Thanatos – Violent Death Rituals

Zes lange jaren hebben we moeten wachten op een nieuw album van Thanatos en als het er dan eindelijk is… blijft het ook nog eens een paar maanden rondslingeren op de Zware Metalen-burelen. Want Violent Death Rituals verscheen al op 20 maart 2020 (waren we toen afgeleid ofzo?) en daarmee is het het zoveelste slachtoffer van het verdomde jaar dat achter ons ligt, maar heeft het tegelijkertijd zoveel kwaliteit dat het een plek in menig jaarlijstje wist te bemachtigen. Inclusief schrijver dezes.

En terecht, want Thanatos heeft weliswaar geen uitgebreide catalogus, elke plaat is wél raak en ook de zevende is ruim veertig minuten zonder-omhalen-recht-op-je-muil-geplaatste death metal. Het titelnummer begint heerlijk dreigend, maar als het gaspedaal erop gaat, klinkt de band alsof ze sinds de release van voorganger Global Purification in een te klein hokje opgesloten heeft gezeten en iemand eindelijk de sleutel weer heeft gevonden. Bandleider Stephan Gebédi moet hebben geleefd op een dieet van zware shag, want hij blaft zijn teksten bepaald niet zachtzinnig in de microfoon. En een fijnere wereld is het er volgens de beste man ook al niet op geworden:

Out for blood, I’ve come to purge
One by one, now it’s your turn
You fed the fire, that burns inside
Time to suffer, time to die

I heard the voices, inside my head
I attack the place, where you feel safe
This once warm womb, becomes your tomb

As I point my gun, the game is on
Hand of fate, my hand of doom

I heard the voices, inside my head
I keep hearing voices, inside my head,
,,Kill them all! Kill them dead”

Dat werk dus, in dit geval in Sent from Hell (I Infidel). Maar ieder nummer zou hier op de snijtafel kunnen worden gelegd, daar het allen onvervalste deathmetalpareltjes zijn. Daarbij verstaat Thanatos nog steeds de kunst om agressie en melodie hand in hand te laten gaan (er zit een riff in Unholy Predators die zelfs de meest zwijgzame boeddhisten in de Himalaya vreugdekreetjes zal ontlokken, wie stil blijft zitten als The Outer Darkness start, is overleden) en was het wederom een uitstekende keuze om Dan Swanö aan de knoppen te laten zitten. Deze man weet precies hoe het geluid van Thanatos moet klinken: droger dan het spleetje van een oude non, kraakhelder als het water van een bergbeekje en met nèt een beetje exta aandacht voor het soleerwerk van het duo Gebédi/Baayens, want de thrashinvloeden zijn bij deze band nooit ver weg.

Omdat nieuwe bassist Mous Mirer (ex-Liar of Golgotha, ex-Melechesh) moeiteloos zijn taken oppakt en drummer Martin Ooms vakkundig alle gaatjes dichtmetselt, levert Thanatos gewoon weer een genadeloos goede plaat af. Deathmetalliefhebbers hebben dit album natuurlijk allang in de (digitale) kast staan, maar het zou fijn zijn als niet-intimi Violent Death Rituals ook zouden omarmen. Er staat namelijk geen zwak nummer op dit topalbum van deze topband.

Score:

90/100

Label:

Listenable Records, 2020

Tracklisting:

 1. Violent Death Rituals
 2. The Silent War
 3. Unholy Predators
 4. The Outer Darkness
 5. Burn the Books of Hate
 6. It Always Ends in Blood
 7. Corporate Indoctrination
 8. Sent from Hell (I Infidel)
 9. As the Cannons Fade

Line-up:

 • Stephan Gebédi – Vocalen, gitaar
 • Paul Baayens – Gitaar
 • Mous Mirer – Bas
 • Martin Ooms – Drums

Links: