Interview met Armory

Interview met Armory

Speed metal smaakt altijd wel, zeker als er nog eens wat melodische heavy metal bij komt kijken en alles van een space jasje voorzien wordt. Armory uit Zweden past perfect bij die beschrijving en brengt in augustus een debuutplaat uit. Tijd om de heren even op te bellen. Drummer August Holmström, gitarist Niklas Ingelman en bassist Jesper Lundin bevonden zich aan de andere kant van de lijn.

log

Dag heren, het is de eerste keer dat jullie bij ons over de vloer komen. Wat is jullie achtergrond? We kennen jullie nog niet, dus misschien kunnen jullie Armory even voorstellen.

Holmström: Tuurlijk. Onze gitarist Ingelman en ikzelf begonnen ermee in 2006 toen we dertien jaar oud waren. Sinds die dagen zijn er heel wat bandleden gekomen en weer gegaan en nu zijn we met een nieuwe band begonnen. Ingelman en ik zijn dus al een tiental jaar samen bezig en we hebben Armory opgericht uit de assen van de vroegere band Resurrector. In 2012 is onze huidige zanger erbij gekomen, ongeveer op hetzelfde moment als de tweede gitarist.

Ingelman: We namen onze eerste demo op in 2012. Toen ging plots alles een pak trager en slechter en we waren ook niet tevreden met de demo. Toen kwam Sundin erbij en vonden we ook een bassist, want daar hadden we wat problemen mee. De tijd was gekomen voor onze tweede demo, S.M.I., en die kreeg echt heel wat goede commentaar. Vanaf toen ging het allemaal veel beter, bleven we nummers schrijven en begonnen we aan het album. En nu zitten we dus op dit punt.

Jullie kennen mekaar dus al een tijdje en jullie speelden ook allemaal reeds in bands. Van jullie zanger Petrus heb ik niets teruggevonden van andere bands waarin hij actief was. Waar hebben jullie hem gevonden?

Holmström: Hij speelde in een band buiten Gothenburg voor we hem kenden. We leerden mekaar kennen door samen wat festivals te bezoeken en naar dezelfde gigs te gaan. Toen we op zoeken waren naar een zanger contacteerden we hem meteen omdat we wisten dat hij perfect in onze band zou passen.

log

Is hij de bedenker van dit ruimteconcept? Vanwaar die keuze?

Holmström: Nee, dat is zeker niet alleen het idee van Peter, we zijn allemaal grote fans van science fiction. Dat is ook niet altijd ons ding geweest. Op onze eerste demo was er geen enkel nummer dat te maken had met de ruimte, het is echt gegroeid bij ons. Maar het is niet zo gebeurd dat we even samen aan tafel gaan zitten zijn en besloten hebben om nu maar over dat thema wat te schrijven. We vonden het gewoon interessant en dat gevoel groeit nog steeds. We denken er serieuzer over na en gaan er dieper op in met de lyrics.

Moet ik jullie dan inbeelden als zware Star Wars-fans of wat is jullie inspiratie?

Ingelman: Het is meer omdat we over de ruimte zo weinig weten, het onbekende drijft ons dus. Daarom is het occulte uiteraard zo populair in metal, maar het heelal is ook nog niet bekend dus dat maakt het als thema enorm interessant.

Over naar de muziek dan. Jullie speed metal bezit naar mijn gevoel heel wat melodische heavy metal. Ik heb een beeld dat speed metal wat vaker voortspruit uit jamsessies, waar vooral de energie van belang is, en er voor melodische heavy metal wat meer op voorhand geschreven en bedacht moet worden. Hoe gaat het bij jullie?

Ingelman: Iedereen schrijft momenteel riffs bij ons, dus het is niet dat er één iemand is die alles verzint. Iedereen denkt mee en komt met ideeën. Het uitwerken varieert wel. Ik heb soms een heel lied in mijn hoofd en op andere momenten een riff en dan bekijken we samen wel hoe we het verder inkleden. Alles verloopt ook erg natuurlijk, het is niet dat we het gevoel hebben van: “nu moeten we plots even melodisch klinken.” We zijn grote metalfans en we luisteren echt een pak naar andere bands, dus alles voelt ook erg natuurlijk aan. We weten ondertussen ook hoe Armory moet klinken, dus we weten wat er allemaal in een nummer hoort.

Het viel me op dat jullie een nummer hebben, Space Marauders, dat bijna tien minuten duurt. Behoorlijk apart voor een speedmetalband.

Ingelman: Petrus heeft dat nummer geschreven en hij zei toen dat hij een erg lang nummer ging schrijven met heel wat riffs. In het begin twijfelden we wel of dit zou werken, maar toen het nummer vorderde begon het echt goed te klinken. Het is best wel moeilijk om een goed nummer te schrijven van negen minuten lang. Het moet allemaal samen horen, maar het moet ook uit verschillende delen bestaan om het interessant te houden. In het midden is er dat tragere stuk bijvoorbeeld. We zijn echt wel tevreden over het resultaat. Ik denk dat het zelfs een van de betere nummers op het album geworden is.


Misschien zou het jullie ding kunnen worden en komen er in de toekomst nog lange nummers dan?

Ingelman: We zullen zien, dat weten we nog niet!

Jullie zijn ook vriendjes geworden met RAM in Black Path Studios, waar zanger Oscar en gitarist Harry ook een bijdrage geleverd hebben op jullie plaat. Hoe is dat verlopen?

Ingelman: We waren op zoek naar een studio in Gothenburg. Dat wilden we echt: een studio in onze stad, zodat we zeker niet naar een andere stad moesten. We begonnen toen wat rond te zoeken en te praten met andere mensen en toen kwamen we in contact met Oscar van RAM.

Holmström: We hadden het met hen over wat wij nodig hadden en wat zij konden voorzien van materiaal voor ons ter plaatse. Het was voor ons een fijne ervaring omdat ze klaarstonden met het materiaal, de studio en het waren ook gewoon toffe gasten. Ik vind dat we geen betere plek konden vinden.

Ingelman: Het was ook een goede zaak om Oscar als producer te hebben. Hij neemt dit allemaal erg serieus op, net zoals wij. Dat gaf ons ook het gevoel dat we hem konden vertrouwen.

Jullie brengen jullie zaken ook uit op vinyl en cassette, maar hebben daarnaast ook een Bandcamp. Hoe staan jullie als speedmetalband tegenover de digitalisering van de muziekwereld? Zijn die vinyls en cassettes puur uit sentiment?

Ingelman: Ik ben niet zo voor cd’s, ze zijn vrij saai en klein. Met vinyl heb je een fijn geluid, maar het gaat ook zeker om het gevoel om in de lokale shop een plaat gaan te kopen en echt met iets thuis te komen. Ik vind dat demo’s ook moeten uitkomen op cassette, dat is echt een schitterend formaat daarvoor. Je kan het gewoon in je jas steken, rondgaan en weggeven aan andere mensen. Dat lukt minder goed met cd’s. Hier in Zweden lijkt het ook alsof iedereen cassettes verwacht, ze willen gewoon geen cd’s.

Holmström: Streamen is ook een vorm van weggeven, maar het gaat er vooral om dat we support krijgen. Het is een schitterende manier om je muziek te laten horen aan de buitenwereld. De mensen die de muziekwereld steunen die kopen daarnaast ook gewoon de cassettes, cd’s en elpees.

Ingelman: Het maakt niet echt uit via welke weg ze naar onze muziek luisteren, maar persoonlijk wou ik echt wel een vinyl. Dat zat in ons hoofd toen we aan het opnemen waren. Je krijgt op die manier als fan ook gewoon meer voor je geld vind ik.

log

Krijgen we ook de kans om jullie live aan het werk te zien? Jullie hebben getekend bij een Duits label, betekent dat ook dat jullie in de buurt zullen optreden of wat zijn de plannen voor jullie release?

Holmström: eerst en vooral zal er een releaseshow zijn hier in Gothenburg, samen met onze vrienden van Ambush en Tyranex. Daarna hebben we nog niets gepland, maar we zouden echt wel graag naar andere landen in Europa gaan en zeker naar Duitsland. Maar dat is dus nog niet gepland.

Ingelman: Daar moeten we het echt nog over hebben. We willen wel een tour organiseren, maar daar kruipt veel werk in. Maar dat willen we echt doen, we moeten gewoon nog zien wanneer. We moeten ook op zoek naar wat contacten.

Misschien kan dit interview daar wel bij helpen. Hebben jullie als afsluiter nog een goede boodschap voor de lezers en organisatoren?

Holmström: Ja, ga zeker eens langs bij jullie lokale clubs en vraag dat ze ons eens uitnodigen. We zullen jullie zien op het slagveld want de oorlog begint op 19 augustus!

Links: