Interview met God Dethroned

Oorspronkelijk zou het interview met God Dethroned plaatsvinden naar aanleiding van een optreden in Mezz (Breda) maar vanwege het onregelmatige werk van de interviewer en een druk schema van de geïnterviewde werd dit enkele keren uitgesteld. Op een zonnige middag in april gaat het dan alsnog door en wordt afgesproken in de werkplaats van Serpent King Guitars waar Henri Sattler een pauze inlast om enkele vragen te beantwoorden. Wie God Dethroned ooit live heeft gezien, weet dat Sattler een frontman pur sang is en daarbij een kwade uitstraling niet schuwt. Buiten het podium om is hij de vriendelijkheid zelve die alle tijd neemt. Wanneer de batterijen van mijn memorecorder te laag zijn om het gesprek op te nemen, helpt hij deze digibeet met het vinden van een recorder op de mobiele telefoon en kan het gesprek alsnog plaatsvinden.

Hallo Henri, hoe gaat het tegenwoordig met God Dethroned?

Goed! Zoals je waarschijnlijk weet zijn we in 2015 opnieuw begonnen na een pauze van drie jaar. We konden toen volop spelen omdat alles weer nieuw was op dat moment. Dat konden we een jaar of twee volhouden en dan moet je met iets nieuws komen. Eind 2016 zijn we dus begonnen met het schrijven van een album en dat kwam in mei 2017 uit. Vorig jaar was relatief rustig maar we plukken er nu de vruchten van. Het album kwam in mei uit. Alle festivals waren al volgeboekt… We ondervonden ook lichte hinder van het feit dat we in zeven jaar tijd geen nieuw album hadden uitgebracht. Maar voor 2018 hebben we een mooi schema staan. We hebben niet meer de drukte van vroeger maar dat wil ik ook niet meer. Het is mooi zoals het nu gaat. We halen nu de krenten uit de pap: we doen mooie festivals en clubshows. We doen er gemiddeld twee per maand en daar en ik dik tevreden mee. Het is gewoon leuk om te doen, gezellig ook altijd. Maar ik heb ook een eigen bedrijf en ik wil alles wat ik doe goed doen. Het is lastig om beide zaken op hoog niveau uit te voeren. De band is definitief verworden tot een hobby en dat gaat prima.

Heb je het gevoel dat je, na de break, opnieuw aan je naam moest werken of kon je min of meer doorgaan op het punt waarop je stopte?

Er is altijd interesse geweest in God Dethroned. Het is ook altijd hetzelfde verhaal: je gaat naar een boeker en die gaat voor je aan de slag. Dan krijg je na een tijdje de mededeling: ”het gaat nog niet zo hard…” En op het moment dat dit wordt gezegd, stromen de aanvragen binnen, haha. Het is een kwestie geweest dat iedereen even wakker geschud moest worden maar vanaf dat moment kwam alles gewoon weer goed.

De oude fans zijn gebleven?

Jazeker! En er zijn gelukkig ook nieuwe fans bij gekomen. We deden onlangs drie shows in Spanje. Ik sprak na afloop met mensen die ons tien jaar geleden al hadden gezien en zij waren er nu weer. Er waren ook een hoop mensen die hadden ons nog nooit gezien. Dat loopt dus goed.

Ik begreep dat je The World Ablaze in je eentje hebt gecomponeerd…

Niet helemaal. Ik doe bijna alles in mijn eentje maar Jeroen (bassist) en Mike (gitarist) hebben beide riffs aangeleverd en degene die pasten bij mijn ideeën en de God Dethroned-feel hadden, die zijn in de nummers verwerkt. Als ik ideeën heb neem ik die meestal eerst met onze drummer door om te kijken of het wat is. We spelen het dan voor de rest van de band en als die het gaaf vinden, wordt het verder uitgewerkt. De riffs die ik schrijf klinken, logisch natuurlijk, als God Dethroned-riffs. Als ik nieuwe ideeën aan de rest laat horen en zij ontdekken ook die typische feel, dan klopt het. En als het hen niet bevalt zeggen ze dat en gaat het idee de vuilnisbak in.

Wie heeft daarbij het laatste woord?

Ik, ik ben nou eenmaal het enige originele bandlid. Maar als één van de andere bandleden zegt: ”Mwa…, ik weet het niet met deze riff”, dan heb ik zelf ook wal wat twijfels en gooien we het idee vaak weg. We willen natuurlijk wel nummers schrijven die we als band gaaf vinden.

Treedt God Dethroned op in dezelfde bezetting als die op The World Ablaze te horen is?

Ja. We hadden dit keer de luxe om een aantal mensen een paar jaar uit te proberen. Ik bedoel daarmee: in het verleden was er altijd een vaste routine. We namen een album op en gingen dan toeren. Vervolgens een nieuw album opnemen en weer toeren. Als er dan iemand (vanwege werk of omstandigheden tuis) uit de band stapte, was er weinig tijd om iemand uit te proberen want er was alweer een studio of toer geboekt. Er werd dan iemand bij de band gehaald en soms pakte dat perfect uit, een andere keer totaal niet. Als het niet klikt maar je zit wel maandenlang bij elkaar op de lip dan gaat het niet lang goed. Er zijn natuurlijk meer bands die bezettingswisselingen hebben maar om de een of andere reden denken mensen vaak dat dit bij God Dethroned standaard is. Toch is dat niet zo. Maar toen we in 2015 weer begonnen, hadden we de luxe om Mike en Jeroen als sessiemuzikant in te huren. Ze waren er dus live altijd bij en er werd op dat moment toch geen album opgenomen. Ze bleven er eerst twee jaar op tijdelijke basis bij, toen hebben we een album opgenomen en zijn ze vast bandlid geworden. Er was eindelijk weer eens een ideale situatie waarbij je in alle rust met bandleden kon samenwerken en vervolgens een beslissing nemen met betrekking tot de vraag of het ook op persoonlijk vlak de juiste mensen zijn om in de band te hebben. Als in het verleden bleek dat de klik er niet was, wil dat niet zeggen dat het geen aardige mensen waren! Maar als je als band veel met elkaar op pad bent en een van de bandleden valt op een af andere manier buiten de boot dan werkt het niet. Daarmee zijn het dus nog geen slechte mensen. Het goede gevoel ontbreekt dan en daar ligt het vaak aan. Ik heb ook geen verwijten naar andere mensen toe of ruzie met ex-bandleden. Er zijn ongetwijfeld ex-bandleden die mij niet meer aardig vinden. Nou ja, toe maar…. Iemand moet toch de beslissingen nemen en de route uitstippelen en dat ben ik.

Hoe lang duurde het schrijven van The World Ablaze?

Zoals gebruikelijk, meestal duurt het een maand of twee. Als we beginnen te schrijven, vloeien de ideeën er vrij snel uit en is het binnen een paar maanden bekeken. Vaak is het dan ook al zo dat er al een planning van de boeker en platenmaatschappij aan vast hangt. Allemaal deadlines dus. We hebben vaak ook maar een paar maanden de tijd voordat alles geschreven moet zijn. Ergens hebben we die deadlines ook wel nodig. De teksten worden pas de dag voordat we ze gaan opnemen geschreven. Soms zelfs op de dag zelf.

Dat verbaast me. Je teksten komen over alsof je ze goed voorbereidt door bijvoorbeeld boeken te lezen, series te kijken en historische plekken te bezoeken.

Dat is ook wel zo. Ik bereid me wel goed voor maar voordat iets definitief af is qua tekst…. Ook dat gebeurt vaak onder tijdsdruk. Ik heb wel een verhaal wat ik wil vertellen en vaak heb ik flarden van teksten maar die worden op het allerlaatste moment samengevoegd. Mike heeft dit keer ook wat teksten aangedragen maar die waren zo anders in de zin dat ze niet bij het concept van dit album pasten. Ik zou het wel fijn vinden als bandleden ook teksten aandragen. Ik vind het soms best wel moeilijk. Dit is hierbij een oproep aan de rest van de band, haha.

Ik zag het lijstje met optredens op de site staan. Slechts één keer staan jullie in Nederland.

Er komen wel meer optredens in Nederland aan. We gaan naar Zeeland later dit jaar. Onlangs zijn er wat optredens bevestigd maar die staan nog niet op de site. We konden ook in Den Haag spelen maar in datzelfde weekend staan we in het Duitse plaatsje Haag. Dat ging dus niet door. We spelen ook in Groningen, ik geloof op 19 mei. We proberen de optredens in Nederland wat te beperken want als je elke week in Nederland speelt dan gaat het publiek zich verdelen. We willen maximaal vijf shows per jaar in Nederland doen. We houden het daarmee exclusief. Voor God Dethroned, de zaal en het publiek is dat aantrekkelijker. We doen ook geen lange toer meer. Op zich zou ik dat wel willen als ik verder niets te doen heb. Maar je kunt niet een bedrijf runnen en tegelijkertijd een maand weg zijn.

We zitten nu in de kantine van je bedrijf Serpent King Guitars. Hoe gaat het daarmee?

Goed! We zijn nu een jaar of zeven bezig. Stukje bij beetje bouwen we steeds verder aan onze naam. Er komen steeds grotere namen bij ons die ook een gitaar willen laten bouwen. De gitarist van My Dying Bride, van Autopsy en Sinister zijn langs geweest. Er loopt nog wat met een grote, internationale band (Henri noemt de naam van de band – CS). Of het doorgaat weet ik nog niet.

Mag ik die naam al afdrukken in het interview?

Misschien is dat niet ze verstandig, doe maar niet. Maar er loopt wel van alles en we leren steeds meer. We kunnen steeds ingewikkeldere en special dingen doen. Inlays op de toets bijvoorbeeld. Daarnaast hebben we een nieuwe standaard lijn ontwikkeld. Deze wordt binnenkort gepresenteerd. Hiermee kunnen we ons oorspronkelijke doel, namelijk gitaren bouwen die beschikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen, te hanteren. Dat doel is een beetje verwaterd omdat onze customgitaren steeds duurder werden. Die duurdere en exclusieve gitaren zijn niet voor iedereen weggelegd. De meeste klanten van ons willen gewoon een gitaar om live of thuis te spelen. Dat moet betaalbaar zijn. We bouwen nu gemiddeld een gitaar per week, ik heb het dan over een customgitaar. Bij vijftig gitaren per jaar hebben we het maximum dus bereikt. Maar dat is het absolute maximum en dat is ook prima. Maar nogmaals, we willen dat iedereen op een gitaar van ons kan spelen. Daarom zijn we ooit begonnen. We hebben onze eigen modellen en ik speel zelf al dertig jaar gitaar dus ik weet hoe een gitaar aan moet voelen. Ik hanteer het Jan Akkerman principe. Hij heeft ooit gezegd: als je een liedje schrijft, twijfel je steeds of je het wel goed doet. Je moet er daarom vanuit gaan dat als je het zelf een leuk liedje vindt, andere mensen het ook wel leuk zullen vinden. Met het bouwen van gitaren doen we dat net zo. Ik bouw gitaren die ik mooi vind en fijn vindt spelen. Ik ben ervan uitgegaan dat meer mensen er zo over denken en dat bleek te kloppen. We zijn destijds begonnen met specifiek en klantgericht gitaren te bouwen voor weinig geld om onze naam op te bouwen. Maar dat was op den duur niet te handhaven. Het is vrij arbeidsintensief om ze te bouwen en de uren die erin worden gestoken moeten gewoon betaald worden. We zijn toen afgestapt van de gangbare prijzen maar we gaan daar nu weer naar terug. Tussen de €600 en €1000 moeten ze gaan kosten. Voor de meeste mensen is dat betaalbaar. Zeker omdat we een goede kwaliteit leveren en nieuwe modellen uitbrengen.

In hoeverre maken jullie gitaren naar de wens van de klant? Stel dat iemand vraagt om een speciaal soort hout of elektronica?

Die dingen zijn vrij makkelijk. We hebben onze eigen modellen en werken dus volgens een vast principe. Het komt ook voor dat iemand een eigen model heeft ontworpen. Die gitaar kunnen we dan ook maken maar dat idee moet dan wel helemaal uitgetekend worden en daar hangt uiteraard een prijskaartje aan.

Oke, even terug naar God Dethroned bestaat vanaf 1991. Kijk je weleens terug op je carrière? Wat waren leuke ervaringen en wat de mindere?

Jawel, we zijn zelfs vanaf 1990 actief. Hoogtepunten zijn er heel veel. We hebben hele mooie dingen kunnen doen. Op alle grote festivals in Europa hebben we gestaan en we hebben mooie tournees gedaan. Maar zolang het gezellig en leuk is en we hebben daarnaast succes dan vind ik dat een hoogtepunt op zich. Er is niet een hoogtepunt dat eruit springt waardoor het de rest overstijgt. Ik heb ook veel mensen ontmoet. Soms kun je echter beter geen helden van je ontmoeten, haha. Dave Mustaine is wel een held van me. Ik heb hem echter nooit ontmoet en dat wil ik ook vooral zo laten. Hij is tegenwoordig een reborn christian. Dus ik denk dat ik niet meer in zijn straatje pas. De bandleden van Cannibal Corpse, Entombed en Morbid Angel zijn allemaal toffe gasten met wie we gespeeld hebben. Ik zou nu graag een tournee met Amon Amarth willen doen, als ik tenminste lang van huis zou kunnen zijn. We zijn praktisch met hun opgegroeid. Er waren destijds drie bands op Metal Blade Records die op hetzelfde niveau opereerden: The Crown, Amon Amarth en God Dethroned. The Crown heeft op een bepaald moment een duik naar beneden gemaakt, Amon Amarth heeft een lijn omhoog in gezet en wij zijn eigenlijk op hetzelfde niveau gebleven. The Crown is gelukkig weer terug. Ik heb hun nieuwe album gehoord en dat klinkt hartstikke gaaf en daar ben ik blij mee. Het is een hele toffe band. Hele geschikte lui ook. De drummer van The Crown is een keer mee geweest op toer omdat onze drummer destijds niet mee kon. Het klikte wel met hem. Dieptepunten zijn er door de jaren heen ook wel geweest: dingen die je graag wilt maar niet lukken. De grote doorbraak is er natuurlijk nooit gekomen. Maar dat is ook voor weinig bands weggelegd. De meesten halen het gewoon net niet. Wij horen daar ook bij. We zijn een band die het aardig doet maar we zijn nooit heel groot geworden. Er zijn zoveel factoren in het spel… Op het moment dat er bepaalde mensen met geld je willen helpen, dan is de sky ineens de limit. Wanneer je niet tot die categorie behoort en niet die hulp krijgt is het heel moeilijk. Kijk maar eens naar Amon Amarth. Het heeft lang geduurd voordat ze op dit niveau waren. Zij bestaan ook al ruim 25 jaar en staan nu op een hoog niveau. Dat is echter wel heel stapsgewijs gegaan.

Verwacht Metal Blade nog een nieuwe cd van jullie?

We hebben nog een contract voor een cd. Metal Blade heeft nooit moeilijk gedaan. Ze waren altijd blij als we weer met een nieuw album op de proppen kwamen. Er kan dus nog een album komen. Maar we moeten eerst wel weer in de stemming zijn om een nieuw album te schrijven. Maar The World Ablaze is nu een jaar uit, we gaan eerst genieten van wat er de komende tijd gaat gebeuren. Ik denk dat het redelijk zinloos is om elk jaar een album uit te brengen. Om de twee jaar zou kunnen maar een album per drie jaar lijkt me vrij normaal. Je brengt als band een album uit om live te kunnen spelen en zolang je daarop voort kunt borduren vind ik het eigenlijk zonde om weer een album uit te brengen. Ik bedoel ook dat de verkoopcijfers van vroeger er niet meer zijn. Als ik kijk naar het aantal streams… dat loopt in de honderdduizenden. Dat is eigenlijk heel raar. De verkoopcijfers van fysieke albums moet je gewoon loslaten tegenwoordig. Het gekke is dat onze oude albums nog steeds heel goed verkopen maar de nieuwe albums worden veel meer via de nieuwe media beluisterd. Ik zie echt bergen streams, ze worden dus wel beluisterd maar minder gekocht. Het zal de huidige generatie wel zijn. Maar ik ben uiteraard wel blij dat er nog veel naar God Dethroned wordt geluisterd!

Over jullie oudere albums gesproken: heb je er weleens over gedacht om een show te doen met alleen maar oude nummers of een album integraal te spelen?

Ja. We zitten eraan te denken om in 2019, als Bloody Blasphemy twintig jaar uit is, integraal te gaan spelen.

Dit ga ik wel afdrukken hoor.

Dat mag, haha. Dit is voorlopig het plan We hebben ook overwogen om dit met The Grand Grimoire te doen maar dat viel samen met het uitkomen van een nieuw album en was wat onhandig. En Bloody Blasphemy is voor veel mensen de mijlpaal van God Dethroned. Het is het album waarmee we doorbraken. Ik denk dan ook dat er veel mensen wel op zitten te wachten. Dat hoop ik althans. Of we het een heel jaar lang zullen spelen weet ik nu nog niet. Maar we kunnen er best enkele weekendtoers van maken.

Mooi om te horen dat je nog steeds plannen hebt. Je begrijpt dat er toch niemand is die je gelooft als je zegt dat je gaat stoppen hè?

Dat zegt iedereen ook altijd tegen me: “Jij gaat toch nooit stoppen”. Er was een tijd dat ik goed flauw was van de band. Maar ik had er ook al heel wat jaren op zitten en het was gewoon even tijd voor rust. En uiteindelijk hebben de mensen die zeiden dat ik niet zou stoppen gelijk gekregen. Ik wil onder deze voorwaarden best nog even door. Michiel heeft bijvoorbeeld het grootste deel van het werk uit mijn handen genomen. Hij heeft veel regelwerk op zich genomen. Vroeger deed ik alles wat met de band te maken had. We spelen nu ook veel beperkter. Dat is erg tof en ik geniet er met volle teugen van. Ik ben nog steeds enthousiast en het is gezellig. Dat is voor mij het belangrijkste. Als je een eigen bedrijf hebt en veel aan je kop hebt, is het wel rustgevend om daarnaast muziek te maken.

Ik ben door mijn vragen heen. Wil je nog iets toevoegen of ergens op terugkomen? Jij hebt het laatste woord:

Het is vrij standaard maar ik meen het wel: kom een keer live kijken. Vroeger zei ik altijd: support de underground! En dat doe ik nog steeds maar God Dethroned is niet meer underground. Dat is ook een ander begrip geworden. Vroeger verstond ik onder de underground het tapetraden, brieven schrijven en dan met wat spuug de stempel eraf haalde en de lijm los stoomde zodat je de postzegel nog een keer kon gebruiken omdat je zoveel brieven verstuurde. Dat was voor mij underground. Echte bladen ook zoals Violent Moshground. Nu zijn het webzines geworden en dat is zo modern, dat kun je bijna geen underground meer noemen. Ogenschijnlijk kleinere bands kunnen enorm veel views op Youtube hebben. Dus wat is nog underground?

Support death metal dan maar! Ook omdat death metal een soort underground stroom in het hele metalcircus is. Je ziet het op festivals bijvoorbeeld. Daar willen veel death metal bands spelen maar meestal staan er maar een stuk of twee. Als jij een van die twee bent, heb je mazzel. Gelukkig lukt dat ons soms. We staan op Rock Herz en Bang Your Head en zijn daar de vreemd eend in de bijt. Vorig jaar mochten we op Dong Open Air spelen, dat is een power metal festival. Ik had het idee dat geen hond ons daar kende. Toch werd het publiek gaandeweg het optreden steeds enthousiaster. Dat is te gek! De kracht van de nummers komt blijkbaar over en het is mooi om te zien dat dit werkt. Ik zeg dus: support death metal!

Links: