Interview met Ahab

Interview met Ahab

Een grote kanshebber voor de top tien in vele jaarlijsten komt dit jaar ongetwijfeld van het Duitse Ahab. De band leverde net een parel van een plaat af met opnieuw heel wat zeemansthematiek. Tijd om drummer Cornelius er even bij te halen.

log

Dag Cornelius. Het mag stilletjes aan gezegd worden dat jullie een monument in de underground zijn en dat binnen een genre waarin het toch wel moeilijk is om een vorm van identiteit aan te brengen. De Pequod is voor de vierde keer uitgevaren. Op welke manier was jullie trip dit keer anders? Wat was anders in het schrijven en opnemen?

Veel beter dan de andere keren! Het schrijfproces verliep echt veel natuurlijker dan voorheen. Dat betekent ook dat alle nummers door ons vieren gecreëerd werden. Uiteraard komt heel wat van het basisgedachtegoed van Daniel, zoals altijd, maar het uitwerken van deze muzikale bouwstenen verliep volledig in onze repetitieruimte.

Ook het opnemen was veel cooler. We namen de instrumentale tracks semi-live op. Onze bassist Stephan en ikzelf namen de drums en bas samen op. We spelen al een eeuwigheid samen, dus beslisten we ook om het proces samen door te nemen om iets te bekomen dat je kan bestempelen als magie. Dat onbeschrijfbare gevoel dat gebeurt tussen muzikanten. Hetzelfde was waar voor Daniel en Hector, zij spelen immers al samen in bands sinds hun geboorte. Dus was het evident dat ze het ook op die manier zouden aanpakken. Er was uiteraard wel wat gevloek toen ze op die stukken in de nummers kwamen waar Stephan en ik ‘even vrijaf’ hadden genomen op vlak van het volgen van de click (lacht).

log

Ten tijde van jullie eerste plaat, The Call of The Wretched Sea, zaten er nog andere bands in de pijplijn, zoals Midnattsol. Hebben jullie het gevoel dat er nu meer hart en ziel in Ahab gelegd wordt, of kozen jullie ervoor om van meerdere bands naar een focus te gaan omdat jullie stilaan al wat jaren ouder worden?

Hier zou ik het vooral met de kapitein eens moeten over hebben, maar ik denk dat ik zijn motivatie om toen op te stappen wel kan verwoorden. In de eerste plaats was Midnattsol een andere muzikale richting uitgevaren die Daniel (en Hector die veel eerder weg was) niet wilde volgen. Dat was zelfs voor onze eerste plaat, als ik het me goed herinner. Het duurde gewoon een lange tijd voor hij effectief weg was, omdat hij een wezen is dat leeft op gewoontes en erg trouw is. Dus er zijn zeker geen intriges of negatieve gevoelens aanwezig. Hij stapte vooral op omdat hij zich bij die visie niet meer goed voelde.

Het lijkt wel alsof jullie, op elk album dat ik te horen krijg, telkens die balans tussen harmonie (die me vaak wat richting kalme Opeth doet denken) en zware funeral doom verder op de proef stellen. Dat valt me vooral op als ik deze nieuwkomer vergelijk met het voorgaande. Voel jij die evolutie ook?

Die interactie tussen zachtheid, met soms een psychedelisch element, en de brutaliteit is meer en meer de definitie van Ahab geworden. Vooral op The Boats of The Glen Carrig zijn we naar mijn gevoel erin geslaagd om goede nummers te schrijven met dat kenmerk erin. Ik veronderstel dat ik je niet moet zeggen dat ik trots ben op deze plaat, he (lacht)?

Maar als puntje bij paaltje komt dan is Ahab nog steeds iets dat rechtstreeks vanuit onze ziel komt. We spelen geen muziek, we laten onze gevoelens de vrije loop. Als iets juist aanvoelt, dan blijft het ook. Dus ik zou niet stellen dat we iets ‘op de proef stellen’.

Een mooi voorbeeld krijg je meteen al met jullie opener, die erg rustig en vredelievend opent en waarbij plots de storm losbarst en je verloren bent in het midden van de oceaan. Kom je ooit mensen tegen die het moeilijk hebben met die extreme schommelingen? Mensen die liever blijven varen op de kalme zee of het haten dat die onweerswolken weer gaan liggen? Zou je hen ooit willen geven wat ze willen, in deze of een andere band?

Absoluut nooit! Ik pleeg nog liever zelfmoord dan muziek te maken voor iemand anders. Als het op muziek aankomt dan ben ik echt een egoïst. Wanneer ik er niet tevreden mee ben dan wordt het ook niet opgenomen. Gelukkig hebben we dan de regel binnen de groep dat we zo lang doorwerken tot we allemaal tevreden zijn. Echt ieder van ons, anders lukt het niet. Geen uitzonderingen. We zijn te oud om onszelf nog voor de gek te houden!

Dat geldt ook voor mijn andere bands. Maar zeg nu zelf, wie zou er in godsnaam ooit experimentele deathmetal (Dead Eyed Sleeper) of sludge/D-beat/grind (Ekranoplan) maken om goed bevonden te worden (lacht)?

Uiteraard zijn er mensen die graag blijven varen op de kalme zee, dat zijn ook meestal de mensen die totaal niet te vinden zijn voor zware muziek, zoals mijn moeder. Die vallen op dat vlak dus al wat uit de boot. Ook kom je wel wat hardliners tegen die niet te vinden zijn voor het kalme materiaal, maar moet echt iedereen voorbestemd zijn om wild te zijn van Ahab? Is het zo belangrijk?

Speelt dit genre eigenlijk in jullie dagelijkse leven een belangrijke rol, of is Ahab echt iets dat gebeurt tijdens de repetitie en op het podium? Luisteren jullie vooral doom en funeral doom, en praten jullie vaak over dit genre? Of zitten jullie veel breder in mekaar door jullie achtergrond met andere bands?

Uiteraard speelt doom een belangrijke rol in ons leven. We zouden niet spelen in Ahab als we niet diep geraakt werden door dit type muziek. Ik zou ook nooit ‘een masker dragen’ op het podium. Het gaat gewoon om ons vieren, en geen andere artificiële personages.

Het gaat echter niet alleen om de muziek. Ik denk dat ik dit wel kan zeggen over de doommensen in het algemeen. Uiteraard vind je overal wel wat eikels, maar er zitten er minder in de doomscene. Dus het gaat vooral om de muziek en het volk om deze speciale vibe te creëren.

Zoals je al aanhaalde is het ook maar één onderdeel van onze achtergrond. Het kan wel eens de grootste zijn, dus we voelen ons wel erg verbonden met dit kleine deel van de scene. Maar uiteindelijk kan ik wel stellen dat ik niet in genres denk. Ik denk vooral in twee stappen: is het goed? En als het goed is, vind ik er dan ook zelf wat aan?

Tot slot zijn we allemaal complete muzieknerds dus uiteraard spreken we veel over muziek. Het percentage dat uitgaat naar doom is erg hoog in die gesprekken (lacht).

log

Het verhaal van Herman Melville en nu het verhaal van William Hope Hodgson als inspiratiebron. Ik neem aan dat jullie heel wat van jullie creativiteit in het schrijven van teksten ook halen uit het lezen van boeken in het algemeen. Waarom was dit boek net zo belangrijk voor jullie? Ik weet dat het over de zee gaat, maar wat nog?

“Doesn’t matter who you are within the elements’ fierce ire”, is een zin die komt uit Red Foam – The Great Storm. Die slaat de spijker op de kop. Dit is de diepere boodschap die we terugvonden in dit fascinerende horrorverhaal, tussen de regels die vol staan met creepy schepsels en angstaanjagende momenten. Vooral gericht op de keren dat we de boodschap overbrachten dat ‘elke mens gelijk is’, dat is echt een erg belangrijke boodschap volgens ons…

Dit artwork is ook wel erg knap. Het viel me op dat dit dezelfde kunstenaar was als vorige keer, maar dit keer is de stijl heel anders, met een pak kleur. Wilde hij iets anders doen of vonden jullie dat deze stijl echt beter zou passen bij jullie verhaal? Is er een link met het verhaal?


log

Ja, er is een link. De grote kunstenaar Sebastian Jerke schilderde dit schitterende kunstwerk onder de invloed van wat later ons album zou worden. Hij vroeg me om hem wat opnames vanuit de repetitieruimte te sturen en hij las het boek ook. Als je het zelf leest dan zal je ook de meeste wezens herkennen die je ziet in dit artwork.

Al die kleuren waren het idee van Hector. Sebastian stuurde soms wel enkele delen van zijn werk op voor feedback, maar aan het eind van de rit werd het gewoon een ‘echte Jerke’. Ik weet niet of hij dit keer erop uit was om iets anders te maken. Ik denk dat hij dat gewoon… deed, en dit is het resultaat.

De clip van Like Red Foam breekt wel compleet met jullie thematiek over de zee en laat ons een gijzelaar/gevangene zien die vervolgens gemarteld wordt, met ook een duidelijke boodschap op het einde. Was dit de winnaar van jullie wedstrijd? Waarom lieten jullie hem samen gaan met deze track?

Wel, ik zal hier trachten wat diplomatisch te zijn. Eerst en vooral: hier spreek ik alleen voor mezelf.

Ja, deze kerel heeft gewonnen voor de kwaliteit van zijn werk, dat staat vast. Er zitten hier tonnen toewijding en overgave in. Maar wat het uiteindelijk geworden is, is anders dan wat ik wilde zien als Ahab-clip. Het is een erg controversieel onderwerp geworden, en daar gaat het ook niet om hier. Ik houd best van controverse, maar ik voel het verband niet met een clip van mijn band Ahab.

Deze band is erg democratisch ingesteld, dus het is echt mijn eigen fout dat die clip niet overeenkomt met mijn beeld, omdat ik er ook totaal niets toe bijgedragen heb. We hadden een team gevraagd om de clip op te nemen. Die mensen vroegen ons constant om suggesties, maar ik wist niet hoe ik kon bijdragen tot wat ze vroegen. Dus ik haalde altijd mijn schouders maar op. Het is wel goed dat ik nu weet hoe ik volgende keer kan helpen, nu ik deze eenmaal gezien heb. Dus het is uitgedraaid tot iets positiefs, ook al ben ik er geen fan van…

We kozen ook deze track omdat die gewoon minder dan tien minuten lang is… Makkelijk, toch?

log

Op vlak van de live shows merkte ik er nog niet zo veel op. Ik heb ergens het gevoel dat jullie vrij selectief zijn in de gigs die jullie doen, anders zouden er wel meer staan. Of is het toch moeilijker om podiumplaatsen te bekomen binnen dit genre? Wat zijn jullie verwachtingen als band voor live shows? Wat is van belang voor jullie atmosfeer?

Wel, we werken allemaal. Een paar dagen vrij krijgen lukt wel, maar geen zes maand per jaar. We houden er echt van om live op te treden, we hebben nu een tour van tien of elf optredens gepland in de herfst, vooral in Duitsland en sommige gigs in Frankrijk. Volgend jaar gaan we absoluut nog wat andere landen bezoeken. De ideeën zijn er, maar nog niets concreets.

Het belangrijkste voor een goede atmosfeer zijn vriendelijke mensen en lekker eten. Dat mag best dom klinken, maar stel je voor: als het eten fantastisch is en de mensen om je heen waren de hele dag geweldig… wat kan er dan nog mis gaan met de show? Buiten dan de technische problemen die overal en altijd kunnen gebeuren… Mijn verwachtingen zijn altijd erg basic geweest: nieuwe en interessante mensen leren kennen, muziek spelen en me amuseren met de andere bandleden.

Nog enkele afsluitende woorden van de kapiteit tot zijn bemanning in België en Nederland?

Nog even geduld, we zetten nog koers naar jullie! Bedankt voor de support en toewijding!

Links:

Interview met Ahab

Iets groots en wits dat in zee leeft

De Beierse nautische doomband Ahab heeft met The Giant een van de opmerkelijkste doomalbums van de laatste tien jaar uitgebracht. Ook voor de band zelf heeft die plaat veel veranderd. Ze gingen voor het eerst de studio in, ruilden de Essex voor een andere walvisjager en legden muzikaal de nadruk op zielsverzwelgend aangrijpende songs. In de gloeiend hete VIP-tent van Summer Breeze verstoorde de live-uitzending van Mystic Prophecy de opname, maar we konden nog ruimschoots ontcijferen wat het stichtende drietal te vertellen had. Muzikaal mastermind Daniel Droste bleef bedeesd, gitarist en tekstenschrijver Christian Hector en drummer Cornelius Althammer zijn twee joviale grapjassen.

Ahab2012-1

Christian:”We mogen hier altijd ’s avonds of ’s nachts spelen. We laten dat tegenwoordig zelfs in het contract zetten. Dat doen we nu al verschillende jaren, zodat we de mensen en de organisator hier intussen zeer goed kennen.”

Cornelius: “Die hele crew zal je hier geen seconde slecht gezind zien, zelfs niet om 3u ’s ochtends, ze zijn de volle vier dagen ontzettend vriendelijk tegen je.”

Vandaag moeten jullie opnieuw om 3 uur aan de bak. Dat komt jullie muziek ten goede, maar kan je je zo laat nog concentreren?

Cornelius: Dat late uur voegt een sfeerelement toe. Als je op zo’n uur met zulke muziek een festivaldag mag afsluiten voelt dat zalig. Geconcentreerd blijven…(overdreven overtuigd) jaaah! Fluitje van een cent! (de rest lacht).
Christian: Ik was vandaag even wakker om vier uur, om zeven uur en daarna ben ik uit bed gestapt om acht uur. Dus nee, we hebben niet veel geslapen.
Daniel: Dat maakt dat we iets van een 18 uur wakker zullen zijn als we straks beginnen. En dat in deze hitte… Of we daardoor langzamer zullen spelen? Misschien juist sneller, zodat we sneller in ons bed kunnen kruipen.

Waarom zingen jullie niet meer over Moby Dick?

Christian: Tja, je hebt bands die hun oorspronkelijke idee tot de laatste druppel uitmelken. Wij hadden het gevoel dat we Moby Dick stilaan leeggezogen hadden. Tijd om eens wat anders op te voeren. Na overleg zijn we bij ‘The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket’ uitgekomen.

Waarover gaat dat boek eigenlijk?

Christian: Zeer gelijkaardig aan dat verhaal over de Essex, met veel sciencefictionelementen erin. Het is een reis van een jongeman aan boord van – jawel – een walvissenjager. Edgar Allan Poe inspireerde het op waargebeurde reisdocumenten, maar gaandeweg verandert het in een redelijk vreemd verhaal. Hij moet verdoken overleven, geraakt in coma en overleeft een bloederige muiterij. Hij moet andere mensen opeten om te overleven, komt allerlei freaky bemanningsleden van andere schepen tegen en op het einde komen ze op een eiland terecht. Daar lopen ze in een hinderlaag van een inboorlingenstam, die hun schip verbrandt en alle bemanningsleden behalve Arthur en z’n vriend afslacht. Die twee vluchten in een kleine zeilboot en op een gegeven moment duikt er een gigantische, witte figuur omringd door witte zwanen voor hen op. Het is naar die gigantische witte figuur dat we het album vernoemd hebben, dus opnieuw iets groots en wits dat op zee vertoeft (lacht).

Daarnaast is ook de muziek aangepast. Heeft dat te maken met dat andere concept?

Christian: Dat nieuwe verhaal leende zich daar perfect toe: je hebt de link met Moby Dick en dus konden we elementen uit onze stijl behouden, maar tegelijk kan je ermee wegkomen om het een en ander te veranderen. Persoonlijk vind ik The Giant warmer, meer uit de buik. Daniel heeft dat weer knap gedaan!
Daniel: Ik heb tijdens het songschrijven veel meer rust opgezocht. Daarmee bedoel ik dat ik me letterlijk ergens in een kleur- en geurloze plaats zet, naar de muren staar en dan moet het maar komen. Puur mijn gedachten en ik, geen afleiding.

Nog iets nieuws: jullie zijn voor het eerst in een studio geweest. Hoe hebben jullie je daaraan aangepast?

Cornelius: (enthousiast) Het enige nieuwe aspect was dat van de tijd. Een beetje tijdsdruk geeft je een duidelijk doel. Ik wist hoeveel nummers ik ingespeeld moest hebben per dag en dat heeft mij echt laten presteren. Bovendien zit er altijd een persoon bij je die het louter professioneel en objectief bekijkt. Jens Siefert (producer, studio-eigenaar) is heel muzikaal aangelegd is, kent en gebruikt zijn materiaal op onnavolgbare wijze en heeft bovendien een enorm arsenaal aan zware versterkers en effecten in huis.
Christian: Daar stond een Marshall, ik overdrijf niet, ter grote van een bureautafel. Die kan je in een homestudio niet eens wegzetten, laat staan opnemen. Hij heeft ons veel laten experimenteren met microfoons, amps, preamps, verstekers en de knopjes die daar aan hangen. De tijd vloog voorbij. Er bleef nog amper tijd over voor de zang, dus heeft Daniel dat in één dag moeten doen. Hij heeft 17 uur achter de microfoon gestaan.
Cornelius: De drums hebben we met 27 micro’s opgenomen. Er stond ook een vijftal gewoon op strategische plaatsen in de opnameruimte om meer natuurlijke tracks te bekomen.
Christian: We hebben ontzettend veel ervaring opgedaan en geleerd, op muzikaal vlak, maar vooral op mechanisch vlak. Te beginnen met al dat materiaal, maar ook microfoonopstellingen enzovoorts. Een openbaring, vanaf nu gaan we elke keer de studio in. Maar je moet er dan wel het nachtwerk bijnemen.
Cornelius: Ik herstel nog steeds van een slaapgebrek!

Daniel, 17 uur om de vocalen op te nemen. Was dat te doen voor je stem?

Daniel: Ja, het ene beter dan het ander. Ik had wel momenten dat ik wat heesjes werd, maar dat ging na een tijdje weer weg, zodat ik gewoon verder kon doen.

Je hebt de zang wel aangepast aan de muziek, want je zingt terecht veel vaker clean op dit album. Voel je je daarin groeien?

Daniel: Groeien weet ik niet. Ik heb gedaan wat ik in gedachten had en dat is me gelukt. Ik heb iets meer hogere noten proberen te halen. Of ik dat altijd al gekund heb of dat ik dat door vaker clean te zingen opgebouwd heb… (haalt schouders op).

Op die beelden uit de studio viel me vooral op hoe compact het daar was. Jullie waren omringd door materiaal, kabels… ik zou het te benauwd krijgen om een vin te verroeren!

Cornelius: Micro, micro, micro, micro (doet alsof hij er iedere keer een neerzet)! Overal stonden die dingen. En die hebben natuurlijk allemaal een draad.
Christian: Je staat op je plaats en focust op jouw partij. Of daar dan één of vijf versterkers rondom staan. Er bestaan comfortabelere studio’s, die daarom niet noodzakelijk beter zijn.
Daniel: Je moet ook weten dat er geen enkel raam was, wij hebben lange tijd geen daglicht gezien.

Ik zag wel doeken, maar die hingen niet voor een raam dan?

Daniel: Nee, wellicht vindt Jens die mooier dan de grijze keldermuren erachter en was te lui om ze te schilderen of behangen.
Christian: We zaten daar echt in een kelder.
Cornelius: (lacht) Underground groep, underground studio!

Er kwam wel wat kritiek op dit album hè? Het zou niet extreem genoeg zijn, zou niet kunnen tippen aan Call Of The Wretched Sea. Wat zeg je daarop?

Cornelius: Dat ze de plaat maar eens moeten beluisteren! Dit is onze zwaarste sound ooit. Hier staan onze langzaamste composities tot dusver op.
Christian: Eigenlijk is het een compliment dat mensen zeggen dat ze Call Of The Wretched Sea beter vinden. Als ze de rest maar niks vinden, zijn wij heel vereerd dat ze toch die ene plaat hoog inschatten. De meningen zullen altijd verdeeld zijn, eender wat je doet.
Cornelius: We kunnen onszelf toch niet veranderen? Een album ontstaat uit ons. Wij zijn wie we zijn. Wij spelen wat uit ons komt.

Het is dus goed mogelijk dat er volgende keer bijvoorbeeld een cello is te horen?

Cornelius: Ik speel toevallig een nootje cello. Ja, echt waar! Ik ben nu 30 en ik speel al cello sinds ik 24 ben. Dat begint aardig te lukken en als dat op een plaat past zal ik het niet nalaten. Natuurlijk moet het dan echt goed uitkomen, ik ga het niet gewoon doen omdat ik het kan.

Ahab2012-2

Welke grapjas had dat speelgoedgeweer meegenomen?

Cornelius: Scheisse, hij heeft dat gezien! Dat was onze bassist. Niemand weet waarom. Ach, een beetje vertier heb je nodig wanneer je de instrumenten even aan de kant legt. Zelfs een doomband.
Christian: Je lacht daarmee, maar er zijn mensen die dat dus totaal ongepast vinden. Die zeggen dat dat niet ‘doom’ is.
Cornelius: Zo klaagde iemand eens dat hij mij en de bassist naar elkaar had zien grijnzen, omdat hij een noot gemist had. Ja jongens… (zet zonnebril op en kruist met stoere blik de armen) wij rockstars nemen dit echt zwaar serieus hoor, hoe durf jij ons hier eigenlijk wat vragen over speelgoed komen stellen (lacht).
Christian: Een andere vond onze kledij ongepast. Wij staan gewoon in T-shirt en een losse broek op een podium, maar hij vond dat we maar uniformen moesten dragen die bij ons imago pasten.

Dat moeten in jullie geval dan matrozenpakjes en een kapiteinshoed zijn.

Christian: (mept lachend op de tafel) Inderdaad, en als we dan toch bezig zijn kunnen we meteen een walvis wit schilderen en die naast Daniel op het podium leggen.

Nog iets dat meermaals in beeld komt en waar jullie facebookpagina mee bezaaid is, is die appelwijn. Hoe kom je daarbij om dat zo ineens te promoten?

Ahab-AppelwijnChristian: Die is hier trouwens op dit festival te verkrijgen (laat mij proeven uit zijn glas). Een vriend van onze bassist, ‘den Benny’, is een grote Ahab– en metalfan en hij produceert die appelwijn. Puur voor de gein heeft hij daar eens iets over gepost op Facebook en we zijn dat sindsdien beginnen drinken. Hij geeft ons regelmatig een kratje om te verkopen, waarvan we de opbrengst mogen houden. Op elk van onze optredens is het te krijgen.

Cornelius: Sommige bands krijgen gitaren, cimbalen of versterkers, wij krijgen wijn als endorsement.

Cornelius, jij speelt ook in andere bands. Hoe zit het daarmee?

Cornelius: Met Dead Eyed Sleeper hebben we vorig jaar een plaat gemaakt en hier een daar een optreden gespeeld. We spelen redelijk heftige death metal en daar kan ik veel driester, agressiever te werk gaan dan bij Ahab. Onlangs heeft Maladie plotseling succes geoogst. Dat is een progressief black metal-dingetje waar we nooit iets mee van plan waren, tot Apostacy Records er lucht van kreeg. De plaat, die dit jaar verschenen is, heeft niet misselijk verkocht. Dat begon ooit met een vriend die mij wat gitaaropnames bezorgde met de vraag daar maar eens iets op te doen. Dus heb ik daar wat drums, akoestische gitaar en keyboards op geprogrammeerd. Hij was daar zo gelukkig mee dat we dat met echte instrumenten ingespeeld hebben en dat is dan die plaat geworden.

Hoe was het op tour met Esoteric en Ophis? Leuke verhaaltjes?

Cornelius: Dat was één tof verhaal eigenlijk. Stel je dit voor: zeven volwassen mannen van tussen de 30 en de 40 jaar oud, in een McDonalds speeltuin, die allemaal tegelijkertijd door die glijbuizen proberen geraken. En maar brullen! Hoooiieeaarrgh!!!
Christian: Die mannen van Esoteric maar roepen: “I can’t breathe, I can’t breathe!”. Nee, echt supergezelschap. Vrienden intussen. In het begin moet je elkaar leren kennen en is er nog een zekere schroom, maar op het einde was het waanzinnig plezant om met hen op reis te zijn.

Cornelius: Vaak gaan bands de stad in op verkenning of om een activiteit te doen. Hebben wij ook wel gedaan, maar de leukste momenten waren toen we gewoon buiten in een kringetje zaten aan de venue. Mooie rockstars zijn wij hé? Niks te discotheken afhuren of bars vernietigen, gewoon aan de venue wat stoelen buiten zetten en lekker lullen.

Links: