Het Nederlandse Bleeding Gods bracht onlangs zijn tweede cd Dodekathlon uit. Bij Zware Metalen waren we daar lovend over. Een goede reden om gitarist Ramon Ploeg aan de tand te voelen over het tot stand komen van de deal en het album.
Hallo Ramon, gefeliciteerd met jullie deal bij Nuclear Blast! De bekroning op jullie werk?
Hallo Clemens, dank je wel! Ja dat kun je wel zeggen ja tot nu toe! Hier hebben we achter de schermen jaren aan (en naartoe) gewerkt. Uiteindelijk kregen we de aanbieding en dat voelde als een bekroning inderdaad! De meeste van ons kochten als kind al cd’s van bands die bij Nuclear Blast zaten dus voor ons is hiermee ook een jongensdroom uitgekomen.
Hoe is deze deal tot stand gekomen?
Door heel hard te werken, maar ook door heel veel dingen te laten omdat de band altijd voor ging. Gelukkig krijgen we allemaal veel begrip van het thuisfront, werk en vanuit de privésfeer. Uiteindelijk hebben we bijna twee en een half jaar aan dit album gewerkt, van het schrijven van de allereerste riff tot en met de daadwerkelijke signing. In die tussentijd waren er wat line up-dingetjes die speelden, hebben we een tour in Rusland gedaan en daarna nog één en ander aan festivals tussendoor. In de zomer van 2016 hebben we in Soundlodge Studio een drie-track promo opgenomen die uitsluitend voor labels en bookers was bedoeld. Je begrijpt dat er maar één verstuurd is: naar Nuclear Blast waar ikzelf al jaren contact mee had. En onze persoonlijke nummer één qua label om bij te tekenen. Dát was het doel. Vervolgens heeft het dus nog ruim een jaar geduurd en in de tussentijd zijn we gewoon doorgegaan met het schrijven, componeren en opnemen van Dodekathlon. Uiteindelijk hebben we een zo compleet mogelijk pakket ingeleverd inclusief artwork, foto’s, reviews, liveverslagen etcetera. Het complete kantoor van Nuclear Blast Europa was onder de indruk en daarna ook de kantoren in Los Angeles en Londen, dus kregen we een wereldwijde deal aangeboden.
Voor hoeveel cd’s hebben jullie getekend?
Op inhoudelijke contractuele vragen kan ik helaas niet ingaan, maar hou het op 6,66 albums, haha. We zijn een huwelijk met elkaar aangegaan en voelen ons ook echt ‘part of the Nuclear Blast family’. Dat huwelijk werkt wederzijds. De wereld gaat nog veel van ons horen. ‘This is only the beginning of it all…’ (refererend aan de introductietekst van de openingstrack van Bloodguilt).
Houdt deze deal ook tour-support in?
Er zal hoe dan ook veel getourd gaan worden ja. De plaat (en de band natuurlijk) moeten worden gepromoot. Vooral live, wereldwijd. Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereidingen van de live shows aangezien we het ook visueel allemaal op orde willen hebben. We gaan als Bleeding Gods niet voor half werk. Óf vol erin, of helemaal niet. Uiteraard kiezen wij voor het eerste. Een tour is niet makkelijk of snel opgezet, dus dat duurt nou eenmaal even, zowel voor de bookers en promotors als voor de band. Houd de websites en social media in de gaten voor nieuwe tourdata!
Waar en wanneer wordt de nieuwe cd gepresenteerd?
Op 2 februari in Fluor te Amersfoort. We hebben expres gekozen voor een venue in het midden van het land in plaats van meerdere releaseshows. Dit is waarschijnlijk ook een van de weinige shows die we in Nederland doen dus het wordt wel een feestje! We hebben supports van onze vrienden van Apophys (ook albumrelease), Deathmarch (EP-release) en Weltschmerz.
Hoe verliep het opnameproces van de nieuwe cd?
Goed en uitgebreid. We zijn in mei gestart toen we uit Rusland terugkwamen en uiteindelijk waren we half september klaar. In de tussentijd hebben we nog op Antwerpen Metalfest en Stonehenge gespeeld. Alles tezamen heeft het gehele opnameproces zo’n vier maanden in beslag genomen, in vier studio’s in drie landen. De drums zijn opgenomen in Hal 5 Studio te Amsterdam. De gitaren, bas en vocalen bij Pitchnote Productions in Harderwijk, de orchestrale partijen in Engeland en uiteindelijk is alles gemixed en gemastered in Soundlodge Studio, Duitsland.
Martin Powell, (ex-)Cradle Of Filth, was betrokken bij de ruwe mix. Was dat jullie idee of van Nuclear Blast? Waren jullie bij het mixen aanwezig of gaven jullie je ideeën met betrekking tot de sound aan hem door?
Het betreft onze eigen inbreng. Bij het opnemen van de promo in 2016 hadden we hem al gevraagd om één en ander te doen en daar was hij enthousiast over. Echter, wij vonden de samenwerking dusdanig tof dat we ervoor gekozen hebben om hem ook te vragen voor Dodekathlon. Hij heeft de Dodekathlon-demo-opnamen gekregen en kon vervolgens helemaal los gaan en zijn eigen inbreng geven. Zoals je zelf aangeeft heeft Martin onder andere bij Cradle Of Filth gespeeld, maar ook bij My Dying Bride en Anathema. Je snapt dat wij hem dus niks hoefden uit te leggen en dat hij van ons carte blanche kreeg. Dat resulteerde in een typerende oude Cradle/Dimmu-achtige sound en sfeer die hij neerzet welke weer goed aansluit en matcht met de blackened death/thrash sound van Bleeding Gods.
Wat heeft jullie deze keer geïnspireerd op tekstueel gebied? Het is een conceptalbum geworden begrijp ik? Waarom hebben jullie voor het onderwerp Hercules gekozen?
Op het debuutalbum hadden we meerdere onderwerpen, maar was de muziek ook meer ‘to the point’ en ‘basic death/thrash’ metal. We wilden meer ‘muziek’ maken in plaats van alleen ‘to the point’-metal, we hebben nu bijvoorbeeld ook klassieke gitaren en orkestraties. Voor dit album wilden we echt alles uit de kast halen en alles op een hoger plan tillen. We hadden al een paar onderwerpen voor een concept bedacht en Mark kwam toen met De twaalf werken van Hercules. Dat vonden wij een mooie uitdaging, want nu moesten we gelijk onze twaalf beste tracks schrijven in plaats van acht of iets dergelijks. Uiteindelijk zijn er ongeveer zestien of achttien tracks gemaakt en hebben we er een aantal gedeletet en sommige dingen weer aangepast, net zo lang tot we blij waren met de twaalf gekozen tracks. Resultaat: twaalf nummers en twaalf verhalen samen verbonden tot één verhaal op een album van zestig minuten aan muziek.
Als je de nieuwe cd en Shepherd Of Souls met elkaar vergelijkt, wat zijn dan de grootste verschillen volgens jou?
Vooral de muziek en muzikaliteit. Het schrijven van echte verhalen (zowel muzikaal als tekstueel) en uiteraard het meer gebruikmaken van klassieke (gitaar)invloeden (Rutger heeft bijvoorbeeld een klassieke achtergrond) en het gebruik van de orkestraties en toetsenpartijen. Minder ‘to the point’ en basic, meer diversiteit, muzikaliteit en alles op een hoger en professioneler niveau.
Wat vind je van de Nederlandse deathmetalscene? Volgens sommigen is de scene nogal overbevolkt… Ben je het daarmee eens? En zo nee, wat heeft Bleeding Gods nog toe te voegen?
Ik denk dat wij een hele sterke scene hebben met bands die écht wel iets voor de scene betekend hebben en Nederland goed op de kaart hebben gezet. Er zijn inderdaad erg veel bands en er is altijd wel ergens iets te doen. Ik heb geen idee of wij er iets aan toe te voegen hebben.
Heeft Bleeding Gods nog ambities?
Genoeg! Dodekathlon goed promoten. Online maar ook veel live. En uiteindelijk zal er een opvolger moeten komen, dus wij zitten voorlopig nog niet stil. Het harde werken begint nu pas.
Volgens een goede traditie krijgt de band het laatste woord:
Op 2 februari hebben we onze albumreleaseshow in de Fluor in Amersfoort samen met Apophys, Deathmarch en Weltschmerz. Een van de weinige Nederlandse shows so far, dus kom een feestje vieren met ons! Uiteraard ook even via deze weg a BIG thank you to all who supported the band since the beginning!
Links: