Interview met Incarnate

Interview met Incarnate

Een nieuw hogedrukgebied ontwikkelt zich metalgewijs boven Zeeuws-Vlaanderen. Incarnate is de naam. Het derde album is een feit en laat horen dat de stijgende lijn die de band trekt, alle mogelijke tekenen van metaalmoeheid vierkant de grond in boort. Tijd voor een interview met zanger Koen Mattheeuws.

Incarnate

Hallo Koen, alles goed met u?

Jazeker!

Jullie zijn Nederlanders als ik het goed heb, met een Belgisch randje. Klopt dat?

Incarnate is een band waarvan alle leden afkomstig zijn uit de Nederlandse provincie Zeeland. Alleen ikzelf woon sinds een jaar of zeven, acht in Vlaanderen wegens studie en werk.

Hands of Guilt/Eyes of Greed is de titel van jullie nieuwe album. Dat heeft waarschijnlijk niet meteen iets te maken met oog-handcoördinatie. Maar met wat dan wel?

(lacht) Met de oog-handcoördinatie van de muzikanten is niks mis als je het mij vraagt!

Nee, de plaat gaat zoals de titel het al voorzichtig aangeeft over hebberigheid, de ongebreidelde honger naar altijd maar meer en meer, zonder dat mensen daar echt gelukkig van worden. Veel van wat direct of indirect met dit materialisme te maken heeft, komt aan bod in de teksten op ons nieuwe album. Als je goed om je heen kijkt, zie je deze fenomenen terug in ons economische systeem, de politiek, het sociaal leven. Economische belangen, korte termijn denken, oppervlakkige jaloezie, zomaar enkele thema’s. Het is geen uitzondering dat in die processen ergens bloed aan handen blijft kleven.

De hoes van Hands of Guilt/Eyes of Greed ziet er behoorlijk old school death metal uit. Zelf gemaakt?

Incarnate

Dank je! We zijn zelf behoorlijk tevreden over het artwork van ons nieuwe album. De hoes is van de hand van de Amerikaan Jacob Parmentier, een visueel artiest die bekend staat om zijn donkere werk voor bands als Integrity, Arkangel, Rot in Hell et cetera. Er zit een old school death metal-randje aan, dat ben ik met je eens. Maar dat is
niet bewust geweest. We kenden de stijl van Jacob’s werk en we hebben hem
daarom benaderd. Andersom, wist hij ook wat voor band we zijn, aangezien
hij ons vanaf het begin heeft gevolgd. Eerder maakte hij al T-shirt designs voor
ons. We hebben hem de thematiek van de nieuwe plaat verteld en onze ideeën
aangegeven. De rest hebben we overgelaten aan zijn artistieke inspiratie. Op basis daarvan heeft hij de cover gemaakt. Het artwork heeft een duidelijke samenhang met de titel en de thematiek van de plaat. Maar dat laten we liever aan de luisteraar over om te ontdekken.

Ik las in een bepaald papieren magazine dat jullie Zweedse old school georiënteerde death metal zouden spelen. Volgens mij heeft de reviewer van dienst alleen de hoes bekeken want volgens mij heeft jullie muziek geen sikkepit met Zweden te maken, eerder met metalcore, hardcore of moshende metal.

Ach ja, what’s in a name? Sowieso vind ik genres niet zo belangrijk. Maar als je het dan toch een naam wilt geven denk ik dat de muziek ergens het midden houdt tussen jaren ’90 metalcore – denk daarbij aan bands als Merauder, Integrity, Ringworm – en toch wel old school death/thrash metal. Hier en daar heb ik toch al vergelijkingen gehoord met het geluid van pakweg Bolt Thrower of Entombed. Toch hebben we weinig te maken met de tsunami aan deathcorebands die je vandaag de dag de revue ziet passeren, denk ik. We bedienen ons hier en daar wel van lompe breakdowns, maar onze nummers zijn vaak gebaseerd op death/thrash metal-riffs. Het is anders, misschien wat rauwer?

Zeker rauwer als je het mij vraagt! Zijn jullie oudere nummers in dezelfde stijl als het recente werk?

Hands of Guilt/Eyes of Greed is ons derde album en het eerste met mij als vocalist. In 2008 is de eerste langspeler Embrace the Horror uitgekomen. Ten opzichte van die plaat denk ik dat de hard/metalcore-invloeden nog wat meer naar de achtergrond zijn verdwenen en death/thrash metal een iets prominentere rol heeft gekregen. Het tempo ligt vaak iets hoger en mijn vocalen zijn sowieso meer death metal georiënteerd dan die van de vorige zanger. In 2004 is er ook nog een mcd – A Dark Age of Lies – uitgebracht, die in 2005 opnieuw uitgebracht is via het Duitse label Lucifer’s Legions. De muziek daarop staat nog wat meer verwijderd van wat we nu doen. Ik denk dat als je deze drie releases chronologisch naast elkaar zet, je een natuurlijke evolutie ziet. Muzikanten ontwikkelen zich ook en willen het voor zichzelf keer op keer interessant houden. Dat, gecombineerd met een songgerichte aanpak, heeft geleid tot waar we als band nu staan denk ik.

Incarnate

Wie beschouwen jullie als jullie grootste invloed of “idolen”?

De belangrijkste invloed is onze eigen inspiratie, maar natuurlijk zijn wij ook muziekliefhebbers. We luisteren naar muziek variërend van old school death metal tot progrock en van hardcore tot een streepje jazz (lacht). Maar op het geluid van Incarnate zijn vooral bands als Slayer, Heaven Shall Burn, Bolt Thrower, At the Gates, Death, Integrity, Crowbar en Hatebreed van invloed denk ik.

Het gitaargeluid staat bij jullie centraal lijkt mij. Maar hoe komen jullie tot nummers? Zit er een vaste lijn in het schrijfproces?

Meestal begint het met een paar gitaarriffs, waarmee de gitarist, drummer
en bassist vervolgens in de oefenruimte aan de slag gaan. Dan kom ik met flarden tekst of zanglijnen waarna we gaan proberen inpassen. Tot slot bepalen we de volgorde, het aantal herhalingen en dergelijke, zodat het uiteindelijk een nummer met kop en staart wordt. In dit soort muziek speelt de gitaar altijd een
prominente rol. Echter elk instrument is wat ons betreft even belangrijk en wordt
ten volle benut in dienst van het nummer.

Jullie zitten bij een Duits label, Demons Run Amok. Leuke labelgenoten hebben jullie daar. Ken je er al een paar?

Van naam en muziek kennen we er natuurlijk een hoop. Bands als Trapped Under Ice, Awaken Demons en 50 Lions zijn in de hardcore-scene redelijke namen. Met Onfall heeft Incarnate enkele jaren geleden een weekendtour gedaan. Tevens hebben we met Never Face Defeat, de band van de labelbaas, in het verleden enkele shows gespeeld. De meeste bands kennen we niet persoonlijk vanwege de fysieke afstand.

De nummers op Hands of Guilt/Eyes of Greed lenen zich volgens mij uitstekend om live veel gewelddadigheid en energie los te weken bij het publiek. Zijn jullie een echte liveband?

We treden in ieder geval erg graag op! Omdat we links hebben met zowel death/thrash metal als metalcore/hardcore treden we regelmatig met bands uit beide stromingen op. Zo hebben we gespeeld met onder andere Nile, Exodus, Pro-Pain, Gorefest, Sworn Enemy en recent nog met Malevolent Creation. Bij beide soorten publiek slaan we geregeld aan. Zowel headbangers als moshers gaan met momenten aardig los op onze shows. Persoonlijk vind ik dat de nummers van een cd pas gaan groeien en hun uiteindelijke vorm krijgen als je ze regelmatig live gaat spelen.

Staan er nog optredens op het programma in de nabije toekomst?

Zaterdag 21 mei spelen we op het Rage of Destruction Festival in Peer (België) met onder andere Leng Tch’e en een week later op 28 mei spelen we in de Frontline in Gent op een contest met het oog op een spot op het Mass Deathtruction Festival in Wallonië. Vervolgens doen we op 18 juni 2 shows, ‘s middags op het Rock Around the Bridge festival, met Steak Number Eight, The Van Jets, et cetera, in Sas van Gent. ‘s Avonds doen we een headlineshow in het OHK in Oostende, in België. Na de zomer staat er ook al behoorlijk wat op de agenda, dus houd onze MySpace in de gaten voor een datum bij jou in de buurt!

Met welke Belgische of Nederlandse bands zouden jullie wel enkele affiches willen delen?

Zoals ik bij de vorige vraag al aangaf hebben we al met redelijk wat grote bands gespeeld. Als het over bands uit de Benelux gaat, zouden we graag nog eens het podium delen met Hail of Bullets. Ook Legion of the Damned en Aborted zouden niet verkeerd zijn!

Incarnate

Is Incarnate voor jou eigenlijk een hobby, of is het de bedoeling dat het een (semi-)professionele bezigheid wordt?

Muziek maken moet je graag doen, het vraagt namelijk wel wat opofferingen. Het is dus in de eerste plaats een hobby! Als we er ooit onze boterham mee kunnen verdienen, dan mag dat natuurlijk. Maar zoals iedereen wel weet is dat in de metal geen evidentie. Het is dan ook zeker geen prioriteit. We willen vooral veel spelen en als het even kan met gave bands!

Heb je het gevoel dat jullie een ambitieuze band zijn, of willen jullie vooral een stevige band zijn die nog jaren op het podium kan staan?

We hebben zeker wel ambitie! Ik denk dat we als band op muzikaal vlak nog lang niet uitgeëvolueerd zijn. Zo zijn we in de oefenruimte nu en dan al bezig met nieuwe nummers en het belooft weer een stap in een onvoorspelbare richting te worden. Maar natuurlijk willen we nog heel wat jaren gewoon veel toffe shows spelen. Die twee zaken – muzikale ontwikkeling en je muziek bij het publiek brengen middels veel shows – houden elkaar perfect in evenwicht.

Wat doe je nog zoal in het dagelijks leven? Ben je een typische actieve beroepsburger of een buitenbeentje?

Een actieve beroepsburger zeer zeker. Typisch, dat weet ik dan weer niet (lacht). We hebben alle vier redelijk uiteenlopende banen. Je zou in ieder geval niet van iedereen in de band verwachten dat ze in het weekend metal maken.

Zo, erg bedankt voor de antwoorden, wat wil je nog meegeven aan de lezers?

Als je houdt van knallend harde death/thrash metal en/of ook niet vies bent van stevige metalcore, kom dan zeker eens kijken naar een show van ons!

Bedankt voor het interview!

Links:

Interview met Incarnate

Interview met Incarnate

In februari verscheen Embrace The Horror van het Zeeuwse Incarnate. Naast typische metalcore invloeden bevat dit album eigenlijk veel meer. Vaak wordt er een flinke dosis thrash aan de muziek toegevoegd en dat maakt het album voor mij persoonlijk alleen maar interessanter. Hoogste tijd om eens met gitarist Chris de Nood te praten over de totstandkoming van het album, de toekomst van Incarnate, het downloaden van cd’s en nog veel meer.

Incarnate

Hey Chris! Leuk dat je even tijd vrij hebt gemaakt voor dit interview. Hoe gaat het met jou en Incarnate?


Goed en met Incarnate loopt het ook prima momenteel.

Zou je de Zware Metalen lezers even kort willen vertellen wie en wat Incarnate nou precies is?


Incarnate is een band uit Zeeland, opgericht direct na de ondergang van Counterpart, eind 2003. Leon (drummer), Donnie (zang) en ik (gitaar) wilden als ex-Counterpart leden een meer metal georiënteerde band beginnen. We kenden Bram (basgitaar) al een tijdje en we waren op de hoogte van zijn vaardigheden als basgitarist. We benaderden hem om bij ons te komen bassen, hij was enthousiast en zo is het eigenlijk ontstaan. We hebben ons 100% gericht op het schrijven van nummers en zes maanden later hebben we onze eerste EP A Dark Age of Lies opgenomen. Het album verscheen een jaar na oprichting van de band (2004). Vanaf dat moment zijn we ook begonnen met het spelen van live shows. Recentelijk is onze eerste langspeler Embrace the Horror uitgekomen. In de tussenliggende tijd hebben we nog meegewerkt aan een Integrity tribute cd en een split cd.

Jullie debuutalbum Embrace The Horror ligt al weer een tijdje in de schappen. Nog steeds tevreden met het resultaat?


De plaat is in februari 2008 verschenen, dus hij is nog redelijk vers. We wilden dat de muziek, de teksten en het artwork elkaar zouden versterken en één duister geheel zouden worden. Dat is denk ik goed gelukt. We zijn zeer tevreden met het resultaat.

emi

Over het artwork gesproken, ik vind het werkelijk om te smullen. Hoe is die tot stand gekomen?


Het artwork is gemaakt door Dwid Hellion, zanger van Integrity. Ik ben altijd al een grote fan geweest van Integrity en de duistere sfeer die de band uitademde. Tevens wist ik dat Dwid op artistiek gebied veel voor bands doet. Zodoende leek het ons een aardig idee om hem te benaderen voor ons artwork. We hadden zelf al een concept en een redelijk idee van hoe we het wilden hebben. Toen zijn we met hem om de tafel gaan zitten en hebben hem verteld waar het album over gaat en onze ideeën op tafel gelegd. Dwid heeft geheel naar eigen inzicht invulling gegeven aan het concept. We zijn erg tevreden met het eindresultaat. Het versterkt de duistere sfeer van de muziek en de teksten.

Terug naar de muziek, hoe zijn de reacties van buitenaf op het album?


De reacties op het album zijn zeer positief, zowel van de fans als van de media. Ook live worden de nieuwe nummers goed ontvangen.

Hoe is het schrijfproces van het album verlopen? Wie heeft/hebben de nummers geschreven?


Eigenlijk op dezelfde manier als hoe we ons eerste album A Dark Age of Lies hebben geschreven. De meeste riffs schrijf ik thuis. Tijdens het repeteren gaan we hiermee aan de slag en laten de andere bandleden hun creativiteit erop los. Dit werkt het meest effectief, omdat je dan concreet aan de slag kunt. De teksten worden door Donnie geschreven en worden vaak ingepast als een nummer instrumentaal rond is.

In 2006 wonnen jullie de ‘Zeeuwse Belofte’, heeft dat veel effect gehad op hoe Incarnate vandaag de dag is?


Nee. We hebben eigenlijk niks met bandwedstrijden. Maar omdat we een Zeeuwse band zijn, leek het ons leuk om hier een keer aan mee te doen. We hebben het een kans gegeven, ons ding gedaan en gewonnen. We hebben er een aantal leuke optredens aan overgehouden en hebben Incarnate bij meer mensen onder de aandacht kunnen brengen, maar het heeft verder geen impact gehad op wat we nu doen.

Incarnate

Hoe zie je de nabije toekomst van Incarnate? Lekker optreden, of zijn er al weer plannen voor nieuw materiaal?


Beide. Nu het nieuwe album uit is proberen we zoveel mogelijk op te treden om het nieuwe album te promoten. Als we even een weekje geen show hebben, dan werken we aan nieuwe nummers. Ondertussen hebben we alweer een aantal nieuwe nummers klaar liggen.

Incarnate is op het eerste gehoor een metalcore band maar het is lang niet alleen metalcore wat de klok slaat bij jullie. Kan ik hier uit opmaken dat jullie gewoonweg je ding doen en de muziek spelen waar jullie van houden?


Ja, dat is een goede conclusie. We luisteren allemaal naar uiteenlopende stromingen binnen het metalgenre. Ongetwijfeld zul je daar invloeden van terugvinden in onze muziek. Donnie en ik hebben een hardcore verleden en dat hoor je er ook in. We halen onze inspiratie dus uit verschillende hoeken van de metal/hardcore en niet zo zeer uit de typische metalcore hoek. Verder is het schrijven van onze nummers altijd een natuurlijk proces geweest. Er is geen sprake van geforceerd iets moeten schrijven zodat het in een bepaald hokje valt. 90% van de dingen die ik thuis op de gitaar schrijf zijn voor de band geschikt. Als het lekker klinkt gebruiken we het.

Tijdens jullie optredens wordt er nog wel eens op los gebeukt. Hoe gedraag je jezelf als je een concert bezoekt?


Hangt van de bands en de sfeer af. Als het echt een goede band is, wil ik nog wel eens los gaan, maar niet zo vaak als vroeger. Veel bands die we zien zijn bij shows waar Incarnate ook optreedt. Dan ben je toch wat voorzichtig, omdat je zelf ook nog moet spelen.


Incarnate

Welke bands vormen nu echt een grote inspiratiebron voor jou en Incarnate in het algemeen?


Momenteel luister ik weer veel naar Megadeth, Kreator, Carcass en Crowbar. Daarnaast heb ik nog steeds een zwak voor de eerste generatie metalcorebands die begin jaren negentig op Victory Records verschenen, zoals Bloodlet, Integrity, Strife, Earth Crisis, Snapcase, All Out War en ga zo maar door.

Onlangs nog nieuwe cd’s gekocht?


Geen cd maar een dvd van Megadeth, Rude Awakening.

Hoe kijk jij eigenlijk tegen de ‘downloadcultuur’ van de laatste jaren aan?


Ik heb er niet echt problemen mee, ik maak me daar zelf ook schuldig aan. Sommige cd’s zijn ook simpelweg te duur. We proberen de prijzen van onze cd’s bewust laag te houden, zodat het voor mensen een lage drempel is om hem aan te schaffen. Ik wil graag dat onze luisteraars het complete pakketje hebben. Het artwork en de teksten zijn namelijk echt een aanvulling op de muziek.

Ik ben door mijn vragen heen, de laatste woorden zijn voor jou!


The horror is coming… Embrace it!

Links: