Interview met Celtachor

Interview met Celtachor

De laatste jaren krijgen we een ware tsunami van folk metal- en rock-bands over ons heen. Van Korpiklaani tot Alestorm, van Arkona tot zelfs het meer experimentele Subway To Sally. Ook Celtachor draagt nu zijn steentje bij. Met de demo In The Halls Of Our Ancient Fathers zetten deze jongens een eerste stap in de goede richting. Talent gecombineerd met goede intellectuele uitgangspunten. Dat levert interessante muziek en vooral boeiende stof voor een interview. Zanger Steven Roche en gitarist David Quinn beantwoordden met plezier mijn prangende vragen!

efe

Celtachor is een relatief nieuwe band, opgestart in 2007. Waarom kozen jullie voor de naam Celtachor? Heeft het een speciale Gaelic betekenis of heeft het misschien een mythische betekenis?

D.Q: 2007 is al een heel tijdje terug in de geschiedenis van onze band. Celtachor was toen nog meer een idee dat we al dan niet later zouden uitvoeren. Het was echter vorig jaar dat we er echt mee begonnen en de band en dus ook de naam serieus begonnen te nemen.

S.R: De naam Celtachor is een fusie van ‘Celt’ en ‘Chor’ wat in het Iers ‘alles’ betekent. Het vatte onze muziek dus perfect samen. Het Keltische is alles. We combineren ook alle Ierse mythen in onze teksten, we slaan dus als het ware twee vliegen in één klap.

Jullie zijn dus inderdaad al een tijdje bezig, kan je me dan ook iets meer vertellen over jullie band?

S.R: In 2007 maakten we een kleine demo die we nooit uitbrachten en in 2009 lasten we een kleine pauze in. We hebben nu een lekker werkende band en momenteel zijn we zelfs bezig aan nieuw materiaal!

D.Q: We hebben ook eindelijk een volledige line-up. Ik speel gitaar, Stephen neemt de vocalen en de fluiten voor zijn rekening, Emile bast en ons nieuwste lid, Anais, gaat wild op de drums. We experimenteren met andere instrumenten en hopen dat dan ook te kunnen integreren in ons nieuwe materiaal. De zoektocht naar een drummer was voor ons zeer moeilijk, zoals voor elke folk metal-band, iedere band in Ierland eigenlijk. De goden hebben ons begenadigd met onze ‘vrouwe der drums’. (lacht)

Jullie nieuwe album is pas uitgekomen en je hoort direct dat jullie talent hebben. Waarom maken jullie nu net blackened Celtic folk metal?

S.R: Dank u zeer! We zijn blij dat mensen onze muziek goed vinden! Toen we deze demo opnamen wilden we een visie en vooral een aparte klank aan onze muziek toevoegen die de sagen recht zou doen.

D.Q: Dank je wel. Persoonlijk wilde ik sterke muziek maken en vermits dit de eerste demo is die Steve en ik maakten vond ik dat we echt naar het hart van de sagen moesten graven en vooral het hele sprookjesgedoe eromheen moesten begraven. De mythologie draait om dood en verdoemenis en ik wou zowel die gevoelens als de heldenglorie in de teksten en muziek verwerken.

In The Halls is jullie eerste echte demo, zijn jullie tevreden met het resultaat?

C

S.R: We zijn inderdaad zeer tevreden met het resultaat gezien dit onze eerste demo is. Er zijn natuurlijk nog zeer veel dingen die we moeten aanpassen, maar dat hoor je wel op de volgende releases.

D.Q: Ik ben tevreden met het werk dat we verricht hebben. Ja, er zijn inderdaad fouten en sommigen steken erg tegen. We hebben al wat commentaar gehad op verschillende geluiden en vooral de opnames zelf. De demo is inderdaad niet professioneel opgenomen. We hebben de drums opgenomen in een studio en we hebben die dan onder de gitaar, bas en fluit gemixt. We hadden niet echt het budget om er iets groots van te maken. We wilden ons persoonlijke geluid op plaat vastleggen en ik denk dat we dat ook voor een groot deel gedaan hebben. De demo is trouwens gratis te beluisteren en te downloaden. Zeker doen!

Je kan er niet omheen dat jullie een Keltische mythe hebben gebruikt als rode draad doorheen jullie teksten. Waarom deden jullie dat?

S.R: De belangrijkste reden om een Keltische mythe te gebruiken is omdat we een Ierse band zijn. De Ierse sagen zijn een belangrijk deel van onze cultuur en geschiedenis en we wilden onze visie naar buiten brengen en vooral ons geluid voor deze verhalen creëren. Onze muziek is een concept dat deze verhalen wil navertellen op een donkerdere manier met uiteraard een donkerdere sound. Dat is precies waar we van de start naartoe wilden.

D.Q: De mythe van Lugh speelt echt met je verbeelding! Je hoort zoveel van hem in de Ierse mythologie. Lugh is een halfgod, een held, immoreel en zelfs wreed! Hij houdt voet bij stuk, is impulsief en vergeeft zelden of nooit. Het is net die kant van ons die de gemiddelde persoon liever overslaat als hij deze verhalen leest.

Waarom kozen jullie voor deze mythen en geen andere?

S.R: Wel deze sagen zijn Iers, dus waarom zou een Ierse band geen mythologie gebruiken van eigen bodem? Dit zijn de verhalen waar we mee opgroeiden en die we dus ook het best herinneren. We wilden onze stempel op de mythologie drukken. Een mythologie trouwens, die even rijk en standvastig is als de mensen die ze ooit vertelden.

D.Q: Ik herinner me nog dat ik op school over de grootste krijger van Ierland leerde: Cu Chulainn. Ik herinner me vooral hoe hij het leger van Medh, koningin van Connacht in de pan hakte in het land van de eeuwige jeugd Tir Na Nog. De exploten van Fionn en de Fianna en zoveel meer interessante verhalen… dus waarom zouden we er geen muziek over schrijven? (lacht)

Wie schrijft de teksten en wie componeert de muziek? Is het iets dat jullie samen doen of verdelen jullie die taken een beetje?

S.R: Ik schrijf de lyrics en waag me nu en dan eens aan de muziek, maar David schrijft het grootste deel van de muziek. Nu we een nieuwe drummer en bassist hebben werken ook zij mee aan nieuw materiaal. We werken momenteel aan wat nummers voor onze EP die deze zomer zal uitkomen.

c2

D.Q: Je hebt Steve gehoord! (lacht) Ik doe hier gewoon al het harde werk! Neen, ik wil dat iedereen betrokken is bij het creatieve proces. Anders wordt het na een tijdje zeer eentonig en komt dat de muziek niet ten goede.

Er ontbreekt een nummer in de tracklisting op de achterkant van de plaat. Is dit een klein schoonheidsfoutje of is A warning to Balor een bonustrack?

S.R: Wel, dat was een klein foutje dat we maakten voordat het album naar de pers ging… A Warning To Balor is zeer zeker een deel van de demo.

Jullie hebben nog geen label, hoe denken jullie dat dit komt? Is hier een speciale reden voor?

D.Q: Er zijn zeer veel bands die op hun knieën smeken voor een label. In mijn opzicht hebben we gewoonweg nog niet genoeg mensen bereikt. Misschien liggen de labels wel op de loer en wachten ze onze volgende stappen af… wie weet.

Enige voorkeur qua label?

D.Q: Natuurlijk, ik heb er wel enkele op mijn ‘wishful thinking’ lijst. Maar het komt erop neer dat wij met het label in zee gaan dat ons het best kan vertegenwoordigen en ons onszelf laat zijn in onze creatieve groei.

Enige plannen voor 2011?

D.Q: We gaan heel wat repeteren, schrijven en misschien zelfs wat meer opnemen. We kijken vooruit en willen weer wat optreden. Als alles volgens plan loopt komt onze EP dit jaar uit… en wie weet komt er zelfs wat meer!

Laatste woorden?

D.Q: Dank u wel om de tijd te nemen om naar onze muziek te luisteren. Binnenkort komt er meer uit maar tot dan kan je onze demo downloaden en delen met je vrienden.

S.R: Veel groeten trouwens aan Keltische en paganistische brethren (broeders) hier in Ierland en over zee. Zeer veel dank voor diegenen die ons steunen. Keep the fires burning!

Links: