Interview Darkend
Mijn collega Bart besprak onlangs het nieuwe album van Darkend. Hij gaf The Canticle Of Shadows 83 punten. Tijd om de band er eens nader over door te lichten. Animæ beantwoord namens Darkend de vragen.
Is er een thema op The Canticle Of Shadows en zo ja, beschouwen jullie het als een concept album?
Het zou niet helemaal juist zijn om The Canticle Of Shadows een concept-cd te noemen. Het begon aanvankelijk wel als een conceptueel werk maar toen ging het toch een andere kant op. Het is heel erg persoonlijk geworden. Ik beschouw het tegelijkertijd als mijn mantra en exorcisme. Het is een manier geworden om een aantal verschrikkelijke zaken af te sluiten en ook om juist die zaken te internaliseren en op die manier je ziel te doen groeien. Ik ben op deze persoonlijke wijze bezig met spiritualiteit en mijn kijk op het leven, de dood en de diepste innerlijke afgrond is de rode draad op het album geworden.
Jullie maken onder andere gebruik van Italiaanse teksten. Nogal ongebruikelijk?
Ik probeer altijd verschillende talen in mijn teksten te integreren. Het gaat daarbij niet alleen om het Engels en Italiaans. Ik gebruik ook Latijn, oud-Perzisch en Aramees. Op ons debuut (Assassine) heb ik ook wat stukjes in het Frans en Duits gebruikt. Het gaat er allemaal om hoe ik mijn emoties wil uiten. Sommige teksten krijgen een andere vibe of feeling als ik ze in mijn moedertaal uit of juist voor een andere taal kies. Om iets specifieker te zijn: het Engels is soms erg direct terwijl Italiaans een taal is die wat meer verhullend is. Het Latijn of Aramees zijn dan weer perfect om de rituelen en hun nalatenschap in onze muziek te verweven.
De titel, The Canticle Of Shadows, verklaar die eens.
Het is een lofzang op de eeuwigdurende beroering in de innerlijke afgrond die wordt afgeschilderd in de onverbiddelijke en dierlijke wildernis. Het is ook de stem van het licht dat zich in de schaduw ophoudt en van de kwellingen die een verlossing en redding zijn.
Dit is jullie eerste cd voor Non Serviam Records. Hoe is deze deal ontstaan en voor hoeveel albums hebben jullie getekend?
We kwamen Ricardo (de eigenaar van Non Serviam Recrods) in 2013 in Nederland tegen toen we toerden met Cradle Of Filth, God Seed en Rotting Christ. Hij was erg enthousiast over onze show en we hingen wat met hem rond en dronken wat na ons optreden. Daarna hielden we contact en raakten we bevriend. Toen The Canticle Of Shadows was opgenomen stuurde ik het album naar hem op en deed hij ons een voorstel. En ik kan je vertellen dat ik daar erg blij mee ben. Ricardo is erg toegewijd, altijd bereid om te helpen en boven alles is hij een echte fan van de muziek die hij uitbrengt. De zaken konden dus niet beter zijn. We hebben voor een album getekend, maar ik denk dat we in de toekomst vaker samen gaan werken.
Wat zijn jullie belangrijkste invloeden?
Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Alle bandleden hebben een brede muzikale smaak en het is niet ons doel om een band (of een aantal bands) te volgen. We onderscheiden onszelf liever door keer op keer voor de juiste atmosfeer te gaan en de emoties te uiten die wij voelen. Ik spreek enkel voor mezelf als ik zeg dat ik me de laatste tijd richt op oude rituelen en ceremoniële muziek als ik iets voor Darkend schrijf.
De muziek van Darkend klinkt complex en gelaagd. Doen jullie lang over het componeren van een nummer?
Als het gaat om The Canticle Of Shadows is dat zeker het geval geweest. De reden daarvoor is dat we anders zijn gaan schrijven. Op deze manier konden we op een frisse manier werken aan de muziek en kwam de kracht van de muziek beter tot haar recht. Het kostte aanvankelijk nogal wat tijd om tot deze nieuwe manier van werken te komen. Nu het album klaar is kan ik zeggen dat de stukjes op zijn plek zijn gevallen. We hebben de juiste weg bewandeld. We zijn alweer bezig met het componeren van nieuw materiaal. Dat gebeurt in een goede flow en op een natuurlijke en bevredigende manier.
Daarnaast straalt het geheel een donkere sfeer en atmosfeer uit.
Precies! En daarnaast klinkt het intens duister en soms zelfs met veel dramatiek erin verweven. Ik beschouw het als een kathedraal met veel ruimtes en schaduwen. Een geestelijk plaats, zeker. Een waar je op zoek moet naar de aanwezigheid van licht om een glans te ontdekken: die van het innerlijke vuur.
Er doen op The Canticle Of Shadows enkele gastmuzikanten mee (o.a. Atilla Csihar en Niklas Kvarforth). Hoe zijn jullie met hen in contact gekomen? Waren zij ook fysiek in de studio aanwezig of hebben zij hun stukken elders opgenomen?
We ontmoetten hen beiden op een aantal festivals waar we met Shining en Mayhem speelden. Zowel Niklas en Attilla waren beiden erg geïnteresseerd in onze optredens. We raakten dus aan de praat en raakten bevriend. Daarna benaderde ik hen met de vraag om iets in te zingen voor The Canticle Of Shadows. Ik stuurde ze de demo’s en alles verliep daarna heel natuurlijk. Hun partijen zijn opgenomen in Hongarije en Zweden.
Hoe gaan jullie live de orkestgedeeltes uitvoeren?
Die partijen staan op band. Op die manier hoor je de orkestgedeeltes live. De atmosfeer van de nummers zou niet hetzelfde zijn zonder deze partijen.
Het artwork op The Canticle Of Shadows is gedaan door de Pool Zdislaw Beksinski. Vertel eens iets over zijn werk? Hoe hebben jullie dit schilderij gevonden?
Ik ben een groot liefhebber van het werk van Beksinski en vanaf het begin stond al vast dat we iets van zijn werk voor The Canticle Of Shadows zouden gebruiken. Volgens mij sluit dit werk perfect aan bij het spirituele concept dat in onze muziek en teksten zit. Het gaat daarbij om de gekwelde beroering van het kille licht en de schaduwen waar ik het eerder over had. Dit kwam in zijn werk perfect tot uiting.
Darkend maakt vaker gebruik van een schilderij als hoes. Op On Grand Guignol – Book I stond al een schilderij van Hieronymus Bosch. Gaan jullie dit op toekomstig werk weer doen?
Dat is wel mijn bedoeling ja. Er zijn veel schilderijen die erom vragen herontdekt te worden en die goed aansluiten bij het gevoel van onze muziek. Ik denk dus wel dat we in de toekomst weer een schilderij als hoes zullen gebruiken.
De bandnaam komt uit het Sanskriet. Mag ik aannemen dat jullie een voorliefde voor oude culturen en hun rituelen hebben?
Absoluut! Het is een nalatenschap die in onze moderne wereld verloren lijkt te zijn gegaan. Het is mijn stellige overtuiging dat sommige van deze oude en bijna vergeten culturen een spiritualiteit en kennis in zich droegen die we in de toekomst nooit meer zullen hebben. Door je in te laten met deze oude culturen daal je als het ware af naar je eigen innerlijke kloof, de plaats waar alle magie vandaan komt.
Over rituelen gesproken: de liveshows van Darkend hebben daar ook wel wat van weg. Zij zijn een ware toevoeging aan de muziek en het gevoel dat deze oproept.
Bedankt voor je aardige woorden. De manier waarop we ons live presenteren is inderdaad erg belangrijk voor het hele Darkend-concept. We doen dit niet alleen voor het visuele gedeelte maar het is een intieme manier om het momentum van een ceremonie te beleven.
Wat kunnen we in de toekomst van Darkend verwachten? Optredens?
Zoals ik al aangaf zijn we net begonnen om nieuwe muziek te componeren waarbij we de nieuwe, frisse manier van schrijven verder gaan uitbreiden. We zijn van plan om binnen afzienbare tijd met nieuw werk te komen. Wat optredens betreft staan er voor dit najaar al tien shows gepland en ons management is bezig ons te koppelen aan enkele grote namen zodat we een Europese toer kunnen doen. We willen zoveel mogelijk live spelen. Wij zullen daar zijn waar er ook maar behoefte is aan rituelen.
En daarmee zit het er alweer op. Nog laatste woorden?
Bedankt voor je tijd, aandacht en support. Iedereen kan contact opnemen via onze site of op Facebook. En bij dezen bedank ik iedereen die Darkend in zijn ziel toelaat. Wij zullen jullie nooit vergeten.
Links: