Interview God Dethroned

God Dethroned

Interview God Dethroned

Ondertussen is het nieuwe album van God Dethroned, The Toxic Touch, alweer drie weken uit. De heren zijn nog maar net terug van hun zes week durende tour met Vader, of de eerste vervelende interviewer hangt weer aan de lijn. Ik sprak met bassist Henk Zinger over het nieuwe album, de tour en wat er nog komen gaat.

Een beetje laat, maar toch nog gefeliciteerd met jullie nieuwe plaat.
Ja, dankjewel. We zijn zeer tevreden over dat resultaat. Net een tour achter de rug, we mogen niet klagen.

Het nieuwe album is inmiddels drie weken uit. Het is naar mijn idee een stuk toegankelijker dan zijn voorgangers. Is dat ook de bedoeling geweest?
Ja, dat is absoluut de bedoeling geweest.

Waarom?
Na een aantal jaar optreden en veel snelle nummers spelen, merkten we toch dat deze iets minder goed aanslaan. We hebben bewust de keuze gemaakt om toch er een iets melodieuzere draai aan te geven. We maken nog steeds dezelfde muziek maar net even iets anders.

Het is de bedoeling om een groter publiek te trekken?
Nou, wat is groot? We zullen waarschijnlijk toch een beetje dat Nederlandse bandje blijven. We hebben absoluut niets te klagen! Festivals en andere optredens zijn nog steeds helemaal te gek.

Gelukkig maar. Zodra je de huidige God Dethroned website opent, wordt je overvallen door het nummer 2014. Het lijkt één van de eerste keren dat er een beetje vooruit wordt gekeken, bij eerdere platen zoals op The Liar Of The White Worm hebben we Arch Enemy Spain staan met een terugblik. Hier gaan we mee de toekomst in?

Dat nummer gaat over een voorspelling van Nostradamus. Dat in 2014 de aarde weer naar de klote gaat. Natuurlijk hebben we ook een aantal nummers dat weer terugkijkt naar het verleden. Het titelnummer, The Toxic Touch, gaat over een vrouw in Amerika die de pest verspreid zonder dat ze het weet. En dat blikt weer een hele tijd terug.

The Toxic Touch

Die geschiedenisaspecten blijven terugkomen dus.

Ja, het is gewoon leuk! Iedereen doet het ook. Veel bands uit Noorwegen en die omgeving schrijven over vikingen. Maar ja, in Nederland hadden we die vrij weinig.

Even naar het cd-hoesje. Daar zie je een hals met een beste spuit erin. Het is niet de meest standaard of vrolijkste hoes. Toch is deze erg mooi. Maar hangt dat samen met jullie Toxic Touch?

We bedoelen met Toxic Touch iets ongemerkt overbrengen. De artworker kwam met dit idee op tafel, en dat vonden wij een erg mooi idee. Later werd pas de link naar drugs gelegd.

Ondertussen hebben jullie al zes weken tour erop zitten. Blij om weer thuis te zijn of alweer helemaal klaar voor de volgende ronde?

Ik ben net weer drie dagen thuis. Dat is ook fijn, gewoon weer lekker bij mijn vriendin. Maar het is ook weer erg jammer. Het tourleventje is ook erg gaaf.

En dit was al de promotietour?

Nee, dat was niet de bedoeling. We kregen de kans om met Vader mee te gaan. En die grijp je dan toch.

Kan ik me voorstellen. Was het niet lastig dat de cd pas halverwege de tour uitkwam?

Het is allemaal een beetje apart gegaan. Zoals ik al zei een kans om met Vader te touren sla je niet af. Dat de cd een paar weken uitkwam was jammer, maar is halverwege prima opgepakt. Opeens meer nieuwe nummers live, nieuwe cd op de merchandise tafel.

God Dethroned

Maar er komt dus nog wel wat aan?

We hebben dit weekend in België een cd presentatie, onze drummer woont daar dus het leek ons leuk om het daar te doen en hier. 1 december is de presentatie in Vera, Groningen. We willen eigenlijk nog wel een promotietour, zelf headlinen door Europa. Ons label probeert ons naar Amerika te sturen, maar daar is nog helemaal niks concreets over.

Er is bij The Toxic Touch Limited Edition een klein beetje dan DVD materiaal. Komt daar ook een echte DVD bij?

Momenteel is daar nog niet genoeg materiaal voor. Maar ik denk dat die ter zijner tijd ook wel zal verschijnen. We gaan er geen haast achter zetten of zo.

Dank je voor je tijd en we zien elkaar vast wel op de cd presentatie in Groningen.

Graag gedaan. En tot dan.

Links:

Interview – God Dethroned

Interview – God Dethroned

In haast elk interview met God Dethroned komt hetzelfde terug: nieuwe drummer Ariën Van Weesenbeek is een geniale drummer. Dus dacht ik bij mezelf, waarom niet eens een interview regelen met de man zelf. En zie, Ariën aan het woord over drummen, timing en natuurlijk God Dethroned.

Ariën, van welke bands moeten we jou kennen voor je bij God Dethroned de drumkruk innam?

Ik heb voor God Dethroned in de deathmetalband Pandaemonium de hardcore-metalband Downslide, en de rockband Conspiracy gespeeld.

De nieuwe God Dethroned klinkt een stuk lomper en trager dan zijn voorgangers. Is dat interessanter voor jou als drummer?

Ik denk dat de nummers op de nieuwe plaat wat meer diversiteit hebben: in tempo’s, melodieën, sferen, aparte breaks en fills, accenten…. Je hebt gelijk wanneer je zegt dat het lomper klinkt, en wat de drums betreft komt dat doordat ik, zonder het gebruik van triggers op mijn drumstel, wel een harde en machinale sound wil horen, en om dat te krijgen moest ik hard, fel en zo constant mogelijk slaan. Dit kost me erg veel energie, en wellicht dat je dat terughoort als je de plaat beluistert.

Ik las in een interview dat sommige gitaarriffs door jou geschreven zijn. Ben je naast drummer misschien ook gitarist? Hoe zit dat?

Ik heb inderdaad behoorlijk wat gitaarriffs aangedragen voor de nieuwe cd. Ik ben geen gitarist. Er is mij verteld dat ik een zogenaamd ‘absoluut gehoor’ heb: dat wil zeggen dat ik elke toon, zonder eerst een andere toon te hebben gehoord, de juiste benaming kan geven. Bijvoorbeeld als iemand een ‘a’ speelt, dan kan ik dat horen, en ik kan vanuit mezelf ook direct de juiste toon zingen. Vraag me niet waarom ik het heb, maar mijn voormalige drumleraar op de muziekschool heeft me er op attent gemaakt dat ik een absoluut gehoor heb….. tja, het is wel een beetje raar, uitgerekend voor een drummer.
Maar… Wat ik met dat gehoor kan doen is, zeg maar met de tonen die ik in mijn hoofd hoor, ermee ‘jammen’, dus uitproberen, combineren. Net zoals een gitarist dat doet. En het dan op papier schrijven bijvoorbeeld.

Ariën

Je speelt in de studio zonder metronoom. Hoe krijg je in godsnaam zoiets voor mekaar?

Haha, nou… Ik heb met mijn vorige bands een aantal opnamen gemaakt, en wanneer je een timingfout hebt gemaakt, hoor je die 10 keer harder terug, en dat is schrikken!! Zonder dat je ‘t wist dat je ‘t zo speelde! Ik let daar dan de volgende keer extra op. Wat ook helpt is om veel met een clicktrack te spelen.
Wanneer een nummer uit veel verschillende tempowisselingen bestaat, is het goed om de verschillende stukken los van elkaar in het tempo te spelen met clicks erbij, zodat je als het ware de click in je lijf gaat voelen. En dan nog heel veel oefenen natuurlijk…. Haha.

In welke mate is drummen puur concentratie? Gaat het vooral om maten tellen en breaks incalculeren?

Het is meer de tel voelen. Daarnaast is het de kunst om de juiste breaks te spelen waar het nodig is. Dit is natuurlijk erg smaakgebonden en dus heeft elke drummer zo zijn eigen smaak en dus zijn eigen breaks en grooves/beats. Waar het mij vooral om gaat is dat als ik dingen speel, dat alles klopt, zowel qua timing, sound, benadering, smaakvolle breaks, consistentie…. Drummen omvat heel veel dingen, en dan hangt het ook nog af welke stijl(en) je speelt. Bijvoorbeeld in deathmetal is conditie ook van belang.
Terwijl ik aan het spelen ben, probeer ik op al deze zaken te letten.

Kun je wat details geven over de kit waar jij op speelt? Ik veronderstel dat de drummers die dit lezen daar wel in geïnteresseerd zullen zijn?

Ik speel op een 7-delig drumstel van Premier xpk.
Ik heb aan bekkens: een Zildjian Z 18″custom Rock Crash, een Sabian 18″ AAXplosive crash, een Alchemy 10″ splash, een Zildjian K custom ride, Zildjian Rock Hats, en een Paiste 2000 china bekken.
Mijn pedalen zijn van Axis en momenteel speel ik met ProMark stokken

Je bent opgeleid aan het conservatorium in Rotterdam. Kun je daar werkelijk binnenstappen met de mededeling dat je graag extreme metal zou willen leren drummen?

Toen ik toelating deed, speelde ik al extreme metal. Dat was behoorlijk wennen voor de daar aanwezige docenten, haha… Het was meer zo dat ik juist andere stijlen leerde doorgronden en spelen, en dat meenam naar mijn ontwikkeling als metaldrummer. Maar… als iemand toelating wil doen met die mededeling, dan is
dat altijd te proberen!

Een tijd geleden drumde je de nieuwe demo in van het Belgische Edgecrusher. Hoe kwam die samenwerking tot stand en hoe beviel die? Wat vind je van hun muziek?

Isaac, een van de gitaristen van de band, vroeg me of ik de demo wilde inspelen, omdat hun drummer net vertrokken was op het moment dat er een studio was geboekt. Ik stemde toe, want ,hoewel ik alleen een oefentape van magere geluidskwaliteit kreeg om de nummers te leren, sprak het me erg aan.
We waren na de opnamen nog naar de kroeg geweest, en daar hoorde ik een eerder opgenomen versie van het nummer Evillution, en dat was zeker wel tof!! Ik ben zeer benieuwd naar het eindresultaat.

Zul je in de toekomst nog ander studiowerk doen of richt je je vanaf nu volledig op God Dethroned?

Ik hoop dat ik nog meer studiowerk kan doen. Ik ben de komende tijd ook bezig om andere projecten van de grond te krijgen, waaronder een ‘opera-metal’ project met Helena Iren Michaelsen, maar dat staat allemaal nog in de kinderschoenen.
Wellicht hoor je daar nog meer van!!

Wat zijn de plannen van God Dethroned in de nabije toekomst?

We gaan in augustus spelen op het Summer Breeze festival in Duitsland en op het Vienna open air festival in Oostenrijk. Verder gaan we naar alle waarschijnlijkheid in oktober touren in Amerika met King Diamond., waar ik zeer naar uitkijk!!

Heb je, om te eindigen, nog tips voor beginnende drummers?

Bouw alles langzaam op en staar je niet blind op alleen maar snelheid.
En gewoon lekker veel oefenen en veel spelen!!