Bierproeverij in Sneek met de bands Onhou en Ancestral Sin

Haring en uitjes, het circus en clowns, bier en metal…. het hoort bij elkaar. Niet verwonderlijk dus dat steeds meer bands hun eigen biermerk hebben. Dat dit soms uit eigen land komt, was nieuw voor mij. Ergens in maart wordt Zware Metalen uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een bierproeverij van de Stadsbrouwerij Sneek. Na wat heen en weer mailen wordt er een datum geprikt waarop de bands Onhou en een delegatie van Ancestral Sin komen kennismaken en proeven. Op een mooie zondagmiddag reis ik af naar Sneek en vervoeg me bij Marcel Jansen, een van de vertegenwoordigers van de Stadsbrouwerij Sneek. Deze is gelegen boven een grand café midden in de stad.

Bij binnenkomst maak ik kennis met Marcel, een spontane Amsterdammer die enkele jaren geleden naar Friesland is verhuisd en via zijn baan in de horeca in aanraking kwam met deze brouwerij. Hij legt uit dat we zo wat bieren gaan proeven, maar eerst verteld hij iets over de brouwerij. Deze is in 2018 opgericht door drie vrienden. Gerard, Wilfried, Cees en Tim zijn de vaste brouwers. De Stadsbrouwerij Sneek werkt met certificaathouders en ambassadeurs die hen ondersteunen. Voor € 99,- per jaar ben je al ambassadeur. Je ontvangt dan vier keer per jaar een proefbox met daarin niet alleen enkele speciale biertjes, maar ook een leuke culinaire verrassing. Ook krijg je toegang tot de jaarlijkse proefavond en korting op andere evenementen. Een certificaat kost € 500,- en levert je per jaar 5% dividend op welk wordt uitgekeerd in bier. De medewerkers van de brouwerij werken allemaal op vrijwillige basis. Voor Marcel houdt het werken voor de Stadsbrouwerij Sneek in dat hij, naast zijn fulltime baan, gemiddeld een dag per week bezig is met de brouwerij.

Marcel schenkt ondertussen het eerste biertje in. Het is een Sneker Blond. Een lekker biertje om de middag mee te beginnen. Hij drinkt lekker weg en ligt niet al te zwaar. Ondertussen legt Marcel uit dat de Stadsbrouwerij Sneek geen winstoogmerk heeft en, samen met stichting ‘t Waterpoartsje, meewerkt aan plaatselijke goede doelen. Hierbij kun je denken aan het mogelijk maken van de eindmusical van groep acht in een theater of ondersteuning van de plaatselijke vogelopvang of dierenkliniek. Dit alles gebeurt in samenspraak met de band waarmee de brouwerij samenwerkt. Een van de aanwezige bandleden zegt dat er dan wel een brute naam voor de dierenkliniek moet zijn. “Goatfucker” ofzo. Iedereen schiet in de lach en het kenmerkt de ongedwongen sfeer die er hangt. Marcel serveert ondertussen het tweede biertje dat we kunnen proeven: Sneker Amber Ale. Het is een bier met een lekker zoete ondertoon.

Hierna gaat Marcel op serieuze toon verder: een van de medewerkers (Gerard Frijlink) zit ook in de band Cote d’Aver en zo ontstond  (samen met medewerkers Marcel, Wilfried en Gerard) het idee om van de Stadsbrouwerij Sneek de samenwerking met andere bands op te zoeken en te kijken of er onder de naam van een band een speciaal bier gebrouwen kon worden. Asphyx speelde een keer in Bolwerk en belandde in de brouwerij. Zij waren de eerste band met wie samen werd gewerkt. Paul en Martin (gitarist en zanger) waren met name betrokken en stelden mede de smaak van het Asphyx-bier samen. Er komen ook verzoeken van bands binnen om hun eigen bier gebrouwen te krijgen maar die kunnen niet allemaal worden gehonoreerd. Elk speciaal voor een band gebrouwen bier heeft een uniek recept en dus een unieke smaak. Dit unieke bier blijft voor altijd aan die specifieke band gelieerd.

Marcel (zelf een groot metalliefhebber en jarenlang vaste chauffeur en roadie van Consolation, Nembrionic en Osdorp Posse) vertelt dat de Stadsbrouwerij Sneek tegenwoordig zelf bands benadert om samen te gaan werken. De band levert zelf het artwork voor op het flesje of blik aan en dat maakt dat de aankoop van een speciaal bier altijd een leuk souvenir oplevert. De band kiest daarnaast zelf de naam die aan het bier wordt gekoppeld. Marcel legt uit dat de minimale oplage vijftig liter is en dat komt neer op precies 151 flesjes of 113 blikken. Deze worden in de Stadsbrouwerij Sneek gebrouwen maar voor grotere badges wordt uitgeweken naar een andere brouwerij met grotere ketels. Op de vraag of de Stadsbrouwerij Sneek ook haar eigen bier op festivals gaat aanbieden, antwoordt Marcel ontkennend. Die oplages zijn vaak erg groot en dat is logistiek een probleem. Van de eerste kennismaking tussen band en de Stadsbrouwerij Sneek tot aan het moment dat het bier daadwerkelijk in fles of blik zit, zit al snel een maand of zes. Soms kan het sneller als de band snel bepaalt welke smaak ze willen, de producten voorhanden zijn (bier blijft een natuurproduct) en de oplage niet al te groot is.

Het volgende bier dat geproefd wordt, is een Kruizenbroeder (amber ale, met honing en caramel). Ondanks het alcoholpercentage van 7% is dit een bier met een licht zoete afdronk. Ideaal voor een warme dag als vandaag en bij alle aanwezigen gaat het er goed in, ook omdat Marcel enkele hapjes heeft laten uitserveren: pizzapunten, patat van zoete aardappel, mini-frikadellen, gevuld stokbrood en tortillachips met kaas. Het past nauwelijks op twee tafels!

Marcel legt het concept van de samenwerking uit: in samenspraak met de brouwerij wordt er een smaak bepaald. Uiteraard wordt er gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van de brouwers, maar de input van bands wordt zeker meegenomen. Als het bier eenmaal gebrouwen is, koopt de band het bier op om het zelf bij shows te verkopen: liefst op de merchandisetafel zodat de koper zelf kan bepalen hoe en wanneer hij het bier opdrinkt en het liefst uit blik of een glas en niet in de plastic glazen die er in een concertzaal vaak zijn want dat doet afbreuk aan de smaak, zo vertelt Marcel.

Hij zegt dat er tot nu toe, naat bier voor Asphyx, ook werd gebrouwen voor My Minds Mine, Ter Ziele, Korpse, Distant en Dauthuz. Er zijn verder vergevorderde plannen om bier te brouwen voor Ignite, Hangman’s Chair en Wormrot waarbij nog gekeken moet worden naar het transport (met behoud van smaak!) naar het buitenland. Stoflik Omskot, Officium Triste, Aum Zorion (met leden van Consolation), Atmoran, Oltas, Swim Or Drown, Deadspeak, Bladecrusher, Ancestral Sin en Putrefied Corpse zijn inmiddels bevestigd en van hen kan binnenkort een eigen biertje bij een van de optredens gekocht worden. Tenslotte noemt Marcel dat ook Severe Torture met een eigen bier zal komen: een quadrupel. Ook staan er gesprekken gepland tussen Stadsbrouwerij Sneek en de bands Temple Fang, Rise Above, Disavowed, Subzero en Remain Untamed. En er wordt gewerkt aan een festival in het Bolwerk. Dat moet ergens in 2026 plaats gaan vinden

Als laatste proef ik een Sneker Chouffe. Met 8% heeft dit bier een straffe smaak met toch een verfrissend zoete afdronk. Voor mij is dit het laatste bier dat ik kan proeven omdat ik met de auto ben maar de andere heren krijgen nog een stevige tripple voor de kiezen. Marcel is dan uitgepraat over de brouwerij maar inmiddels worden herinneringen opgehaald aan Wâldrock, Manowar, D.R.I . in Bolwerk en allerhande aanverwante (sterke) verhalen die je krijgt als je muzikanten bij elkaar zet. Ik krijg van Marcel een doos met speciale bieren mee om thuis verder te proeven. Mocht je binnenkort verzeild raken bij een concert en je ziet dat de band een eigen bier heeft, aarzel dan niet en schaf er een aan. Dikke kans dat hij uit de Stadsbrouwerij Sneek komt. Het levert je een leuk souvenir op en je steunt er de band, brouwerij en indirect een goed doel mee!

Links: