Interview met Amorphis

Interview met Amorphis

Album nummer elf van Amorphis was aanleiding voor Zware Metalen om Tomi Koivusaari eens aan de tand te voelen. Een gesprek over radicale en geleidelijke veranderingen, `cheesy` folk metal en de gebruikelijke koetjes en kalfjes.

wp

Kan je iets vertellen over de totstandkoming van Circle? Hebben jullie bijvoorbeeld gekozen voor een andere benadering?

Eigenlijk niet. Het schrijfproces verliep zo goed als gelijk met de wijze waarop wij dat proces de laatste jaren doorlopen. Iedereen begint met het inbrengen van demo’s die zijn ontstaan tijdens de voorgaande tour of die zij thuis hebben geschreven. In de zomer van 2012 hebben wij al die demo’s op een hoop gegooid. Uiteindelijk kwamen daar 19 nummers uit voort, die allen als demo zijn opgenomen. Voordat wij begonnen met de opnamen voor Circle hebben wij ervoor gekozen om vijf nummers te laten voor wat ze zijn. Uiteindelijk hebben wij dus 14 nummers opgenomen. Negen hebben hun weg naar het album gevonden. De overige nummers houden wij achter de hand voor bonusnummers op andere uitgaven van het album. De nummers die wel op het album staan pasten het beste bij de stijl van de plaat. Ik ben tevreden met het resultaat. Circle is één van onze sterkste platen tot nu toe, al moet ik zeggen dat ik nog iets te veel in het creatieve proces zit om een objectief oordeel te kunnen vellen.

Circle gaat over integriteit staat er in de promo. Dat vraagt om uitleg. Staan de verhalen uit de Kalevela wederom centraal?

Om met dat laatste te beginnen. Nee, de Kalevela is deze keer niet de primaire bron van de teksten. Wel is het zo dat Pekka Kainulainen, die verantwoordelijk is voor onze teksten, deze keer weer gewerkt heeft aan het concept. Zelf hebben wij ook wat ideeën aangedragen. Pekka’s schrijfstijl is natuurlijk wel enorm geïnspireerd door de oude Finse volksverhalen. Wellicht valt dat uit de teksten af te leiden. Het verhaal gaat uiteindelijk over iemand die veel ongeluk heeft gekend en zichzelf buiten de maatschappij voelt geplaatst. Door een ongeluk maakt hij kennis met zijn innerlijke kracht waardoor hij zijn eigen leven in de hand neemt en zich niet van anderen afhankelijk maakt. Hij raakt geïnspireerd door oude Finse wijsheden die hem helpen om zijn lot in eigen handen te nemen. Uiteindelijk is het een verhaal over overleven.

am band

In hoeverre verschilt de nieuwe plaat van zijn voorganger? Persoonlijk vind ik Circle een tikkie zwaarder dan The Beginning Of Times.

Ik ben het wel met je eens dat de nieuwe wat zwaarder is, maar ook meer gitaar-georiënteerd. Hij is ook wat compacter, alleen al door de beperking in het aantal nummers. Daarnaast heb ik het gevoel dat er meer „flow“ in het album zit doordat we bewuster hebben nagedacht over de volgorde van nummers en dergelijke. 

Mijn kennismaking met Amorphis was via Tales From A Thousand Lakes. Ik was redelijk in de war door Elegy, maar na verloop van tijd is dat tot mijn favoriet uit jullie discografie verworden. In de jaren negentig heeft Amorphis zich behoorlijk ontwikkeld. Van een death metal-act tot een rockband waarin zelfs het gebruik van saxofoons niet werd geschuwd. De laatste jaren lijkt het wat gedaan met de experimenteerlust. Ik vraag Tomi hoe hij hier tegen aankijkt. Staat de band niet stil in zijn ontwikkeling?  

amorp

Alle veranderingen zijn niet bewust, maar eerder geleidelijk tot stand gekomen. Dat heeft er mee te maken dat wij voor een nieuw album altijd met een compleet schone lei zijn begonnen. Dat doen we nog steeds. Uiteraard word je beïnvloed door eerdere albums. Misschien is dit wel de stijl waar wij ons het meest op ons gemak voelen. Het is op zich wel aardig dat je dit onderwerp aansnijdt. Je duidt op de veranderingen uit de jaren ’90. Destijds krijgen wij nogal eens het verwijt dat wij dichter bij ons oorspronkelijk geluid moesten blijven en nu we dat doen krijgen wij wederom dit soort vragen maar dan met een andere intentie. Ik kan het overigens wel begrijpen. Zelf hebben we in het opnameproces deze keer dingen anders gedaan, met andere mensen bijvoorbeeld. De verschillen zijn waarneembaar, maar zeker niet radicaal. Uiteindelijk gaat het ook niet zozeer om het veranderen an sich, maar gaat het ons erom dat wij doen wat goed voelt. Als daar verandering voor nodig is: prima, zo niet: dan niet. Vergis je er ook niet in dat wij inmiddels een aanzienlijk stabielere line-up hebben dan in het verleden. Dat helpt ook. 

Ik heb Amorphis altijd een tamelijk unieke band gevonden. Niet alleen omdat jullie lang geleden al op een geslaagde manier volksmuziek in jullie muziek wisten te stoppen, maar die invloed nooit tot een cheesy eindresultaat heeft geluid. Wat doen al die metalbands die ook folk-invloeden in hun muziek verwerken en wel cheesy klinken dan verkeerd? 

a tomy
Haha, ik heb geen idee wat zij verkeerd doen of dat ze dat wellicht bewust doen. Wij hebben er in ieder geval altijd naar gestreefd om de folky invloeden ondergeschikt te houden aan onze metalen roots. Geen overdreven bombast, maar iets subtieler. Dat werkt voor ons. Daarnaast waken wij er zelf ook wel voor dat onze metalen kant de doorslag in het geluid blijft geven. 

In een grijs verleden nam jij de grunts binnen Amorphis voor je rekening? Mis jij die tijd als frontman niet? 

Nee, totaal niet. Het was destijds enkel uit nood geboren. Wij zijn oorspronkelijk als instrumentale act begonnen. Ik was denk ik de eerste die suggereerde dat wij een zanger moesten hebben. Uiteindelijk kreeg ik dat voor mijn kiezen terwijl ik mij altijd meer gitarist voelde en nog steeds voel. Het was dus mijn jeugdige naïviteit die mij de das om deed. Ik geniet meer van mijn rol op de achtergrond. Tomi (Joutsen, zang) is een veel betere zanger dan ik ben. Luister maar eens naar de nummers op Magic and Mayhem waarop wij oud werk opnieuw hebben opgenomen.

In het verleden heb je platen opgenomen met Ajattara. Heb je momenteel nog andere bands om handen dan enkel Amorphis

Jawel, maar dat is erg low profile. De muziek is ook compleet anders dan de muziek die wij met Amorphis maken. Ik vind het zelf erg prettig om ook met anderen te musiceren en daardoor andere ideeën op te doen. 

Wie heeft jouw eigenlijk geïnspireerd als muzikant?

Poe, dat is lastig. Toen ik elf was raakte ik danig onder de indruk van W.A.S.P.. Dat is de aanleiding voor mij geweest om gitaar te spelen. Later kwamen bands als Dio, Iron Maiden, Metallica en Slayer om de hoek. Vervolgens waren het Carcass en Morbid Angel die mij beïnvloedden. Uiteindelijk verdiepte ik mij in Pink Floyd en veel progressieve bands uit de jaren ’70. Tegenwoordig luister ik naar van alles. Stijlaanduidingen doen er niet toe. Als gitarist ben ik erg onder de indruk van David Gilmour.

Dit jaar word je 40. De helft van je leven speel je al in Amorphis. Denk je wel eens na over een leven zonder Amorphis

Dat gebeurt zeker wel eens. Amorphis voelt echter als een derde been aan mijn lijf. Feitelijk speel ik al meer dan de helft van mijn leven in de band en dat ervaar ik als positief. Ik had ruim 20 jaar geleden nooit gedacht dat wij 20 jaar later nog bezig zouden zijn. Toch voelen wij dat wij met Amorphis nog steeds de beste plaat moeten maken. En dat is niet om ons verleden te kleineren, maar omdat wij nog steeds die honger in ons hebben. Daar schuilt de lol in. Zo lang het leuk is en we geen luier aan hoeven op het podium gaan we door. 

Circle is inderdaad alweer album nummer elf. Zijn er albums waar je bijzondere herinnering aan koestert? En zijn er albums waar je achteraf niet zo blij mee bent? 

De eerste albums zijn natuurlijk erg spannend. Alles was nieuw. De eerste drie platen namen we op in Stockholm. Niet in ons thuisland, dus alle reizen daar naartoe met de bandleden waren regelrechte avonturen. Er zijn absoluut platen die niet mijn favoriet zijn, maar ook die zijn belangrijk. Ieder heeft daar voor zich wel een gevoel bij en van ieder album leer je. En laten we eerlijk zijn: zonder die albums stonden wij niet waar we nu staan.

Deze zomer kunnen wij jullie op Dokk’em bewonderen. Wat zijn verder de plannen?

Deze zomer doen we behoorlijk wat festivals in Europa. Daarna gaan we door naar Zuid-Amerika, Australië, Japan, Rusland om vervolgens weer in Europa te eindigen. Een lekker druk jaar dus. 

Bedankt. Wat mij betreft is de cirkel rond. Nog een laatste uitspatting? 

Jij ook bedankt! Luister vooral naar Circle en kom langs tijdens de shows.

Links:

Interview met Amorphis

Interview met Amorphis

Amorphis beleefde in 2006 met de release van Eclipse een wedergeboorte. Een nieuw label, een nieuwe zanger en dus het nieuwe album zorgde voor een nieuw tijdperk in de geschiedenis van Amorphis. Nu, ruim een jaar verder, slaat de band wederom toe met het ijzersterke Silent Waters. Tijd voor een openhartig gesprek met gitarist Koivusaari over de Amorphis van het verleden, maar vooral over die van het heden en de toekomst.

Amorphis

Een dalende populariteit en het vertrek van zanger Pasi Koskinen zorgde ervoor dat Amorphis anno 2004 in een lastig parket zat. Een vervanger voor Koskinen werd gevonden in de persoon van Tomi Joutsen, die met zijn krachtige grunt en prachtige cleane stem de band weer terug op de metalkaart zette. Gitarist en medeoprichter van Amorphis, de heer Koivusaari, legt uit hoe belangrijk de komst van Joutsen was voor een band die velen als verloren beschouwde. “Het was een nieuwe start voor ons. Tomi bracht veel energie en een nieuwe visie op muziek naar Amorphis, waar wij ons sterk tot aangetrokken voelden. Toen Pasi vertrok verwachtte we wel dat we een goede vervanger zouden vinden, maar niet iemand die zo perfect bij de band paste, zowel muzikaal als qua persoon. Het vervangen van een zanger is altijd een risicovolle onderneming, gelukkig is het een stap voorwaarts gebleken voor Amorphis.”

Joutsen Tomi

Joutsen kreeg als vuurproef een vijf weken durende Amerikaanse tour. Dat de inmiddels 32 jaar oude Fin glansrijk slaagde blijkt wel uit het feit dat de band na de tour gelijk de studio’s indook voor de opnames van Eclipse. Voor zowel fans als band een zeer spannende tijd, want of de zelfde chemie in de studio net zo goed zou werken als live was immers nog maar de vraag. Het antwoord kwam met het overdonderende succes van Eclipse, waarmee ook de druk van de ketel tijdens de opnames van Silent Waters was. “Tijdens de Silent Waters opnames hadden we niet meer de zorgen die we tijdens Eclipse wel hadden. Vooral Tomi (Joutsen) was echt bevrijd van zijn onzekerheden. Hij heeft zijn stukken dit maal met 110% zelfvertrouwen en inzet ingezongen en dat hoor je. We spelen trouwens allemaal scherper dan ooit. Dat zal wellicht iets te maken hebben dat dit de eerste keer is dat we dezelfde line-up hebben als op het vorige album, haha!”

Eveneens hetzelfde gebleven is het label van Amorphis, namelijk Nuclear Blast. Ondanks dat band en label elkaar al vijftien jaar kenden (Nuclear Blast verzorgde de Europese distributie voor Relapse Records) sloten de Finnen zich pas begin 2005 bij de labelgigant aan. Een beslissing waar Koivusaari geen moment spijt van heeft gehad. “We zitten hier op onze plek. Voor Nuclear Blast hebben we nog een desastreus jaar gehad bij EMI, waarbij alles maar heel moeizaam verliep. Nu lijkt het alsof de band weer thuis is. De mensen hier geven echt om de muziek en we krijgen het volle vertrouwen om te doen wat we willen doen.” En dat vertrouwen heeft zijn vruchten afgeworpen. Zowel Eclipse als zijn opvolger Silent Waters zijn platen die overal door fans en pers met veel genoegen werden ontvangen. Sommigen beschouwen het nieuwe album Silent Waters zelfs als het beste Amorphis album ooit, ook Koivusaari deelt die mening. “Onze nieuwe plaat is naar mijn idee inderdaad de beste die we ooit gemaakt hebben. Maar een album als Elegy is een klassieker en zal in de harten van veel fans toch het favoriete album blijven.”

Silent Waters

Maar de tijden zijn veranderd. De band die ten tijde van Elegy naam maakte als deathmetalband, wordt nu door het label omschreven als een melodische rock act. Een vertekende naam wellicht, want Silent Waters is zeker geen rock, maar nog altijd een paar slagen rustiger dan vroeger. “Wij hebben altijd geprobeerd open-minded te zijn tijdens het componeren en arrangeren van muziek. Voor sommige mensen is het een ramp als een band niet binnen zijn genre blijft, maar voor ons is het een manier om de zaken interessant te houden. De verschuiving van deathmetal naar melodische metal is geen bewuste keuze geweest, maar een natuurlijke ontwikkeling.” Toch heeft Amorphis zijn roots niet helemaal verlaten, op Silent Waters zijn weer tekenen van de vroegere glorie terug te vinden. Grunts en stevige gitaarlijnen zijn op Silent Waters namelijk weer sterk vertegenwoordigd. Een logisch gevolg aldus Koivusaari; “We worden beïnvloed door onze muziek van het verleden en door verschillende soorten muziek die we overal horen. Het is dus niet gek dat je iets van de oude Amorphis terughoort op het nieuwe album.” Maar helemaal terug naar het verleden zal de band nooit gaan. “We willen vooruit gaan en met de komst van Tomi Joutsen hebben we ons geluid van de toekomst, en niet dat van het verleden, gevonden.”

Om die uitspraak te onderstrepen en het geluid van de toekomst te vormen hebben de heren, net als op Eclipse, weer samengewerkt met Marco Hietala (Nightwish, Tarot). Zijn invloed zou zich aanvankelijk beperken tot het vocale gebied, maar Hietala heeft de band ook muzikaal ondersteund. “Marco is zeer getalenteerd. Hij heeft geweldig werk afgeleverd met de productie van de zang en was een fantastische steun bij het schrijven van sommige nummers. Het is zeer prettig samenwerken en het is zeker te hopen dat we in de toekomst nog eens met hem kunnen werken. Het geeft onze albums en zeker de laatste plaat net dat beetje extra. De emoties in de stem van Joutsen klinken op Silent Waters echt ijzersterk, mede dankzij Hietala.”

Kalevala

Waar die emoties in de stem van Joutsen over gaan, zal voor geen enkele fan een verassing zijn, want net als op vorige albums staat ook op Silent Waters het Finse epos Kalevala weer centraal. De nieuwe plaat vertelt het verhaal van de held Lemminkäinen die, om de hand van een dochter van de heks Louhi te winnen, de zwaan op de rivier des doods moet doden. In zijn vergeefse poging laat Lemminkäinen zelf het leven en wordt vervolgens in stukken gescheurd. Zijn moeder verzameld de stukken, heelt het lichaam en weet uiteindelijk zelfs haar zoon opnieuw tot leven te brengen. “We houden heel erg van mythologieën en zeker van Kalevala, omdat het dichtste bij ons staat. Het verhaal van Lemminkäinen is een van onze favorieten en dus hebben we die uitgewerkt tot wat je nu hoort op Silent Waters.” Hoewel de teksten een essentieel onderdeel zijn van Amorphis, komen zij niet van de hand van de band zelf. Tijdgebrek speelt volgens Koivusaari een belangrijke rol, maar dat is niet de enige reden.. “Geen van ons is tevens een geweldige schrijver, dus we willen een album niet verpesten door de teksten zelf te schrijven. Dat verschaft ons de mogelijkheid om extra aandacht aan onze instrumenten te besteden en de teksten zo goed mogelijk met de muziek te laten matchen.”

Twee fantastische platen in iets meer dan een jaar bewijzen wel dat de werkwijze van Amorphis succesvol is. Het lijkt erop dat de band zich weer helemaal thuis voelt in de muziekwereld, gezien de snelheid waarmee de band platen uitbrengt. Een voorbode voor de toekomst wellicht? Volgend jaar weer nieuw Amorphis album? “We hebben er wel eens over gesproken. Ieder van ons heeft eigenlijk al stukken grotendeels klaarliggen en de kans is aanwezig dat we na de tour, in de herfst , inderdaad de studio induiken voor de volgende plaat. We hebben nog niets geoefend dus ik kan niets beloven, maar als ik terugkijk op hoe gemakkelijk het muziekschrijven tot nu toe gaat.. We zullen zien.”

Amorphis

Maar het is voorlopig even ‘first things first’ voor Amorphis. Op het moment zijn de heren aan het touren door hun thuisland, waarna een Europese tour volgt, waarin Nederland en België niet over worden geslagen. Samen met Swallow The Sun en Insomnium spelen de Finnen tweemaal in Nederland op 23 en 24 november (Tivoli en Bibelot) en eenmaal in België op 25 november (Vosselaar). Koivusaari en de zijne hebben er in ieder geval alvast zin in; “Het gaat ongetwijfeld een fantastische tour worden, we gaan in ieder geval onze beste shows spelen! See you on tour!!”

Links:

Interview met Amorphis

Interview met Amorphis

Het onlangs uitgebrachte album Eclipse van Amorphis is heel erg goed ontvangen door de meeste fans. Dat ondanks dat frontman Pasi de band verliet en de onbekende Sinistra zanger Tomi Joutsen hem heeft vervangen. Hij was mijn gesprekspartner en tijdens het interview kwamen we natuurlijk terug op Eclipse, Pasi en alles wat Amorphis heeft bezig gehouden.


Voor veel van onze lezers ben je waarschijnlijk nog een onbekende, zou je jezelf daarom even voor kunnen stellen?

Ik ben een 30 jaar oude gast en ik woon in een kleine plaats op een uurtje rijden van Helsinki. Ik heb al in meer bands gezeten maar nog nooit in zoiets groots als Amorphis. Van alle bands waar ik hiervoor in gespeeld heb was Sinistra nog wel de grootste. Ik ben begonnen als drummer maar zo’n 10 jaren terug begon ik met zingen in een death metal band. 5 jaar later begon ik met clean zingen.


Hoe ben je eigenlijk in contact gekomen met Amorphis?

De gitarist van Sinistra, Marco, is bevriend met Tomi Koivusaari. In een telefoongesprek kwam eens ter sprake dat Amorphis nog op zoek was naar een zanger en toen raadde Marco mij aan, juist omdat ik zowel cleane zang als grunts kan doen. Na de daaropvolgende audities klikte het meteen.


Wat gebeurde er daarna?

We moesten al vrij snel naar Amerika voor een 5 weken durende tournee. Na terugkomst zijn we meteen de oefenruimte ingedoken om het nieuwe materiaal in te studeren. Sommige nummers bevatten al demo opnames met zang van Pasi, maar die wilde ik niet horen. Ik wilde met een schone lei beginnen.


Hoe reageerde het publiek eigenlijk op je tijdens de tournee?

Ik was erg bang voor de reacties die zouden komen maar dat is me heel erg meegevallen. Natuurlijk is er altijd kritiek als de frontman verwisselt. Zo heb ik een sinaasappel naar mijn hoofd gekregen en later in Seattle nog een flesje. Dat is allemaal niet zo erg, maar op dat moment is het toch wel eng, het komt erg vijandig over en in het begin weet je niet wat je ermee aan moet. Maar over het algemeen reageerden de mensen erg positief en de recensies waren dat eveneens.

Amorphis


Wat is de precieze reden geweest dat Pasi de band in 2004 heeft verlaten?

Pasi was de grote tournees zat omdat hij ook een gezin heeft. Daarnaast wilde hij ook iets harders doen dan Amorphis. Door die situatie had hij nog weinig motivatie om ermee door te gaan. Uiteindelijk denk ik dat iedereen er gelukkig mee is, Pasi kan weer veel tijd bij zijn gezin zitten en tegelijkertijd muziek maken die hij leuk vindt. Dat ik er gelukkig mee ben moge wel duidelijk zijn.


Ga je eigenlijk nog door met Sinistra?

Ja, ik heb besloten dat ik daar niet mee wil stoppen. Alle leden van Sinistra hebben meerdere bands, dus het valt prima te combineren.