Interview met Alex Camargo, Krisiun
Naast Morbid Angel werd op het Metalfest 2004 in 013 Tilburg ook Krisiun geinterviewed. Twan van Knippenberg en ondergetekende vonden Alex Camargo, vocalist/bassist van Krisiun, backstage zittend op een riante bank terug. Na wat initiële problemen met de memo-recorder, kon het interview van start gaan.
Alex, de Europese tour is net begonnen, wat verwacht je ervan?
Je verwacht natuurlijk het beste, ook al kunnen er vervelende dingen gebeuren. Het is een flinke eer en een fijne beleving om mee te mogen op deze tour.
Jullie nieuwste cd, “Works of Carnage”, is Krisiun weer op zijn best. Wat vind je zelf van de cd, ben je er compleet tevreden mee?
Ja, we zijn er helemaal tevreden mee. We zochten een productie zoals deze, en naar mijn idee hebben we een goede geluidskwaliteit weten te bereiken. “We’re still Krisiun to the bone”, we probeerden nog wat sneller te spelen, maar natuurlijk moet je hier en daar ook wat “groove” creeren, het geheel wat dynamischer maken. Het is gewoon 3 mensen die metal spelen.
Zit er een verhaal achter de Venom cover “In League with Satan”?
Die staat er ook op om die juistgenoemde “groove” wat op de cd te krijgen, even een adempauze. De luisteraar krijgt de mogelijkheid om Krisiun te horen als ze wat “grooved down” spelen. We speelden het nummer in de oefenruimte, en besloten om het op te nemen. Venom is een van de bands die ons flink beinvloed heeft.
Het drumgeluid op “Ageless Venemous” was een nachtmerrie voor vele fans, ook voor mij. Hoe kon Max als drummer en Krisiun als band tevreden zijn met zo’n drumgeluid?
Er was iets mis gegaan tijdens het masteren. Op dat moment wilden we een “clear” album maken. Er waren toen zoveel bands die bruut en snel probeerden te spelen, terwijl je niet kon horen wat er allemaal precies gebeurde. Wij hoopten wel een goed geluid te bereiken, waarin je alle instrumenten en riffs goed kon onderscheiden. Maar “we went too clear”, dat weten we. We dachten dat we wat meer “bottom” zouden hebben, maar dat viel dus tegen. We waren wel wat technischer aan het spelen op die cd, was een periode voor Krisiun. “Blistering speed and technical stuff”, en elk album is zijn eigen hoofdstuk eigenlijk.
En er was geen tijd om dat masteren opnieuw te doen?
Nee, niet echt. We hadden wat haast, het label vroeg waar de cd bleef, en we hadden hem gemastered, dus zo is hij uitgebracht. De cd is niet slecht geworden, Rolling Stone Magazine vond “Ageless Venemous” geweldig. Maar ik kan me voorstellen dat death metalheads zoals jij, die gewend zijn aan een ander geluid, de cd wat tegen vonden vallen. Maar goed, “it’s done, it’s there”. We denken ook niet terug in het verleden, maar kijken vooruit.
Gelukkig heeft Krisiun een goede comeback gemaakt met “Works of Carnage”. Waar vind je de meeste progressie terug in de muziek van Krisiun, als je “Black Force Domain” vergelijkt met de nieuwere albums?
Ja, vroeger waren we nog jong, we konden niet eens goede instrumenten betalen. We luisterden Slayer, en daarna Morbid Angel, en we wilden dat naspelen, alleen we hadden dus totaal geen idee hoe we dat moesten spelen. De nummers op “Black Force Domain” zijn ook vooral wat wild, qua ritme hadden we nog erg veel moeite. Maar op elk album hebben we nieuwe dingen geleerd, progressie dus. Ons doel is om “wild” te blijven, strakker proberen te spelen, nog sneller, “got to make it evil”. Compromisloos, we zijn niet op zoek naar een groot label of optredens op grote festivals, openen voor Ozzy of zo, we willen gewoon onze muziek spelen. Onze grootste mijlpaal was samen met Morbid Angel op 1 podium spelen, dat was geweldig, een droom die uitkwam. We hebben ook met Deicide gespeeld in de VS, met Cannibal Corpse, we gaan ervoor, of we nu in grote of kleine zalen spelen.
“Ageless Venemous” en “Works of Carnage” zijn beiden erg goede cd’s, maar veel mensen vinden ze wat te overgeproduceerd. Trek je je iets van dat soort meningen aan?
Jazeker. Ook negatieve kritiek daar luister ik naar, mits die geuit wordt door iemand die weet waar hij over praat, een death metalhead zoals jij bijvoorbeeld. Mailtjes met kritiek op de muziek lees ik natuurlijk, maar er zijn ook mensen die je om stomme redenen proberen af te breken, en daar heb ik geen boodschap aan. We spelen al jaren en jaren deze muziek en Krisiun bestaat nog steeds. Naar meningen van mensen die de band kennen wordt echt goed naar geluisterd.