Hoe Bloodshed Fest 2018 een totaalervaring werd

Binnenkort is het zo ver: de grootste editie van Bloodshed Fest vindt plaats in Eindhoven op vrijdag 14 en zaterdag 15 september. In navolging van Roadburn wordt het festival in 2018 een complete totaalervaring met een eigen DIY-visie. Naast twee dagen lang ruismuziek op een nieuwe locatie wordt er speciaalbier gebrouwen, een dubbeldekkerbus omgebouwd tot podium, een grindcoredocumentaire vertoond en een sloot aan pre-, interim- en post-feestjes georganiseerd. Zware Metalen mocht mediapartner van het festival zijn en stelde gretig een aantal prangende vragen aan organisator Luuk van Gestel omtrent het herwerkte festivalconcept. 

Allereerst: gefeliciteerd met de waanzinnige line-up van de aankomende editie van Bloodshed Fest! Het is te zien dat het affiche mee is gegroeid met de locatieverandering. Wat was de aanleiding om het festival van het vertrouwde Dynamo te verplaatsen naar de Effenaar? Waren er nog andere kandidaten om het festival in te organiseren?

Bedankt man, wordt zeer op prijs gesteld, wij zijn er zelf ook super enthousiast over! Het was geen makkelijke beslissing voor ons om Dynamo te verlaten, we zijn hun erg dankbaar voor alle jaren dat zij ons feest gehuisvest hebben en alles wat ze voor ons daarin betekend hebben. Afgelopen jaar hadden we dan ook eindelijk onze eerste uitverkochte editie te pakken, en omdat we graag breder wilden gaan programmeren en naast bands ook meer wilden gaan aanbieden, hebben we na lang wikken en wegen toch besloten om te verplaatsen. Het ging ons vooral om een plek met meer ruimte om meer aan te kunnen bieden aan onze bezoekers en betere promotionele en facilitaire mogelijkheden. Er waren uiteraard meer kandidaten die we hebben bekeken, maar we hebben uiteindelijk voor Dynamo gekozen om het festival toch in Eindhoven te houden en omdat we de mogelijkheden met het pand wel zagen zitten.

Dit jaar lijkt Bloodshed Fest een stuk grootser/professioneler (sommigen zouden zelfs durven zeggen: commerciëler) aangepakt te worden. Zo hebben jullie nu voor het eerst een eigen website en voelt de Effenaar een stuk minder ondergronds dan de Dynamo. Heeft dit een invloed op de DIY-ethos waardoor het festival gekenmerkt wordt?

Je zou het op die manier kunnen zien en ik snap die gedachte ook. Overigens is er wel eens eerder een Bloodshed Fest website geweest in een grijs verleden, voor Facebook zo populair werd denk ik zo, maar die is niet te vergelijken met wat we nu hebben inderdaad. De DIY-ethos daarentegen is nog steeds volledig aanwezig, wij coördineren nog steeds compleet het programma en hebben dat dit jaar uitgebreid naar aankleding, toevoeging van een derde podium voor noise-artiesten buiten het pand en allerlei andere randactiviteiten, zoals ons eigen festivalbier met onze vrienden van De Natte Gijt (die overigens vroeger ook de vegancatering voor de bands en later ook de bezoekers verzorgden), de Slave To The Grind documentaire vertoning, het betrekken van andere locaties voor pre- en afterparties en zelfs een lijn aan Bloodshed Fest presents shows naar aanleiding van het festival. We hebben heel wat meer hooi op onze vork genomen, en dan zijn dit nog maar de ideeën die uiteindelijk ook echt realiseerbaar waren, volgend jaar wordt het nog wat meer als we onze zin krijgen, haha!

Dit jaar hebben we het festival ook een beetje opnieuw geprofileerd door een soort doelstelling/achtergrond te formuleren, zodoende gingen we zelf ook een beetje beter nadenken wat Bloodshed Fest nou precies is. Ons inziens is het een festival dat zich richt op de extremere muziekstijlen uit de DIY-scene. Maar wat in de DIY-scene geboren wordt, is vaak ook de grondlegger van wat later populair en bekend wordt. Er zijn talloze muziekstijlen ontstaan in de kraak- en DIY-spaces over heel de wereld, waarvan talloze artiesten nu wereldwijde faam genieten. Nu is faam niet onze doelstelling, maar wel om via een professioneel platform een aantal kunstvormen uit de achterliggende DIY-scene een podium te bieden, en dat podium hebben we dit jaar een stukje groter gemaakt.

De line-up lijkt deze editie in muzikaal opzicht wat breder te zijn. Natuurlijk zijn de ruizige genres als crust, powerviolence en grindcore nog steeds vertegenwoordigd, maar ook black metal (Ultha, Dawn Ray’d), doomdeath (Spectral Voice), metalcore (Catharsis, Une Misère) en zelfs speed metal  (Bütcher) krijgen een plek. Is een dergelijke verbreding nodig om twee volle festivaldagen te kunnen programmeren, of moet een breed genoeg publiek aangesproken worden om de nieuwe locatie aan te houden?

De laatste jaren werd er al wat breder geprogrammeerd door bijvoorbeeld de tragere bands ook een plek te geven en in de latere edities bleek bijvoorbeeld een experiment met Atari Teenage Riot ook een succes en blijven we nu ook een klein deel elektronischgeoriënteerd acts boeken, zo ook met de rootsy dingen (zie The Goddamn Gallows of Joe Buck Yourself). Feitelijk hebben we eigenlijk altijd alleen geboekt wat we zelf ook tof vonden, en onze eigen smaken zijn in de loop der tijd ook wat breder geworden. Er zat altijd wel her en der een bandje in de bovengenoemde stijlen in het programma verstopt overigens, alleen nu wat stelselmatiger.

Bij het herformuleren van wat Bloodshed Fest is, zijn we van mening geworden dat eigenlijk alles wat je in de extremere genres in een kraakpand of DIY-space zou kunnen gaan bekijken, op Bloodshed Fest thuis hoort. Kijkende naar ons publiek, lopen er genoeg mensen rond die bijvoorbeeld los willen gaan op de crustbands maar daarna ook geen enkele moeite hebben om een dikke pot breakcore over zich heen te laten komen. Voor sommigen komt zoiets totaal als een verassing, maar zoals we vorig jaar met Otto Von Schirach bijvoorbeeld hebben meegemaakt, zo’n ontdekking kan ook heel goed uitpakken en mensen totaal meeslepen in iets waar ze nooit gedacht hadden terecht komen.

De black metal die je noemt komt overigens eigenlijk ook compleet voort uit de linkse DIY-scene, lijkt eigenlijk wel een soort antwoord op de NSBM-onzin, dat lui uit linkse bands ook die muziek gaan spelen, dat nog goed doen ook en dat gedachtengoed wel blijven uitdragen. Voor ons dus ook geen rare keuze om zoiets te boeken. En Catharsis is eigenlijk meer een anarchopunk band dan een metalcoreband hoor, past prima in het plaatje. Uiteindelijk komt het er op neer dat we zelf ook graag wat afwisseling in het programma hebben in plaats van in een klein aantal genres te blijven vissen.

 

Bloodshed Fest 2018 trailer!

We hope all our friends had a great Obscene Extreme – 20th Anniversary, we had a blast as well! No time to rest, we’re proudly presenting the video trailer for Bloodshed Fest 2018, put together by the amazing Chariot Of Black Moth! Please share it with all your grinding friends! Only 7 weeks to go before the mayhem begins, we’re working on the final details and still have a few surprises to come, stay tuned, stay hydrated (damn it’s hot!) and GRIND!

Posted by Bloodshed Fest on Thursday, 26 July 2018

 

Om voort te boorduren op de verbreding van de line-up: het totaalplaatje lijkt meer aan te sluiten bij de smaak van de Roadburnganger. Hebben jullie het gevoel een alternatief te zijn (samen met een festival als Soulcrusher in Doornroosje) voor dat type publiek dat in het najaar ook zijn fix nodig heeft? De Afterbleeder in Dynamo op zondag 16 september lijkt immers zijn naam te ontlenen van de Afterburner-zondag van Roadburn.

Een alternatief zou ik niet durven stellen, ik denk wel dat er een bepaalde overlap plaatsvindt tussen de bezoekers van beide festivals, zij het dat wij over het algemeen veel meer agressievere muziekstijlen bieden en minder tot geen psychedelisch werk of speciale sets/compositie-opdrachten en dergelijke. Wij gaan zelf ook graag naar Raodburn, hebben niks dan respect voor het festival en zijn organisator Walter, en werken zelf ook nauw met hem samen aan bepaalde dingen via Doomstar, en doen dat op een uiterst vriendschappelijke manier. We zouden best durven stellen dat Roadburn een inspiratie voor ons is, en dan vooral op het gebied van de ervaring daar.

Zodra je op Roadburn bent dan voelt het inderdaad alsof je even van de sores van de planeet weg bent en even een paar dagen geen realiteit onder ogen hoeft te komen. Zoiets wordt ook teweeg gebracht op bijvoorbeeld Obscene Extreme in Tsjechië of Hellfest in Frankrijk. Het is toch een verschil wanneer je alleen een berg bands bij elkaar zet op een locatie en na afloop wel hoort hoe men het gevonden heeft, of in elk detail van het festival maximale aandacht steekt. We komen zelf heel veel op verschillende festivals en zien ook waar het verschil gemaakt wordt. De aandacht die Walter in zijn programma stopt voor Roadburn is ongekend, vandaar inderdaad liefkozend de knipoog met de naam Afterbleeder op zondag, met alle respect van dien.

Om het festival heen zijn nog een aantal randfeestjes georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de Crustbar en Hellbilly afterparties in het Blue Collar Hotel, de Afterbleeder in Dynamo en de Crustbus waar de noiseacts in zullen spelen. Wat voor taferelen kan de festivalganger hier aantreffen? Is het belangrijk om op deze manier de stad Eindhoven bij Bloodshed Fest te betrekken?

Dit is voor ons ook nog allemaal een verassing eigenlijk, haha. Dit is de eerste keer dat we een deel van deze samenwerkingen aangaan en het moet nog allemaal blijken hoe dit er in de praktijk eruit zal zien, uiteraard hebben we er wel vertrouwen in. Een aantal dingen kwam eigenlijk vanzelf. Zo deden we al een aantal jaar een pre-party, die is nu alleen van locatie veranderd.

De Crustbar was eigenlijk jarenlang de uitvalsbasis voor iedereen die nog wel zin had in een bandje en een biertje en vooral niet naar bed wilde. Degene die dat regelde is Dennis, die ons eigenlijk altijd overal waar mogelijk mee heeft geholpen, er sliepen ook altijd bands bij hem thuis dit weekend. Sinds vorig jaar is de Crustbar er niet meer, en we merkten na afloop vorig jaar dat dat toch wel een groot gemis was voor veel mensen. Reden genoeg om zelf weer zoiets in elkaar te zetten op een toffe locatie en hem de bands mee te laten cureren. In de tussentijd stond zijn bus bij ons kantoor geparkeerd en na dat schitterende apparaat dag na dag te aanschouwen ontstond het idee om daar een derde podium in te maken voor noise-artiesten. Leek heel ambitieus en dat is het nog steeds, maar na het aanbrengen van ons logo en wat art door middel van wat graffiti lijkt het toch echt werkelijkheid te gaan worden! Aangezien de capaciteit binnen beperkt is hebben we hier nu een soort van wedstrijd voor uitgezet waarbij alle mensen die een voorverkoop ticket hebben gekocht kans maken om in de bus de shows te mogen meemaken, de rest van de bezoekers kan gelukkig ook via de ramen naar binnen kijken mits ze er op tijd bij zijn. Een gevalletje “je had erbij moeten zijn” pur sang.

De tweede afterparty kwam natuurlijk snel na het idee van de eerste, en in eerste instantie wilden we bij Area51 eigenlijk een elektronisch programma aanbieden met DJ’s. Helaas bleek een nachtprogramma daar niet mogelijk (maar wie weet wat we volgend jaar kunnen…!) in verband met vergunningen, dus toen hebben we Blue Collar gevraagd om een tweede avond mee te doen. In die locatie wordt veel met de rootsy kant van de muziek gedaan, dus besloten we ons daarop te richten omdat dat element ook nog ontbrak in de line-up van het festival zelf. We kwamen snel tot de ontdekking dat Bob Wayne beschikbaar zou zijn voor een tweede show die nacht, dus we waren snel rond met een mooi programma om de laatste uurtjes op zaterdag mee af te maken.

De Afterbleeder leek ons leuk om te doen als bedankje naar Dynamo allereerst, maar ook omdat veel mensen uiteraard kritiek hadden op de locatieverandering van het festival. Veel mensen lieten doorschemeren dat de kelder hun toch wel heel erg geliefd is, zodoende kan er op zondag nog even in de kelder gerammeld worden met een drietal bands. Tevens is er in Dynamo die dag nog een heuse platenbeurs bezig dus wie er dan nog geld over heeft kan er dan makkelijk vanaf!

Onlangs is ook bekend geworden dat de grindcoredocumentaire ‘Slave To The Grind – A Film About Grindcore’ tweemaal vertoond zal worden in de Effenaar. Hoe is deze film bij jullie terecht gekomen?

Dit kwam eigenlijk bij ons terecht via onze vriend Frank van Liempd van Pettingzoo Propaganda, die bracht ons op de hoogte dat de maker Doug Brown op zoek was naar vertoonmogelijkheden en uiteraard waren wij hier gelijk in geïnteresseerd. Het duurde een tijdje voordat we precies wisten hoe we dit wilden gaan doen, maar we zijn er uiteindelijk met de Effenaar uitgekomen. Het ziet ernaar uit dat we hem twee keer per dag zullen vertonen.

Gewoonlijk werd Bloodshed Fest halverwege oktober georganiseerd. In 2018 is het festival een maand naar voren geschoven. Is dit de nieuwe vaste tijdstek voor Bloodshed Fest?

Dat klopt inderdaad, we hebben in het verleden zoveel problemen gehad met de data in oktober. Het is een drukke maand in Eindhoven blijkt met tal van evenementen, sommigen waarvan we wellicht op het gebied van bezoekersaantallen last zouden kunnen hebben, maar ook een aantal die facilitair problemen veroorzaakte zoals overvolle hotels of zelfs een afgezette binnenstad in verband met de marathon. We hebben bijvoorbeeld wel eens een band gehad die met zijn busje niet meer de stad in kon om de spullen op te halen bij de zaal.

Deze vraag kwam binnen via één van onze meer hardcoregeorienteerde lezers: zal er tijdens Bloodshed Fest 2018 in het Effenaarcomplex een barriere zijn tussen band en publiek? Tijdens een bands als Tragedy, Leng Tch’e of Catharsis moet er natuurlijk wel gestagedivet kunnen worden!

Naar ons weten wordt dit niet ingezet door Effenaar, maar dit gaan we daar nog even benadrukken omdat dat natuurlijk wel het geval moet zijn, net zoals dat in Dynamo kon!

De organisatie van het festival heeft een hechte band met de omliggende muziekscene en haar bijbehorende morele kompas. Zodoende zijn thema’s als gelijkheid, socialisme en veganisme voor jullie belangrijk. Dit jaar boeken jullie bijvoorbeeld de ‘antifablack’metalband Dawn Ray’d. Doorgaans zijn organisatoren van metalfestivals in Nederland een stuk apolitieker. Hoe belangrijk is het voor Bloodshed Fest om vast te houden aan haar politieke overtuiging? Hoe kijkt het naar akkefietjes in de metalwereld als het weren van Infernal War in Nederlandse poppodia?

Bloodshed Fest was, is en zal altijd een links georiënteerd festival zijn. Uiteraard kunnen wij ons niet veroorloven een dergelijke band neer te zetten, en zouden we dat zelf ook helemaal niet willen. Wat wij wel in acht nemen is waar de aantijgingen vandaan komen, hoe gegrond zijn ze om er actie op te ondernemen. Uiteraard zijn wij tegen fascisme, discriminatie en dergelijke vreselijke ideologieën en gedragsvormen. Al helemaal op de dag van vandaag waar de Tweede Wereldoorlog weer net lang genoeg geleden lijkt te zijn zodat de geschiedenis zich weer kan herhalen. Dergelijk gedrag wordt niet getolereerd op ons festival.

Wel zijn we tegen sommige van deze ongegronde heksenjachten of willekeurige, anonieme Facebookschreeuwers. Het is tegenwoordig veel te makkelijk iemand zwart te maken via het internet met grote gevolgen voor die persoon van dien en er is soms weinig tot geen bewijs. Tevens vinden wij dat iemand spijt mag betuigen voor extreem dom gedrag en het nog eens mag proberen. Maar het is een fijne lijn, en er wordt vaak met twee maten gemeten. Je kan nooit iedereen tevreden houden lijkt het wel, want wat je ook zegt of wil zeggen, vaak worden je woorden omgedraaid en/of tegen je gebruikt. Wij weten waar we voor staan, de bands en hun publiek weten dat ook.

Onder de noemer ‘Bloodshed Fest Presents…’ worden nu ook losse concerten geprogrammeerd. Niet alleen samen met de Effenaar (Visions Of War, Coffins), maar ook elders in Eindhoven (Brutal Blues) en zelfs Den Bosch (Warfuck). Is dit een eenmalige serie aan concerten, of mag de metalhead in de toekomst gaan rekenen op een consistent evenementenaanbod?

Op dit moment lijkt het dat dit een eenmalige serie is geweest, maar zeg nooit nooit toch? We doen al deze shows in samenwerking met onze vrienden van Barnyard Boogie Bookings, dat zijn de jongens van Raylin en hun crew, één van de meest veelbelovende bands uit onze regio en Nederland in het algemeen, die leveren op zaterdag ook de aftrap bij ons. Kom je toch weer terug op de die DIY-scene, waar een paar gemotiveerde jonge kids knettervette fastcore spelen en gewoon zelf op allerlei mogelijke manieren overal shows en evenementen gaan organiseren, iets dat in Nederland soms een zeldzaamheid lijkt te zijn. Als zij graag willen dat wij onze naam aan hun shows blijven verbinden zullen we dat met alle plezier doen natuurlijk!

Als afsluiter: wanneer is voor jou Bloodshed Fest 2018 geslaagd? Wat zal er voor zorgen dat jij tijdens de Afterbleeder in Dynamo op zondag met een tevreden gevoel aan een biertje nipt?

2018 blijft het overgangsjaar. We werken op een nieuwe locatie, met nieuwe faciliteiten, infrastructuur, personeel en noem het maar allemaal op. Daarnaast hebben we allerlei andere activiteiten op locatie en houden we ons bezig met decoratie op verschillende manieren en wat al niet meer. De werkdruk is voor ons vertienvoudigd, maar daar hebben we zelf zeer bewust voor gekozen. Het zal lastig zijn alles in goede banen te leiden en daarom zitten we nu ook vol gas in de voorbereidingen voor het festival om alles zo ver mogelijk van te voren duidelijk te hebben.

Wat ervoor zal zorgen dat ik tevreden aan een biertje nip op de Afterbleeder is denk ik een opeenhoping van gebeurtenissen die goed zijn verlopen. Na de Effenaar te hebben voorbereid voor wat komen zal, pak ik tijdens de pre-party in het Stroomhuis door met een grote groet naar een grote man die ons dit jaar uiterst onverwachts ontnomen werd, Fred Paulus (de zanger van onder andere Punished Earth, die de avond ook zal afsluiten). Dan zal ik de volgende dag langzaam de productie van de dag op gang zien komen, alles wat we in gedachten hadden zien werken, de eerste bandjes begroeten die binnen druppelen, de docu bekijken en het eerste getapte Gijtenbloedbiertje drinken. Dan door naar de achtbaan van bands die achtereenvolgens op de podia knallen, de rariteiten in de crustbus buiten en na de terreur van Agoraphobic Nosebleed en Massgrav naar Blue Collar om nog even door te halen met twee vette crustbands. En dan de volgende dag dat hele riedeltje nog eens herhalen met nog meer vette bands, afsluitende met de breakcoreherrie van Drumcorps om daarna nog even de cowboy uit te hangen met Hurricane Joe en Bob Wayne om dan totaal kapot een paar uurtjes te slapen. Als ik dan, helemaal kapot op zondag, mijn biertje vast pak en terug denk aan een heleboel tevreden en glimlachende bezoekers, bandleden, crewleden en alle andere betrokkenen van de afgelopen dagen, dan kan je de grijns niet meer van mijn gezicht slaan. Ik heb er fokking veel zin.

Kaartjes voor Bloodshed Fest 2018 koop je hier!

Links: