Interview met Furor Gallico

Interview met Furor Gallico

Het is half november en dus bijna lijstjestijd. Momenteel torenen deze nieuwe Italianen voor mij persoonlijk hoog boven de rest uit op een stevige en vooral verdiende eerste plaats. Furor Gallico brengt geen ‘déjà entendu’ saaie folk metal maar haalt het beste uit hun instrumenten en laat vriend en vijand versteld staan. De Italianen hebben de perfecte middenweg gevonden tussen het zachte, folkerige en de harde tonen van de strijd. Hun debuutalbum werd even geleden opgepikt door Massacre Records en wereldwijd heruitgegeven. Pers en fan stonden versteld… én terecht! Zo jong en oh zo getalenteerd! Dit is een gesprek waard! Davide Cicalese stond mij te woord.

furor gallico

Hallo! Furor Gallico heeft even geleden een schitterende plaat heruitgebracht, maar hoe gaat het nu eigenlijk met de band?

Hallo iedereen! Met ons gaat het goed. Het is een drukke maar zeer interessante periode voor ons. We schrijven momenteel aan nieuw materiaal voor het volgende album. Ik weet zelf nog niet wanneer de plaat zal uitkomen… zo snel mogelijk hoop ik!

De band is momenteel nog niet zo verschrikkelijk bekend hier in de Lage Landen, kan je ons wat wijzer maken over de band?

Zeker! Wij zijn een Italiaanse folk metal-band en we brengen de geschiedenis van ons prachtige land dichter bij de mensen. Wij zijn momenteel met z’n achten en we genieten er echt van om in Furor Gallico te spelen. Momenteel hebben we enkel nog maar een demo (390 B.C. – The Glorious Dawn) en onze eerste studioplaat (Furor Gallico) op de markt gebracht. Die laatste is trouwens enkele maanden geleden pas heruitgebracht door Massacre Records. We brengen zowel liedjes in het Engels als in het Italiaans en we hebben een leuke fanbase opgebouwd in ons eigen land…

Heel wat folk metal-bands staan met een kleine groep op het podium of in de studio, ik kan me echter ook goed inbeelden dat het moeilijk beslissen is als je de democratische methode hanteert en naar iedereen moet luisteren. Jullie zijn momenteel met z’n achten, hoe spelen jullie dat klaar?

Soms zijn er wel eens wat onenigheden maar normaal gezien worden beslissingen snel genomen. Het is inderdaad zeer belangrijk voor ons om naar ieders ideeën te luisteren, daarom praten we ook heel veel. Vooraleer we een beslissing nemen moet iedereen er tevreden over zijn. Bij het schrijven zelf stopt iedereen gewoon wat persoonlijks in ieder liedje tot we uiteindelijk een leuk resultaat hebben dat goed klinkt voor iedereen.

Wie schrijft trouwens het grootste deel van de liedjes?

Normaal gezien schrijven wij alle acht mee aan de tracks. We starten bijvoorbeeld met het spelen van wat riffjes en iedereen jamt wat mee tot het goed zit. We maken soms inderdaad wel wat ruzie (lacht).

furor gallico furor gallico

Furor Gallico is de naam die de Romeinen gaven aan de keltische strijders die zich voorbereidden op de strijd en die bereid waren te sterven voor hun gebied of stam. Jullie teksten gaan vaak over zulke legendes van strijd met thuisland Italië als rode draad erdoorheen verweeft. Wij Belgen en Nederlanders leren enkel (en dat is dan vaak nog alleen als we Latijn of geschiedenis studeren) de belangrijke gebeurtenissen of die dingen die onze streken het meest getroffen hebben (De Bello Gallico). Kun je misschien één van die verhalen snel even schetsen, misschien zelfs eentje dat je in je liedjes gebruikt?

Wel, één van onze tracks is opgedragen aan Cuthubodva, de godin van oorlog. Dit liedje, geschreven door onze ex-bassist en oprichter van de band Mela, gaat over de oorlog in Busto Arisizio, een Italiaanse stad. Busto Arisizio betekent ‘Verbrand Verbrand’ omdat de hele stad in lichterlaaie stond tijdens de strijd.
Een andere legende waar wij het over hebben gaat over ‘La Caccia Morta’. Deze gaat echter niet over oorlog en strijd. Het is een legende over de oppositie tussen het christendom en het heidendom. In het verleden ‘wurgde’ het christendom het heidendom namelijk. Op zondag gingen alle christelijke mensen bidden terwijl de heidenen gingen jagen in de heuvels vlakbij het drop. De christenen hoorden rare geluiden uit de heuvels komen en zagen vreemde lichtjes door het struikgewas dansen. Natuurlijk kwamen de geluiden van de jagers en hun honden en waren de rare lichtjes fakkels. Maar de legende handelt over verdoemde, huilende zielen met vurige ogen die in de heuvels bij het dorp rondzwierven.

Jullie hebben Furor Gallico heruitgebracht. Waarom?

Het label vond dat dit nodig was. Massacre Records kreeg onze CD te horen en wou het officieel op de wereldwijde markt brengen. Voor ons was dat natuurlijk geweldig, alleen al omdat we door onze zelf uitgebrachte exemplaren zaten (lacht).

Furor Gallico is, als ik het zo mag zeggen, dé pagan-revelatie van 2011. Jullie album is gewoon… adembenemend. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen? Als een kleine, beginnende folk metal-band naar jullie toestapt en vraagt wat het geheim achter jullie muziek is, wat zou je dan prijsgeven?

Heel erg bedankt voor de mooie woorden! Ik zou het eigenlijk niet weten. We zijn gestart voor de lol. Natuurlijk hebben we niet bij onszelf gezegd dat we een killer album zouden maken. We begonnen gewoon om wat plezier te maken, om nieuwe dingen uit te proberen, en toen hebben we dit album opgenomen. Wij waren verbaasd toen we de commentaren lazen. Dit is gewoon geweldig! En het geheim achter onze muziek? Ik weet het niet. We schrijven onze eigen liedjes… Ik weet één ding zeker! Wij luisteren naar alle soorten muziek en dat is misschien ons sterke punt. Geen oogkleppen ophebben maar experimenteren!

We hebben het al gehad over jullie tekstuele inspiratie, maar hoe zit het met de muziek?

Onze inspiratie komt uit de muziek waar we dagelijks naar luisteren: death metal, brutal death, prog, Italian rock, ’70s en 90’s, traditionele muziek, stoner, klassiek… en natuurlijk folk metal.

Hoe ging het opnemen van jullie debuutplaat? Enkele leuke of grappige herinneringen?

Oh! Het was echt geweldig! Misschien niet zo erg leuk voor Merogaisus… hij heeft namelijk de hele plaat opgenomen en heeft heel wat slaap gelaten om aan de CD te werken. Maar hij heeft natuurlijk puik werk geleverd! We hebben het album bij hem thuis opgenomen in zijn kleine studio. Het was een werk van lange adem gezien we enkel tijd hadden na het werk of de lessen aan de universiteit. Het mooiste moment? Het einde als ik er zo over nadenk. We werden allemaal uitgenodigd bij Merogaisus om naar het resultaat te luisteren… en daarna zijn we natuurlijk gaan drinken en feesten!!

furor demo

Jullie hebben al op het podium gestaan met Eluveitie in Zwitserland en in Duitsland gespeeld. Heeft Furor Gallico al opgetreden in de Lage Landen? Wat is trouwens de show die jullie het best bijblijft?

Het optreden met Eluveitie in Zwitserland was één van de mooiste momenten voor Furor Gallico… en het gezelschap van Eluveitie bestaat uit allemaal zulke geweldige mensen. Zij zijn heel grappig ook. We hebben al twee maal opgetreden in Duitsland en we staan er opnieuw in 2012. Duitsland is een geweldig land voor metalliefhebbers als je het mij vraagt! We zouden heel graag een Europese tour doen… en natuurlijk eens optreden in België en Nederland. Ik ben fan van Prostitute Disfigurement (lacht). Die komen toch uit Nederland, niet?

Als we dan een kaartje hebben voor één van jullie shows, wat kunnen we dan verwachten?

Eén ding is zeker: jullie krijgen een band voorgeschoteld die heel wat plezier maakt op het podium, die heel wat grappen maakt en lacht. Misschien ga je onze muziek helemaal niet goed vinden, maar dan is het nog belangrijk dat je lachend naar huis gaat. Want daar draait het natuurlijk om als je muziek speelt: Have fun and give fun. In afwachting kan je op Youtube al enkele optredens van ons bekijken. Je zal zien dat ik niet gelogen heb over de tonnen plezier die we maken!

Jullie CD ligt nu al even in de rekken, de pers is, als ik kijk naar wat ik te lezen kreeg, zeer tevreden over jullie album. Maar hoe staan jullie tegenover het resultaat?

We zijn verdomme gelukkig! Zoals ik al zei: wij maken muziek omdat we het leuk vinden, niet omdat we er geld mee kunnen verdienen. We verkochten 500 exemplaren van onze zelf uitgebrachte CD in nog geen twee maanden! Dat is toch ongelooflijk! In één jaar hebben we duizend exemplaren verkocht en nu zitten we op de kar van Massacre Records… over heel de wereld! Ik hoop dat het zo goed blijft gaan natuurlijk.

Het zou een band niet ten goede komen mocht hij niet veranderen van tijd tot tijd. Hoe zit dat met jullie? Proberen jullie wat nieuwe dingen uit?

We schrijven momenteel aan nieuwe nummers en die zijn wel wat anders dan de tracks te horen op onze eerste CD. Als je er naar luistert hoor je direct dat het de onze zijn, maar het recept is toch anders. Je hebt gelijk als je aanhaalt dat een band moet evolueren, anders maak je altijd dezelfde muziek en dat is natuurlijk niet goed.

Als je naar de Italiaanse folk metal-scene kijkt zie je waarschijnlijk enkele zeer goede bands die worstelen in veel te kleine podiumhuizen met heel wat fans. Welke bands moeten wij zeker eens opzoeken?

Folkstone bijvoorbeeld, hier in Italië is het een zeer bekende folkband. Zij zijn ook goede vrienden van ons en we hebben vaak het podium gedeeld. Onze vrienden van Gotland uit Torino, Draugr van Chieti, Herjan uit Verona, Ad Plenitatem Lunae, Vexillum, Vinterblot… en zoveel meer! Het is best moeilijk om deze muziek hier in Italië aan de man te brengen. Hier zijn niet zoveel metalliefhebbers en we hebben maar twee festivals die folk metal brengen: Fosch Fest en Gods Of Folk.

Wanneer je niet speelt of tourt met de band, wat doe je dan?

Wij werken en studeren. In onze vrije tijd repeteren wij! Simo heeft wel een gezin: hij heeft een beeldschone vrouw en twee schattige zonen. Wij zijn allemaal nog zeer jong, het is wat vroeg om ons neer te pinnen of een gezin te stichten.

Hoe ziet de toekomst eruit voor Furor Gallico?

We hopen dat er ons nog heel wat nieuwe optredens en nieuwe albums te wachten staan. Momenteel werken we aan een nieuw album en de 2012-tour maar we maken geen grote plannen. We nemen gewoon wat komt en wat er gebeuren zal… tja, dat weten we zelf ook niet!

Enkele laatste woorden?

Dankjewel voor het lezen van dit interview, luister vooral eens naar onze muziek op de Myspace, Facebook of onze website.

Links: