Interview met Fehler
Nadat Fehler ons om de oren had geslagen met een verpletterend debuutalbum was het voor ons natuurlijk tijd om deze heren eens aan de tand te voelen en de trouwe lezers hiervan verslag te doen. Hieronder volgt het verslag van het gesprek met Ruud van Esch, de drummer van deze interessante band.
Gefeliciteerd met jullie geweldige album! Zijn jullie net zo tevreden of komt er op een volgend album nog meer uit de hoge hoed?
Jazeker zijn we tevreden. We hebben uitgebreid de tijd genomen om Dissona te schrijven, onze vorige release (de EP Adharma) dateert alweer van eind 2009. Onze stijl komt niet voort uit een vastomlijnd principe, vandaar dat er een behoorlijke ontwikkeling in ons geluid zit als je de EP vergelijkt met het volledige album. Het zou best eens kunnen dat er tussen Dissona en een volgend album een even groot verschil zit. We laten ons niet beperken door een genre of wat we tot nu toe geschreven hebben. Daarom klinkt Dissona zo gevarieerd. We zijn geen band die één of twee trucjes toepast op tien nummers, maar we houden van een luisterervaring die meer afwisseling biedt. Verder hebben we voor dit album alles uit de kast getrokken wat betreft het artwork. Comaworx, die ook artwork heeft gedaan voor bands als Deathspell Omega en Portal, heeft de schitterende illustratie op de cover verzorgd en de bassist van Necros Christos tekende voor de opmaak.
Ik vind zelf voldoende invloeden van diverse bands en stromingen terug maar welke vinden jullie zelf de belangrijkste inspiratie?
Toen we met Fehler begonnen besloten we dat Crowbar een van onze inspiratiebronnen zou zijn, voordat er ook maar één nummer geschreven was. Daar is vrij weinig van terecht gekomen als je het letterlijk bekijkt; geen enkel Fehler-nummer had van Crowbar kunnen zijn. Uiteindelijk denk ik dat inspiratie altijd zo werkt bij Fehler, we zijn beïnvloed door alle muziek die we luisteren en door alle bands waar we naast Fehler in spelen of gespeeld hebben, maar dat hoor je niet per se letterlijk terug. Het is ook niet zo dat we met de hele band alleen maar naar ‘Roadburnmuziek’ luisteren. Ook hardcore, death metal en singer/songrwriter muziek komen voor in onze collecties, al hoor je van dat laatste vrij weinig terug in ons geluid (lacht). Waar je veel naar luistert en dus door geïnspireerd bent verschilt van tijd tot tijd, er is te veel interessante muziek om lang in één genre te blijven hangen.
Op het album gebruiken jullie ook meer klassieke instrumenten als viool/cello en piano. Wie heeft dat ingespeeld?
De pianopartijen zijn door onze zanger/bassist ingespeeld. De cello die je in twee nummers terug hoort is ingespeeld door Karin Heeres, zij is een klassiek geschoolde celliste met een vrij grote hekel aan metal en harde gitaren in het algemeen. Toch wilde ze graag haar medewerking verlenen aan de opnames. Na een halve dag in de studio begreep ze zelfs iets beter waar wij me bezig waren dus we hebben zelfs wat missiewerk verricht tijdens onze tijd in de studio (lacht).
Sinds jullie EP zijn er wat dingen veranderd in de line-up, hoe heeft zich dat geuit in de muziek?
Zowel live als bij het schrijven van nieuwe nummers kwamen we erachter dat een driemansbezetting niet altijd genoeg body heeft, hoe tof een trio er ook uitziet op het podium. Om wat extra diepgang in onze nummers en een voller geluid op het podium te veroorzaken zijn we op zoek gegaan naar een tweede gitarist, die we al snel vonden in de persoon van Twan van Geel (onder andere Legion Of The Damned, Bunkur en Sauron). Zijn toetreding tot de band heeft het hele songschrijven veranderd. Enerzijds omdat je nummers op twee gitaarpartijen gaat inrichten, anderzijds omdat een nieuw persoon in de band zijn eigen muzikale bagage meeneemt. Twan en Demian (Snel, de andere gitarist) zijn compleet andere gitaristen en vullen elkaar erg goed aan. De huidige bezetting stelt ons in staat om naast korte knallers ook nummers met een meer episch karakter te schrijven. Meer mensen in de band betekent dat beslissingen maken wat moeilijk wordt maar je krijgt er ook muzikale slagkracht voor terug.
Is het schrijven van dit album gemakkelijk gegaan? Het klinkt in ieder geval alsof jullie overlopen van de ideeën.
Er zijn inderdaad ideeën genoeg binnen de band omdat we ons laten beïnvloeden door nogal wat verschillende muziek. Maar al die ideeën kunnen net zo goed vertragend werken bij het schrijven van een album, omdat het vrij pittig is om ze tot coherente nummers te smeden. We zijn altijd op zoek naar de combinatie van spannende muzikale vondsten en goede, herkenbare nummers. Want lukraak een dozijn ideeën achter elkaar zetten levert in de regel schijtmuziek op. Die zoektocht neemt bij ons vrij lang in beslag, maar gelukkig zijn we zelf degenen die het tempo bepalen.
Wat is jullie focus als we de teksten en muziek beschouwen in het dagelijks leven? Zonder dit een al te dramatisch en politiek getint interview te laten worden…
De teksten en onze muziek volgen een zelfde rode draad; in beide elementen gaan we op zoek naar datgene wat enigszins wringt met de geldende norm. Vandaar ook de albumtitel Dissona; we zien de schoonheid in dingen die afwijken van alles wat gewoon of keurig is, zonder op een kinderachtige manier recalcitrant te worden. Want als dissonant in vals verandert, schiet je je doel voorbij.
Eén van de muzikale hoogtepunten voor mij op jullie album is het nummer Kingdom, waar zijn jullie zelf het meest tevreden over?
Iedereen heeft zo zijn eigen favorieten, maar Vanity is een van de nummers waar we alle vier erg als een blok achter staan. In dat nummer zit alles waar we van houden: een goeie beukriff waarbij het onmogelijk is om je hoofd stil te houden, veel dynamiek in zowel tempo’s als volume en een slepend, bombastisch einde. Om diezelfde reden ben ik zelf ook erg te spreken over Plagues and Strangers.
Naast Fehler zijn enkele van jullie ook nog betrokken in andere bands. Is dit goed te combineren of wordt Fehler meer een project ernaast?
Over het algemeen is het goed te combineren, Fehler is toch geen band die elk weekend speelt en dat geld voor onze andere bands ook. Twan zijn we wel eens voor langere tijd kwijt als Legion Of The Damned een tour doet, dat lossen we op door een set te spelen die ook als trio goed werkt. Verder proberen we de drukkere periodes wat af te wisselen want Fehler is wel een band waar we wat mee willen bereiken en nog een hoop ruige shows mee gaan spelen.
Nu willen we allemaal ook de band live aan het werk zien, zijn er al drukke plannen of moeten we de boekers aan het werk zetten?
We hebben het tot nu toe altijd zelf gedaan maar zitten nu op het punt dat we een boeker in de arm willen nemen, omdat we vooral in de periode net na onze release veel te weinig gespeeld hebben. We zijn momenteel de opties aan het overwegen.
Zijn er nog dingen die jullie graag zelf willen toevoegen/kwijt willen aan de lezers?
Zoals ik al zei, we zijn altijd op zoek naar shows. En als je onze muziek alleen van internet kent, neem even de moeite om de cd/vinyl versie te checken, dat is wat het plaatje compleet maakt. Via onze website is alles over ons te vinden.
Links: