puntje bij paaltje komt, beslist wie wat speelt binnen de band. Dat is ook perfect in orde, want hij is een geweldig muzikant die met briljante ideeën voor de dag komt. Er valt niets aan te merken op wat hij doet, dus meestal wordt er niets veranderd aan hetgene hij aanbrengt.

Op die enkele uitzonderingen na dan. Ik vond in ons archief nog een interview terug van zo’n tien jaar geleden, met jullie gitarist Mitja. Toen ging het over de invloeden die in jullie muziek aanwezig waren, zoals Bathory en oude Thyrfing. Het valt mij op dat die kern nog steeds in jullie muziek aanwezig is, zoveel jaren later. Enslaved wordt door jullie ook vermeld als een belangrijke invloed, maar die zijn wel het progressieve pad opgegaan. Kan ik afleiden uit je reactie daarjuist dat dit nooit zal gebeuren binnen Moonsorrow?

We waren, en zijn nog steeds, erg geïnspireerd door het oude werk van Enslaved. Langs de andere kant vind ik het goed dat wij gewoon onze eigen weg blijven gaan en heb ik heel veel respect voor het feit dat zij hun eigen ding blijven doen en niet blijven ronddolen in hun verleden. Ze vonden hun eigen weg en daar valt niets op te zeggen. Wij zullen zeker hun pad niet volgen, wij volgen het onze en ik weet niet welke kant het zal opgaan. Wij laten ons niet leiden door de carrière van andere bands, gewoon omdat hun eerste albums erg sterk waren.

log

Het betekent dat jullie als een van de enige bands nog steeds die oude blackfolk produceren, waardoor jullie ook sterk afwijken van de vrolijke en progressievere bands. Over vrolijkheid gesproken: voelt het ook zo aan op het podium? Zijn jullie minder vrolijk?

Ja, ik denk dat onze live shows wel een pak serieuzer zijn dan die van Korpiklaani. We amuseren ons uiteraard wel op podium met onze instrumenten en je zal wel een lach op ons gezicht zien verschijnen, maar we staan daar om serieuze dingen te brengen.

Geldt dat ook backstage? Brengen jullie daar ook serieuze dingen?

Nee, daar is het volledig anders! (lacht) Daar zijn we gewoon zoals iedereen: een bende kleine kinderen. We zijn bijna veertig jaar oud, maar backstage zijn we gewoon een bende kinderen.

Nog iets waar ik zeker even bij wou stilstaan, is jullie taal. Een band als Korpiklaani maakt vaak gebruik van het Engels of gebruikt korte titels in de eigen taal, en Finntroll gaat dan weer over naar het Zweeds. Volgens hen klinkt die taal iets trolser dan het Fins, maar kan het niet gewoon zijn dat Fins geen commerciële taal is?

Ja, absoluut. Voor Moonsorrow vind ik dat commerciële aspect van taal wel niet zo belangrijk. Onze teksten zullen altijd in het Fins blijven, dat hoort er nu eenmaal bij.

log

Op basis van dit gesprek heb ik het idee dat het belangrijker is dat jullie je perfect kunnen uitdrukken in jullie moedertaal, dan dat het echt verstaanbaar wordt voor de menigte.

Zeker, het past bij onze muziek en op die manier kunnen we gewoon alles zeggen zoals we het precies bedoelen. Het is mijn eigen taal en ik ken elk woord ervan, dat maakt het ook veel comfortabeler.

Dit album is in elk geval al een stuk makkelijker om uit te spreken dan het vorige. Viel dat ook op toen, dat mensen een omweg zochten om maar niet die titel uit te hoeven spreken?

Ja, meestal gebruikten ze gewoon de initialen VKKM en dat vond ik prima.

Makkelijk opgelost zo. Dus in april zien we jullie verschijnen in België en Nederland en jullie doen er ook wat zomerfestivals bij. Kijk je ernaar uit om hier nog eens te zijn? Waar denk je spontaan aan bij onze landen?

Het zijn fijne landen om in te vertoeven. Je hebt een plek waar je moet spelen en een plek waar je kan rondwandelen. Het voelt vertrouwd aan, want het behoort eveneens tot de Europese cultuur. Waar ik aan denk bij het woord Nederland is dat er cannabis gerookt mag worden. Dat is maar het eerste wat bij me opkomt hoor. (lacht)

Er is ook wel wat cultuur aanwezig hoor. Hebben jullie soms tijd om de steden te bezoeken? Hier in België vind je wel wat mooie historische steden.

We hebben jammer genoeg niet zoveel tijd als we op tour zijn. Ik denk dat ik echt eens op reis moet gaan naar jullie landen, als ik ooit de tijd vind.

Misschien binnen enkele jaartjes dus. Dan zie ik je wellicht wel in april of op zomerfestivals zoals Graspop en Hellfest.

Of gewoon op al die shows die nog gaan komen. Bedankt voor het gesprek!

Links:

Interview met Moonsorrow

Interview met Moonsorrow

Moonsorrow wist mijn hart te veroveren met het laatste album Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa. Toen ik las dat de band tijdens Paganfest mijn deur zou passeren leek het wel Kerstmis! Gewapend met twee grote flessen bruine Leffe plaatste ik mij tegenover gitarist Mitja. Ik verdronk bijna in zijn diepe grijze ogen terwijl hij met zijn Skwisgaar Skwigelf-accent mijn vragen beantwoordde.

Logo van moonsorrow

Hallo, hoe gaat het met jou en de band?

Met de band en mij is alles in orde. We touren nu toch al meer dan drie weken.

Dat is best lang!

Ja inderdaad, maar het voelt alsof we nog maar een weekje bezig zijn! Ik zou best nog wel een maandje verder kunnen gaan.

Is het dan niet vermoeiend om constant van hot naar her te hossen?

Nee hoor, we slapen in lekkere bussen, de faciliteiten die wij mogen gebruiken zijn fantastisch en het eten in de muziekcentra zelf is verschrikkelijk lekker dus we hebben niet te klagen!

Jullie zijn nu toch al even onderweg met de Paganfest tour, wat hebben jullie buiten de tour allemaal gedaan?

Niets om eerlijk te zijn! Net voor de tour kwam ons nieuwe album uit dus alles wat we deden draaide gewoon rond dat album. We deden ook enkele Finse shows en voor de rest hebben we gewoon wat uitgerust. Stilte voor de storm om het zo te zeggen.

Jullie hebben dus, zoals je net zei, een nieuw album uit, op welke manier verschilt deze plaat van de andere?

Wel, het nieuwe album voelt een stuk kouder aan. We wilden trouwens ook een nieuwe weg inslaan met deze plaat. Het album heeft nu trouwens ook het thema: Het einde van de wereld. Het is een beetje post-apocalyptisch. We hebben alles dus heel koel en kil laten aanvoelen. We hadden trouwens eerst heel wat folk in het album verwerkt maar we hebben het eruit gelaten tijdens het mixen zodat het koeler aan zou voelen en beter bij het thema zou passen.

Moonsorrow album

Wie heeft nu het meeste invloed gehad op deze plaat?

Henri, heel zeker Henri! Normaal geeft iedereen wel wat tips en komt iedereen wel eens met ideeën aandraven, maar deze keer komt de muziek helemaal van Henri’s kant. Er zijn misschien enkele stukjes die van Ville komen, maar Henri was deze keer de drijvende kracht achter de plaat.

Achter het hele album schuilt dus heel dat post-apocalyptische thema, kun je daar wat meer over vertellen?

Iedere keer wanneer we aan een nieuw album beginnen, zitten we even samen en brainstormen we over hoe het album eruit gaat zien, waar de songs over gaan enzovoorts. Tijdens een van die sessies spraken we af dat we niet te dicht wilden aansluiten bij ons vorige album. We wilden gewoon een nieuwe, frisse weg inslaan. Het was ook gewoon zeer interessant om iets te doen met het post-apocalyptische weet je wel. We wilden dat idee toen ook niet direct in de vuilnisbak kieperen. We hadden het trouwens ook niet gepland om er een thema-album van te maken! Toen begonnen we aan het visuele aspect van het album te denken. We waren het er over eens dat het beste wat we konden doen, er een zeer sterke cover op te zetten die de lading dekt. Een perfecte samenwerking tussen muziek en artwork.

Het is dus een conceptalbum met een zeer koude ondertoon, zeer verschillend van andere pagan- en vikingbands die veelal iets doen met de geschiedenis van hun cultuur of dergelijke.

Ja daar heb je wel gelijk in, maar dit was gewoon een leuke tijd om zo’n album te maken. We maken de wereld hoe dan ook kapot.

Hebben jullie bepaalde geluksrituelen voor jullie beginnen met schrijven of opnemen? Een glaasje whiskey? Los gaan op Lady Gaga misschien?

(lacht) Nee, nee totaal niet. Als het op zulke dingen aankomt pakken wij het wel zeer professioneel aan. Henri werkt het meest aan onze muziek. Hij krijgt constant ideeën en geweldige invallen. Hij heeft trouwens ook een thuisstudio dus wanneer hij het in de vingers krijgt, duikt hij de studio in en zet hij zijn ideeën om in muziek. Er komt dus geen alcohol aan te pas. We komen trouwens ook niet erg vaak samen om te repeteren of dergelijke. Iedereen doet het zijne thuis. Dan komen we eens samen en evalueren we alles. Gooien we eruit wat slecht is en werken we verder aan de goede dingen. We passen de stukjes in elkaar om het zo maar even te zeggen.

Moonsorrow band

Er zat behoorlijk wat tijd tussen jullie vorige album en Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa. Drie jaar om precies te zijn, hoe komt dat ?

Ja! Wel, we waren genoodzaakt om een korte pauze te nemen. We waren het allemaal een beetje beu na Tulimyrsky. We hebben het hele tourgebeuren in Europa helemaal overgeslagen. Zelfs die in Amerika hebben we niet gedaan. We hadden eigenlijk al in 2009 moeten schrijven aan nieuw materiaal. Maar Henri schrijft ook voor Finntroll, dus dat kwam er nog even tussen piepen. De studio werd dus met meer dan een jaar uitgesteld.

En hoe voelde jij je daarbij?

Ja het voelde erg slecht. We zaten allemaal vol nieuwe energie door de vele goede recensies en al het goede commentaar op Tulimyrsky en we wilden echt aan een nieuwe plaat werken. We hebben gewoon twee jaar verloren. Maar aan de andere kant heb ik geen idee of die plaat dan net zo goed zou zijn als deze nu. Het zou in elk geval op iets heel anders uitgedraaid zijn.

En hoe sta jij momenteel tegenover het nieuwe album?

Persoonlijk? Ik heb echt niet te klagen over deze plaat. Normaal gezien als je een album op de markt brengt, zijn er altijd wel wat stukken waar jij als muzikant je bedenkingen bij hebt. Meestal zijn dit dingen die in het mix-gedeelte anders worden geïnterpreteerd. Of gewoon het gevoel dat je hebt van ‘dit zou luider moeten zijn’ of ‘dit moet rauwer klinken’, wat dan ook. Ik kon bijvoorbeeld totaal niet naar het laatste album luisteren! Ik wilde het gewoon uit het raam gooien (lacht). Dat betekent totaal niet dat het een slecht album was maar alles zit hem gewoon in de details en als die dan niet altijd voor jou persoonlijk kloppen haat je het album gewoon. Maar meestal kan ik het album na zes maanden met nieuwe ogen bekijken, met nieuwe oren beluisteren om het beter te zeggen. Als je zelf een album maakt hoor je enkel de fouten die erin geslopen zijn. Je hoort enkel wat je wil horen, begrijp je? Maar bij dit album hoor ik niets fout! Ja, het klinkt gewoon intimiderend en zeer koel.

Dus je zou durven stellen dat dit jullie beste album is?

Wel, ik denk dat hij net zo goed is als zijn voorgangers. Het is niet het beste album, maar zeer zeker ook niet het slechtste.

Jullie zijn nu al een heel tijdje onderweg, zijn er leuke anecdotes over de tour?

(lacht) Ja! Er zijn heel wat zotte dingen gebeurd! Vooral met Korpiklaani amuseren we ons te pletter! Zo hebben we bijvoorbeeld de Finnish Folk Metal Maffia gevormd! Iedereen heeft trouwens ook een tattoo laten zetten (laat pols zien).

moonsorrow band

Een échte tattoo nog wel! En wie heeft dat gedaan? Korpiklaani en Moonsorrow of gewoon iedereen?

Ja gewoon Moonsorrow en Korpiklaani. Nasha van Arafel heeft er eentje op haar enkel laten zetten, maar er staat een kruis over dus zij zit er niet bij! Anders van Unleashed deed net hetzelfde. En ja, de Finnish Folk Metal Maffia steelde eten en vooral drank van andere bussen. Maffia style weet je wel!

Was er een tourstop waar je echt naar uitkeek?

Hmm… We komen altijd wel op nieuwe plaatsen. We hebben bijvoorbeeld al heel lang niet meer in Italië gespeeld. In Bologna hebben we dan ook een echt vette show gespeeld. Op de meeste plaatsen hebben we al wel eens gespeeld hoor, daar niet van.

En wat zijn de plannen na Paganfest?

We hebben twee dagen tijd om een beetje te rusten en te repeteren en dan hebben we enkele Finse shows op het programma staan. Dus ja we zullen thuiskomen en weer werken! Binnen enkele weken beginnen de zomerfestivals alweer dus dan gaan we ook niet echt veel vrije tijd hebben, of tijd in het algemeen om aan nieuw materiaal te werken.

Some last words to save the whales?

Oh ja… Jij komt uit Nederland zeker?

België

Ik vraag me echt af waarom het altijd zo vochtig is in de zalen! (lacht) Enkele zalen waren echt grappig! Het leek wel een verdomde sauna! Vooral in de Biebob is het erg! Het zijn echt de natste shows die we meemaken! Maar we vinden het wel leuk om in de sauna te spelen.

En houd je dan ook van het Belgische bier om wat verkoeling te krijgen? Ik zag net dat je Jupiler aan het drinken was?

Ja hoor! Het is erg lekker! Zeer zeker!

Dankjewel voor het interview en ik wens jullie nog een spetterende show toe!

Geen probleem en dank je wel! Tot straks!

Links:

Interview met Moonsorrow

Moonsorrow_logo

Interview met Moonsorrow

Het epische Pagan folk metal album Verisäkeet van het Finse Moonsorrow heeft op mij een tijdje terug behoorlijk wat indruk gemaakt. De prachtige melodieën doen je even terug in de tijd wanen tussen de strijdende Heidense Finse bevolking die zich weerden tegen het opkomende christendom of zoals zij het noemden: De Witte Plaag. Ook de black metal invloeden komen op dit album weer aardig de kop op steken. Hoog tijd om de band aan de tand te voelen. Gitarist Mitja aan het woord: Mitja

Hoe staat het met het leven hedendaags in het land van de duizend meren?

Ik ben vorige week nog wezen zwemmen in één van die duizend meren, maar het water was zo verschrikkelijk koud dat ik een griepje opgelopen heb…
Het is hier eigenlijk best koud voor de tijd van het jaar, maar het wordt nu wel steeds warmer. Ik zag onze lieflijke vrouwe president Tarja Halonen gisteren nog een ijsje eten, dus dat moet wel een teken zijn dat de zomer voor de deur staat. Naast het weer is alles hier prima.

Ten eerste wou ik even zeggen dat jullie laatste album Versäkeet erg veel indruk op mij heeft gemaakt. Zijn jullie als band ook 100% tevreden over het eindresultaat?

Ik weet niet of je ergens 100% tevreden over kunt zijn, maar we zijn zeker 96,5% tevreden…
Er zijn natuurlijk altijd van die kleine dingetjes die je achteraf zou willen veranderen, maar er is niks waar ik iets over te klagen heb.

Wat mij vooral opvalt aan het album is het extreem epische karakter van de nummers. Hij is minder progressief en bombastisch als jullie voorlaatste werk Kivenkantaja. Was dit in eerste instantie ook de intentie of is dit het resultaat van een natuurlijk proces?

Beide een beetje eigenlijk. We wilden niet op dezelfde progressieve voet verder als op Kivenkantaja, dus het was eigenlijk een natuurlijke keuze om met een wat rauwer, eerlijker en bijna “regressief” album op de proppen te komen in vergelijking met het vorige werk.

Kun je omschrijven hoe het schrijfproces bij een band als Moonsorrow in zijn werk gaat? En wanneer vinden jullie dat een nummer helemaal af is?

Iedereen (vooral drummer Marko en gitarist Henri) bedenkt riffs en kale versies van de nummers thuis en om de zoveel tijd sturen we elkaar mp3’s via e-mail om weer nieuwe ideeën op te doen. Daarna, normaalgesproken zo’n twee maanden voordat we de studio induiken, beginnen we met het houden van sessies in Henri’s thuisstudio alwaar we de nummers tot een geheel gaan smeden en daar maken we dan demo’s van. De allerlaatste week voordat we de studio in gaan, gaan we de oefenruimte in om als band met elkaar te repeteren. Dus het komt er op neer dat we de nummers niet of nauwelijks met elkaar oefenen.
Vooral op Verisäkeet werden de nummers erg lang en bijvoorbeeld het nummer Pimeä was reeds tien minuten lang toen we nog steeds vonden dat er iets miste, dus werd ie uiteindelijk dertien minuten lang. We willen niet in de songs gaan knippen of iets dergelijks; we laten het nummer rijpen en vormen en het is pas klaar wanneer wij vinden dat ie klaar is. Of het nou zes of vijftien minuten lang is.

En hebben alle bandleden daar evenveel zeggenschap over? Oftewel: heeft elk bandlid invloed op de band en op de nummers? En op welke manier?

Ja uiteraard. Marko en Henri komen met hun composities en hun manier van spelen en Ville (zang/bas, red.) schrijft de teksten. Mijn grootste persoonlijke ivloed op het geheel is met name mijn gitaarstukken en solo’s.

Moonsorrow

Even wat anders. Finland is langzaam aan het uitgroeien tot en van de grote metallanden. Hoe is het leven in een land als Finland voor een metal-freak en hoe populair is Moonsorrow in zijn vaderland?

Metal is vrij mainstream in Finland. De meeste van de best verkopende bands hier speelt wel een of andere vorm van metal. Moonsorrow is ook verrassend populair aangezien onze laatste twee albums hier in de top 20 zijn beland. Ik denk dat de grootste hype rond de band zo’n twee jaar geleden was, maar ik sta altijd weer versteld hoeveel publiek er op onze optredens afkomen en hoeveel onze muziek lijkt te betekenen voor onze fans.

Hier in Nederland beginnen jullie ook aardig populair te worden. Bestaat er een kans voor een optreden op korte termijn in ons kikkerlandje? En wat kunnen we dan verwachten? Zullen jullie, net als op de foto’s in de layout van het nieuwe album, volledig bedekt met modder het podium betreden?

Ik hoop dat we heel snel naar Nederland kunnen komen. Jammergenoeg hebben we daar nog nooit gespeeld. Waarschijnlijk zullen we ons dan volledig besmeuren met koeienbloed!

Afgesproken!
Even over de teksten: alle teksten zijn in het Fins. Is er een speciale reden waarom jullie ervoor kiezen om jullie moedertaal te gebruiken in de teksten?

Nou, als onze onderwerpen en thema’s over de oude Finse en Scandinavische cultuur gaan, past het er gewoon beter bij als we onze eigen taal gebruiken. Daarnaast is het Fins een erg poëtische taal, dus is het een goede keus om het te gebruiken in plaats van andere talen.

Vervolg op pagina 2