Interview Blind Guardian
Blind Guardian heeft een nieuw album uit. Een interview met frontman Hansi Kürsch sla je dan natuurlijk niet af. Het interview vond plaats in die week waarin je maar beter kon zorgen dat je een watertank op je rug had hangen. Mijn gesprekspartner Hansi Kürsch had gelukkig genoeg fut en energie om een leuk gesprek te voeren.
Hallo Hansi.
Hallo, ik ben een beetje moe en rillerig.
Van de hitte?
Ja man. Ik kan maar niet geloven dat het zo warm is!
Laten we dan maar snel beginnen. Ik heb het album net een dag, dus ik kan nog niet over elke song vragen stellen want daar ken ik het nieuwe album nog niet goed genoeg voor dus ik wil er een paar songs uitlichten.
Dat is prima.
Opvallend is dat het album is voorzien van een mooie, ouderwetse Blind Guardian hoes maar dat de muziek niet helemaal die richting is opgegaan. Zoals je zelf al aangaf op de site: een beetje noord, een beetje zuid, een beetje west en een beetje oost. Bedoel je daarmee te zeggen dat het album zowel oude heavymetalinvloeden alsmede folk, progressieve- en zelfs pop-elementen bevat?
Ja dat bedoel ik. De variëteit in verschillende soorten stijlen, die we hebben gebruikt is groter dan dat dat normaal gesproken het geval is. Natuurlijk hoor je nog wel de oude Blind Guardian terug in de muziek, maar ook dingen, die uit een totaal andere hoek komen en een andere richting opgaan. In dat opzicht is het album meer vergelijkbaar met A Night At The Opera maar dan ver verwijderd van een gemakkelijk te beluisteren album.
Probeer je op die manier zowel jezelf als de luisteraar uitdagen?
Dat willen we zeker maar veel komt voort uit de natuurlijk vooruitgang wanneer je nieuwe songs gaat schrijven. Wanneer we nieuwe songs gaan schrijven, stellen we ons wel bepaalde doelen maar zijn we niet bezig met ons af te vragen of een song meer van de luisteraar vraagt dan normaal het geval is. We hebben een bepaalde vaardigheid ontwikkelt m.b.t. het schrijven van songs. In veel gevallen is het zo dat we ons doel bereiken. Vaak zijn de songs wat complexer in opbouw enzo. Daardoor onderscheiden we ons juist weer van andere bands en zijn we geen mainstream band en vallen we meer onder de bands, die zich laten leiden door de muziek.
Iets over de teksten dan. De single Fly gaat over Finding Neverland, de film over de schrijver van het Peter Pan verhaal en de song Another Stranger Me gaat ook over iemand met een gespleten persoonlijkheid. Omdat je dat onderwerp vaak bezingt, vroeg ik me af in hoeverre jij zelf een gespleten persoonlijkheid hebt?
(Hansi begint eerst te lachen) Als je luistert naar de muziek en de teksten, die ik daar in het verleden bij heb geschreven, kun je inderdaad zien dat ik dat een erg interessant onderwerp vind. In mijn geval is het echter zo dat ik dat thema als expressief middel gebruik. Ik vind het leuk om een bepaald onderwerp vanuit verschillende standpunten te bekijken. Dat gaat voor bijna al mijn teksten op. Ik schakel over van de ene naar de andere persoon. Bij Another Stranger Me is dat niet helemaal het geval want ik blijf die ene persoon, die verschillende mensen om zich heen ziet. Die er eigenlijk niet zijn. Het zijn reflecties van hemzelf. Het idee om een situatie vanuit verschillende visies te beschrijven is hetzelfde maar de manier waarop dat gebeurt, is anders. Oh ja, ik ben niet schizofreen ofzo maar erg down to earth. Het is gewoon leuk om iets vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Het is daarnaast ook bedoeld als middel om iets interessants toe te voegen zodat de interesse van de luisteraar wordt aangewakkerd.
Een wezenlijk onderdeel van de Blind Guardian sound naast de heavy metal invloeden is de aanwezige folk-invloed. Op deze cd komt die invloed duidelijk naar voren in de songs Turn The Page en natuurlijk Skalds And Shadows. Ooit gedacht om nog weer meer met die folkie kant aan de slag te gaan?
Die kant van Blind Guardian hebben we op Nightfall In Middle Earth het meeste uitgebouwd. Dat was in dat opzicht echt een piek m.b.t. die kant. Daarna waren we daar even klaar mee. Het is niet zo dat we zoiets nooit weer zullen doen maar dat hangt helemaal af van de gemoestoestand waarin we ons bevinden op het moment van het schrijven van de songs. Op dit moment worden we meer beïnvloed door wat er allemaal muzikaal gebeurt in 2005 en 2006. Wie weet denken we over een jaar of 5 a 10 wel:’Kom op we nemen een compleet akoestisch album op in de richting van middeeleeuwse- en Ierse folk muziek?’
Toen jullie Nightfall In Middle Earth opnamen, schijnt dat een behoorlijke klus geweest te zijn. Is dat iets waar je je ooit nog weer aan wilt wagen of was dat één keer en nooit meer?
We zouden dat graag weer doen maar dan moet tijdens de eerste schrijfsessies al blijken dat er een bepaald muzikaal verband is tussen de songs waardoor je die richting wordt opgeduwd. Zo ging dat ook met het Nightfall In Middle Earth album. De nummers, die we toen schreven, lagen muzikaal erg dicht bij elkaar. Indien zoiets zich weer voortdoet, ook al is het een zware klus, doen we het zeker. Sinds 1997 schrijven we ook pure orchestrale muziek, die eenzelfde richting opgaat, muzikaal gezien. En misschien kunnen we daar een thema aanhangen net als we dat hebben gedaan met The Silmarillion voor Nightfall In Middle Earth.
Ik zag jullie op het eartshakerfest de drie nieuwe songs aankondigen die over de p.a. werden afgespeeld. Terwijl jullie daar stonden riep het publiek maar van:’Spelen!’ Had je toen niet zoiets van:’Shit ik had toch wel even wat willen spelen?’
Hansi begint te lachen. Ja, maar dit was een promotie-iets. We zijn vantevoren wel gevraagd om ook op plekken te spelen i.p.v. de muziek over de p.a. te draaien maar je bent niet echt een deel van het festival met je drie liedjes want je bent daar om je nieuwe album te promoten. Dus hebben we gezegd dat we alleen maar de songs aankondigen. Op Wacken Open Air zal het wel hetzelfde gaan en is het publiek ook niet echt tevreden omdat we niet spelen maar we houden ons dus aan de afspraken. Het is wel erg indrukwekkend al die reacties. Hopelijk begrijpt iedereen ook dat we als band niet na twee weken promotie te hebben gedaan, even kunnen omschakelen en ook nog kunnen spelen. Hoewel we de oude songs er vast wel goed uitkrijgen. Die wil je dan niet spelen. Je wilt de nieuwe songs laten horen en om die dan te spelen, is een complete nachtmerrie. De nieuwe songs zijn altijd het lastigste om te spelen omdat je daar nog niet helemaal vertrouwd mee bent.
Jullie oude drummer Thomen is na 20 jaar opgestapt. Was het niet erg moeilijk om van hem afscheid te nemen na zo’n lange tijd? En aan de andere kant:’Heeft Frederik al zijn plekje binnen de band gevonden?’
Dat gaat erg goed. Hoewel de onderlinge relatie tussen Frederik en de rest van de band natuurlijk nog volop in ontwikkeling is. Dat klinkt misschien een beetje raar maar het vertrouwen, dat de band zo hard nodig had, na het vertrek van Thomen heeft hij dat weer een beetje hersteld. Dat hadden we echt nodig. Om zo’n waardevolle muzikant en vriend te zien gaan, is wel lastig maar als ik terugkijk hoe het de laatste twee jaar ging m.b.t. Thomen in de band, hebben we de goede beslissing gemaakt. Zowel op artistiek vlak als persoonlijk vlak hadden we niet door kunnen gaan.
Frederik speelt op het nieuwe album ook de doedelzak en wat fluiten. Krijgen we daar in de toekomst nog eens live iets van te zien?
Ik denk het niet. Hij zal zich gewoon richten op zijn drumpartijen. Misschien gebruiken we het eens als een gimmick want het is niet onmogelijk om live te doen. We hebben nog een aantal oefensessies voordat de tour van start gaat. Graag zie ik echter dat hij zich tijdens de shows gewoon volledig op het drummen kan concentreren. Dat is wel even genoeg uitdaging.
Jullie gaan ook naar Amerika. Krijgen jullie daar nu ook goede voet aan de grond?
Ja volgens mij wel. Hoewel dit nog behoorlijk nieuw voor ons is. Sinds 1998 zijn de dingen daar voor ons behoorlijk veranderd. Century Media besloot toen om onze albums daar uit te brengen en te distribueren. Sinsdien bestaat er interesse voor Blind Guardian. Natuurlijk wel meer in de underground, maar die is daar erg groot. Tijdens A Night At The Opera is de interesse in ons alleen maar toegenomen. We konden daar spelen en hadden ook nog succes. Een logisch gevolg is dus dat we dit album ook daar gaan promoten en waarschijnlijk verder kunnen bouwen aan onze naamsbekendheid dankzij het succes van Nightfall In Middle Earth en A Night At The Opera. De muziekscene is daar drastisch veranderd de afgelopen, pak weg, 10 jaar. De grote platenmaatschappijen hebben die ontwikkeling echter links laten liggen. In Europa zijn we door een major label getekend maar om in Amerika een voet tussen de deur te krijgen, was wat lastiger. Nu we die voet echter in Amerika tussen de deur hebben, kan het alleen maar beter voor ons worden en zal het nieuwe album daar ook wel wat gaan doen.
Dat is tof. Je leest zo vaak dat het lastig voor Europese bands is om daar iets te bereiken en zeker voor ‘gewone’ metalbands omdat de vraag, die er dan eventueel is aan metal, meer een vraag naar modernere metal is.
Ik denk dat de mensen daar erg open-minded zijn. Ik heb ook heel lang in die mythe geloofd m.b.t. Amerika. Toen ik daar was, kwam ik erachter dat de metalscene daar net zo speciaal is als waar dan ook op deze aardbol. De omstandigheden waaronder je soms moet spelen, zijn niet altijd even goed. Het is voor een band als Blind Guardian, die dan toch meer in de traditionele hoek zit, echter niet onmogelijk om daar te spelen. Wij behoren tot dat groepje bands, dat bewijst dat die muziek ook in Amerika wat kan doen. Onze mix van oude- en nieuwe elementen uit de heavy metal is iets wat de Amerikanen makkelijker kunnen bevatten. Want veel mensen zijn opgegroeid in die laatste tien jaar waarin die grote ontwikkelingen plaatsvonden.
Jullie albums bevatten altijd behoorlijk wat muzikale lagen. Ooit gedacht aan het spelen van een aantal concerten waarbij je de songs zo laat klinken als ze op de cd klinken d.m.v. het gebruik van een orkest?
Nee niet echt. We benaderen het opnemen van een cd en het live spelen ervan als twee verschillende dingen. Bij de opname van een album kun je je bezighouden met elk detail zodat elk onderdeel zo goed als het maar kan, klinkt. Live brengen we de songs terug naar de basis. Zo zijn we in staat om tijdens ieder concert een andere sfeer te creëren. De concerten verschillen dan onderling toch wat van elkaar. Het interessantste is dat we de meest ingewikkelde, gelaagde partijen terugbrengen tot een minimum en nog steeds is diezelfde magie, die we op het album gecreëerd hebben, aanwezig. Dat we dat kunnen, hebben we inmiddels al vaak genoeg bewezen. We zouden wel kunnen overwegen om voor ons volgende Blind Guardian fest onze orchestrale dingen uit te laten voeren door een, zij het wat kleiner, orkest. Dat zou dan 2 a 3 avonden achter elkaar kunnen plaatsvinden. Dan zouden we het dichtst in de buurt kunnen komen bij hoe onze studio albums klinken. Als onderdeel van een gewone tour, is dat onmogelijk.
Je hebt inmiddels al twee albums opgenomen voor het Demons And Wizards project samen met Jon Schaffer. Krijgt dat nog een vervolg?
Als het aan mij ligt, zeker wel. Ik heb het idee dat Jon dat ook wel ziet zitten. Het is echter niet iets dat we in de komende twee jaar zullen doen. Dat is onmogelijk en staat gelijk aan zelfmoord want we zijn allebei zo ontzettend veel bezig met onze hoofdbands Blind Guardian en Iced Earth. Indien we echter weer een keer tijd hebben, zullen we zeker weer wat gaan doen. De mix waar we mee aan zijn komen zetten is toch wel erg interessant en die zouden we op een derde album nog meer kunnen perfectioneren. De muziek verschilt toch behoorlijk van de muziek, die we met onze eigen bands maken dus zal er ook vraag naar zijn.
Je speelt na de zomer in Tilburg met Astral Doors dus dan zie ik je daar wel.
Oké zie je daar en bedankt voor het interview.
Links: