Interview met Burst
Het Zweedse Burst is een echte groeibriljant. Na het redelijk succesvolle album Prey On Life heeft de band met Origo hun beste werk tot nu toe afgeleverd en lijkt de band aan de vooravond te staan van een grote doorbraak. Maar op 25 november jongstleden stonden ze ook nog eens aan de vooravond van de tour met het grote Opeth. Het kan niet op voor deze jongens dus, maar voordat deze tour losbarst nog even een voorafje in Sneek. En aangezien dat maar tien kilometer bij mij vandaan is, ben ik samen met mijn sidekick Martijn even langsgewipt voor een gesprek met de band en natuurlijk voor het optreden (zie hier voor verslag + foto’s). Gesprekspartners: drummer Patrik, bassist Jesper en later kwam ook gitarist Robert nog aanschuiven.
Dus heren, op tour met Opeth! Hoe hebben jullie dat voorelkaar gekregen?
Jesper: Tsja, dat is eigenlijk een mix van verschillende factoren. Er vindt eerst enorm veel overleg tussen managers, boekingskantoren en labels plaats over van alles en nog wat en uiteindelijk krijgt Opeth een stapel cd’s op tafel waaruit ze een band kunnen kiezen. Daar hebben ze ons dus uitgepikt. Daarna worden opnieuw de raderen aan het draaien gezet en komt er uiteindelijk een tourschema op tafel.
Opeth heeft dus wel degelijk wat te zeggen over welke support ze mee willen hebben. Jullie kenden ze niet toevallig persoonlijk?
Jesper: We hebben ze wel eens ontmoet, maar dat is alles. Het is niet zo dat we regelmatig met die gasten pizza zitten te eten of videospelletjes zitten te spelen haha.
Denken dat jullie de Opeth fans kunnen overtuigen met jullie muziek?
Jesper: Hmm ja dat ligt eraan. Ik denk dat Opeth zowel verstokte fans heeft die voor niks en niemand oor hebben dan voor hun favoriete band en je hebt gelukkig ook een groep mensen die graag hun muzikale horizon willen verbreden en open staat voor alles. Zelf heb ik het meeste affectie met die laatste groep.
Ook hebben jullie wel lichte muzikale overeenkomsten natuurlijk.
Patrik: Precies. Ik denk dat je goed kunt horen dat we beide bepaalde overeenkomstige invloeden uitstralen, neem een Pink Floyd. Daarbij denk ik ook wel dat er een selecte groep mensen speciaal voor ons een kaartje hebben gekocht. Plus de Opeth fans zullen ook wel benieuwd zijn naar ons en hebben vast al een mp3 gedownload van onze site ofzo.
Zal jullie support tour volledig in het teken staan van de nieuwe plaat Origo?
Jesper: Nee hoor, niet persé. Ik denk dat 60% van de setlist uit Origo nummers zal bestaan. We willen ook gewoon onze oude shit doen, vooral omdat we die nog steeds tof vinden om te spelen. We zijn immers niet op tour om zaken te doen ofzo.
Wat in hemelsnaam betekent Origo eigenlijk?
Jesper: Nou, het woord komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent letterlijk Origine. Tegenwoordig wordt de term veel gebruikt in de wiskunde. Dat klinkt allemaal erg academisch enzo, maar Origo betekent eigenlijk simpel gezegd het absolute middelpunt. Deze titel voelde goed aan, omdat wij dit herkennen als de locatie waar wij ons als band momenteel bevinden: het midden van onze carriere. Daarbij vind ik het gewoon een mooi woord.
En kunnen jullie iets meer vertellen over de teksten op dit album? Zijn deze erg belangrijk voor jullie?
Jesper: Zeker weten zijn teksten belangrijk voor ons. De bands waar ik altijd naar luister of fan van ben hebben eigenlijk ook altijd goeie teksten. Ze kunnen net even dat beetje extra’s toevoegen wat de muziek helemaal af maakt. Maar ik vind het heel moeilijk om over onze teksten iets zinnigs te zeggen. Ten eerste is het een reflectie is op de werkelijkheid zoals díegene het op dat moment ervaart en dat kan heel persoonlijk zijn. Aan de andere kant vind ik het altijd wel heel gemakkelijk en ook arrogant om te zeggen dat iedereen zijn eigen interpretatie daar maar aan moeten geven.
Zijn jullie tevreden met het uiteindelijke resultaat Origo?
Patrik: Ja zeker wel. Natuurlijk zijn er achteraf altijd kleine dingen die je anders had gewild, maar dat hou je volgens mij altijd. Vooral het geluid van de drums had voor mij iets beter gekund. Het opnameproces is een vrij stressvolle periode geweest eigenlijk. Veel opnamewerk hebben we ook buiten de studio moeten doen, zoals in onze oefenruimte en thuis.
Jesper: Daarbij werd onze geluidstechnicus ook nog eens vader rond deze tijd. Natuurlijk waren we heel erg blij voor hem, maar het remde wel weer onze vorderingen in het studioproces. Maar zoals je kunt horen is alles toch nog behoorlijk goed gekomen. We zijn in ieder geval blij dat het allemaal achter de rug is.
Vind je het moeilijk om naar je eigen muziek te luisteren? Vooral na zo’n hectisch opnameproces?
Patrik: Ik luister er constant naar. Niet om dat ik het nou zozeer de beste plaat ooit vind, maar vooral om naar mezelf te luisteren en te horen wat nog beter kan in de toekomst. Ik moet wel zeggen dat ik niet echt meer kan luisteren en zeggen van dit is goed en dit is slecht.
Daar heb je het materiaal te vaak voor gehoord zeker
Patrik: Precies. Maar aan de andere kant, wanneer ik het speel, dan krijg ik er een gevoel bij en dan is het totaal anders.
Jesper: Voor mij ligt het eigenlijk heel anders. Nadat we klaar waren met de opnames kon ik het fucking ding niet meer aanhoren. Dat heeft wel zo’n drie maanden geduurd denk ik. Pas toen de promo’s geperst waren heb ik ‘m weer eens in m’n cd lade gestopt.
Zijn jullie nog op grote problemen gestuit tijdens de opnames?
Patrik: We moesten de studio wat eerder in dan gepland, terwijl ik juist net gepland had om een weekend weg te gaan met m’n vriendin. Pas na dit weekend ben ik ingestapt en de heren hadden al behoorlijk wat voorwerk gedaan. Daarna hebben we zelfs nog een nummer opgenomen. Alleen na het weekend crashte onze computer en waren al onze opnames en instellingen volledig gewist.
Was alle muziek gereed voordat jullie de studio indoken?
In koor:
Patrik: Ja, alles was klaar om opgenomen te worden.
Jesper: Deze keer niet helemaal.
Patrik verbaasd: Niet?
Jesper: Nou, van het instrumentale nummer It Comes Into View was eigenlijk alleen nog maar de basis volledig klaar. Dit nummer is eigenlijk grotendeels gevormd in de studio. Daar hebben we trouwens ook nog mooi wat plezier aan beleefd. Lekker experimenteren en jammen en dan maar kijken wat ervan komt. Is behoorlijk goed geslaagd al zeg ik het zelf.
En de flarden toetsen in bijvoorbeeld het nummer Slave Emotion, zijn die ook spontaan gekomen? En gaan jullie die ook meer gebruiken op toekomstig materiaal?
Patrik: De studio waar we zaten had erg veel oud spul staan waar we veel mee geëxperimenteerd hebben. Als we meer tijd hadden gehad, hadden we vast en zeker nog meer van dit soort dingen uitgeprobeerd.
Jesper: Ik weet niet of we dat weer gaan gebruiken. We zijn momenteel ook nog niet bezig met nieuw materiaal. Weet je, als ik nu tegen je zeg “ja dat gaan we waarschijnlijk weer doen” dan kan het volgend jaar wel weer heel anders zijn. Het is een kwestie van komen en gaan van ideeën en die komen normaalgesproken altijd spontaan.
Hoe kijken jullie eigenlijk terug op de voorganger Prey on Life?
Jesper: Ik denk dat het een wat rauwere versie is van de nieuwe plaat. We zijn niet echt van stijl veranderd ofzo. Je kunt horen dat het dezelfde band is, maar dat we op veel gebieden gewoon verder ontwikkeld zijn nu. Nog steeds dezelfde vijf individuen, maar dan drie jaar later. Zo simpel is het eigenlijk.
Vervolg op de volgende pagina…