Het gratis festival Baroeg Open Air in Rotterdam dreigt op 15 september niet door te gaan. Niet omdat er geen animo is, maar omdat het aan financiële middelen ontbreekt. Met een crowdfundingsactie hoopt Baroeg 15.000 euro op te halen. Zware Metalen vroeg directeur Leon van Rijnsbergen om tekst en uitleg.
De entree van Baroeg Open Air in 2016 (foto: Jolanda van Velzen)
Doneer voor Baroeg Open Air 2018!
Baroeg Open Air staat voor 15 september op de kalender, maar dreigt niet door te gaan. Wat is er aan de hand?
Baroeg Open Air draait elk jaar ongeveer quitte. Soms een paar duizend euro winst, soms een paar duizend verlies. Het is daarmee lastig om een reserve op te bouwen. Daar komt bij dat kosten continu stijgen en de inkomsten van fondsen en sponsors soms opeens mee maar ook erg tegen kunnen vallen. Wat veel mensen niet weten is dat bij zo’n festival veel kosten gaan naar de infrastructuur. Je bouwt voor één dag een poppodium met twee zalen op en de dag erna moet het weer afgebouwd. Als de kosten daarvan stijgen neemt dat een flinke hap uit de begroting.
Waarom is er een bedrag van 15.000 euro nodig en wanneer moet dit binnen zijn?
Er is niet zozeer een financiële deadline, meer een praktische deadline. Als we op 6 juni de crowdfund halen, dan moet het hele festival nog georganiseerd worden. Daar hebben we dan een ruime drie maanden voor en dat is alsnog vrij krap. Zo hebben we al besloten onze talentenjacht Battle 4 BOA dit jaar te schrappen. Dat gaat in die korte tijd gewoon niet meer lukken. De Talent-Stage gaat uiteraard gewoon wel door.
Het bedrag van 15.000 euro heeft eigenlijk twee redenen. Ten eerste moet er voldoende cashflow zijn om het festival voor te kunnen financieren. Sommige artiesten en leveranciers willen (deels) vooraf betaald worden. Ten tweede moet het risico van het festival zoveel mogelijk afgedekt worden. Mocht het festival onverhoopt tegenvallen, bijvoorbeeld door slecht weer, dan zijn de inkomsten erg klein. We hebben immers geen voorverkoop en zijn grotendeels afhankelijk van de baromzet. We proberen dit risico dus zo klein mogelijk te houden.
We hebben het idee dat we met BOA een naam hoog te houden hebben. Als we op het festival zelf gaan beknibbelen dan leveren we eigenlijk geen Baroeg Open Air meer maar een ander festival. Dat is voor ons geen optie. We proberen uiteraard wel altijd te bezuinigen op niet cruciale onderdelen. We onderhandelen hard met leveranciers en boekingskantoren. Veel partners werken voor een vriendenprijsje. We hebben geluk dat ze dat doen, vaak omdat zij Baroeg Open Air ook een tof festival vinden!
Binnen een dag na de start van de crowdfundingsactie was er 25 procent van de 15.000 euro binnen. Heeft dat je verrast? Wat zegt dat over de betrokkenheid van mensen bij Baroeg Open Air?
Ja, dat is geweldig. Vorige week gingen we al over de 50 procent heen, begin deze week was er al tienduizend euro binnen. Enerzijds wisten we wel dat we een toegewijd publiek hebben. Liefhebbers van underground muziek hebben het hart op de goede plaats. Toch waren we wel verbaasd door de enorme support. We zien aan het commentaar van de bezoekers ook terug dat BOA een traditie is geworden die voor velen niet is weg te denken. Dat is een enorme eer en geeft ons een goed gevoel. We hopen echt dat we voor al die supporters weer een machtig festival neer kunnen zetten.
Destruction op Baroeg Open Air 2017 (foto: Ank Zwolle)
Staat de gemeente Rotterdam niet klaar om bij te springen?
Via Rotterdam Festivals doet de gemeente al een flinke duit in het zakje. De gemeente zou daarom niet een logische plaats zijn om te vragen voor extra fondsen. Daarnaast is nu vrij ad-hoc geld nodig en dat is ook lastig te regelen bij zo’n grote instantie.
Bestaat er nog een gevaar voor Baroeg zelf bij het financieren van Baroeg Open Air of staat de zaal hier verder los van?
In principe zijn Baroeg en BOA verschillende stichtingen. Het financiële risico van BOA willen we namelijk niet op Baroeg afwentelen. Het is daarom belangrijk dat Baroeg Open Air een solide financiële basis heeft zodat het eventuele tegenvallers op kan vangen.
Hoe belangrijk is het dat Baroeg Open Air doorgaat? Hoe erg zou je het vinden als het niet doorgaat?
Elk editie is ook een leerproces en proberen we nieuwe dingen uit. Vorig jaar zijn we gestart meet de Plee Sessies. Dat mini podiumpje bij de WC’s, zonder eindversterking, had een heerlijk oprechte en rauwe sfeer. Bands stonden tussen het publiek te spelen. Het gaf echt een Baroegsfeertje. Dat willen we dit jaar doorzetten en natuurlijk verbeteren. Zo hebben we ook nog andere kleine ‘tweaks’ die we dit jaar graag door willen voeren. Een jaar overslaan is echt zonde van je ontwikkeling als festival.
Maar bovenal hebben we al wat boekingen achter de hand. We kunnen die, zolang niet zeker is dat BOA doorgaat, niet bekendmaken. Maar we hebben wel vertrouwen in die namen. Als programmeur probeer je elk jaar het beste neer te zetten, maar bij sommige edities heb je het gevoel dat alles op z’n plek valt. Het zag er naar uit dat dit zo’n editie ging worden. Daarom zeg ik: als er al een BOA niet door moet gaan, alsjeblieft niet deze!
Het festivalterrein vorig jaar (foto: Ank Zwolle)
Hoe groot is Baroeg Open Air? Hoeveel bezoekers trekken jullie, welke aansprekende acts stonden er de afgelopen jaren op de planken?
Het eerste jaar, 2006, trokken we een krappe drieduizend bezoekers. Het festival vond toen nog plaats in het park voor Poppodium Baroeg. In 2016 trokken we een recordaantal bezoekers, namelijk negenduizend. Door het mindere weer vorig jaar bleven we toen steken op achtduizend. Er zit dus een flink stijgende lijn in BOA! Bij de editie dit jaar hopen we de magische grens van tienduizend bezoekers aan te tikken.
Terugkijkend hebben we toch een flinke lijst mooie namen neergezet. Zeker als je bedenkt dat het altijd gratis is geweest. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Bolt Thrower, VNV-Nation, Entombed, Focus, Venom inc, Textures, After Forever, Hail Of Bullets, Sodom, The Gathering, Korpiklaani, Peter Pan Speedrock, Karma To Burn, Moonspell, The Meteors, AmenRa, The Hard Way, Vader, Batmobile, Igorrr, Caliban, Dog Eat Dog en Destruction. Dat is een behoorlijk vette lijst toch?
Nu we het toch over de line- up hebben, jullie geven aan geen bands bekend te kunnen maken maar op de website van Heidevolk zagen we wel Baroeg Open Air staan. Staan die geboekt?
Daar kunnen we dus nog niks over zeggen. Feit is wel dat folkmetal het altijd goed doet op BOA. Korpiklaani bijvoorbeeld was echt een waanzinnig feest. Het boeken van Heidevolk zou dus zeker een goede zet zijn, haha.
Een crowdsurfer op BOA 2017 (foto: BVR Fotografie)
Even een blik in de toekomst: het is 15 september 2018, two minutes to midnight, wat is je gevoel?
Op dat moment zit mijn hoofd nog vol met praktische zaken: artiest X moet nog naar het hotel, vrijwilliger A heeft zijn spullen staan in een op slot zittende backstage en onduidelijk is waar de sleutel is, enzovoort, enzovoort. Het echte nagenieten komt pas een dag of twee later. Als de aftermovie online komt, als we alle foto’s binnen krijgen zie ik pas echt hoe tof het is geweest. Meestal krijg ik dan meteen zin in de volgende!
Baroeg Open Air 2018. Doneren kan nog steeds!
Links:
(foto homepage: Caro Linares)