Interview met Iraanse metal band Ahoora
‘In Iran is metal verboden’
Metal bands vind je in alle hoeken en gaten van deze aardkloot. In Iran is de progressieve metal band Ahoora actief. Metal is verboden in dit streng Islamitische land. Gitarist Milad vertelt over zijn band en de beperkingen waar zij mee te maken hebben.
Vertel eerst eens hoe jullie muziek klinkt, want niet veel lezers zullen er bekend mee zijn.
Ahoora maakt hard-hitting, true metal met een progressieve invalshoek. We klinken niet bepaald alledaags en proberen interessante, aparte nummers te maken. Als ik een band zou moeten noemen, zou Iced Earth een goede vergelijking zijn. Maar wij zijn geen kloon van die band en werken hard aan een eigen stijl. Naast Iced Earth zijn we ook beïnvloed door Black Sabbath, Iron Maiden, Death, Savatage, Xentrix en Coroner, om maar wat te noemen.
Ik heb de nummers beluisterd op jullie
MySpace site en die klinken bepaald niet verkeerd!
Dank je. Die nummers zijn afkomstig van ons eerste album, dat eind 2005 is opgenomen. Het bevat zes nummer met een totale speelduur van 53 minuten. Sommige nummers zijn behoorlijk lange, uitgesponnen werkstukjes. We hebben dat album zelf opgenomen. Er zijn hier in Teheran geen behoorlijk studio’s die weten hoe metal moet klinken. We zijn er behoorlijk trots op. Een paar metal zines uit Canada en Amerika hebben een review over het album geschreven en die waren behoorlijk positief.
Jullie zijn nu bezig met het tweede album?
Klopt. We zitten midden in het opnameproces voor onze tweede CD. Het album krijgt de titel: All in Blood With You. De drumtracks zijn al opgenomen en momenteel zijn we bezig met de gitaarpartijen. Het wordt echt een verbetering ten opzichte van ons debuutalbum. De songs zijn beter, en klinken wat moderner. Onze vroegere nummers waren power metal, maar de nieuwe songs zou ik willen omschrijven als progressieve thrash metal. Alle bandleden hebben aan de muziek meegeschreven, er gebeurt dus van alles in een nummer! De geluidskwaliteit is ook veel beter. Ook hebben ook een nieuwe solo-gitarist, en dat brengt ook weer muzikale mogelijkheden met zich mee.
Gebruiken jullie als Iraanse band ook Oosterse invloeden in jullie muziek?
Nee, wij gebruiken geen Oosterse toonladders of ritmes. Ahoora maakt echte, traditionele metal op de ‘westerse’ manier. En zo hoort het ook. Wij geloven niet in het verwerken van allerlei stijlvreemde elementen. Daardoor gaat de kracht van metal verloren. Metal moet metal blijven!
Hoe kijkt men in de Iraanse samenleving aan tegen metal muziek?
In Iran is metal verboden! We wonen in een zeer streng Islamitisch land met een anti-westerse regering. Metal is westers en wordt dus als verderfelijk te zien. Het is verboden om je daar mee bezig te houden.
Wat betekent dat precies? Met welke beperkingen heb je te maken?
Alles wordt gecensureerd in ons land. Kunst wordt als iets gevaarlijks gezien. Kunst zet mensen aan tot nadenken. En het laatste wat de regering wil, is dat mensen zelf gaan nadenken. Dus voor kunstuitingen heb je toestemming van de regering nodig. Aangezien wij een metal band zijn, krijgen we nooit toestemming. We kunnen geen albums uitbrengen, we kunnen niet optreden, we kunnen niet oefenen. We kunnen niet ademhalen.
Maar is het ook daadwerkelijk gevaarlijk? Wat kan er met jou gebeuren?
Er kan van alles gebeuren. Je kan lastig gevallen worden, of gearresteerd worden, dat soort dingen. Je houdt er altijd rekening mee dat ze je in de gaten houden. Vooral tijdens optredens is het oppassen geblazen.
Maar als metal verboden is, hoe kan je dan optreden?
Heel soms krijgt een metal band wel eens toestemming om op te treden, maar dat is alleen als ze muziek maken zonder zang en zonder teksten. Wij hebben wel zang en teksten. Toch hebben wij ook één keer opgetreden. We hadden van te voren geen toestemming. De manager van de zaal wist niet dat we metal speelden. Het was een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van Iran dat een metal band optrad met zanger. We zouden eigenlijk twee avonden spelen, maar het optreden van de volgende dag ging uiteraard niet door.
Zijn er veel metal fans in Iran?
Jazeker, een heleboel zelfs. Metal is behoorlijk populair onder jongeren. Metal is rebelse muziek. Muziek waarmee je je afzet tegen de gevestigde orde en de heersende moraal. Dat geldt in West-Europa, maar dat geldt misschien nog veel meer in een onderdrukt land als Iran.
Kun je ook een voordeel noemen om als metal muzikant afkomstig te zijn uit Iran?
Voor de kracht en intensiteit van de muziek kan het zeker een voordeel zijn. We worden hier als metal fans in een hoek gedreven. Vroeger waren er wel honderd bands actief in Teheran, maar iedere maand worden het er minder. Ze geven het op, omdat er geen toekomst is. Er is geen mogelijkheid om je muziek op een waardige manier te presenteren. De frustraties hierover klinken door in de muziek. De woede en de depressieve gevoelens hoor je terug in de songs.
Wat betekent Ahoora eigenlijk?
In het Persisch betekent het ‘volkomen puurheid’, ‘pure puurheid’.
Aan jou het laatste woord.
Bedankt voor dit interview. Het betekent erg veel voor ons om aandacht te krijgen van onze metal broeders uit Nederland. Een groet aan alle Nederlandse metal fans vanuit Iran!
Links: