Berzerker Legion – Obliterate the Weak

Nieuw in deathmetalland: Berzerker Legion. Een internationaal gezelschap dat zich al in 2016 aankondigde en nu klaar is om het debuut Obliterate the Weak los te laten op de mensheid. Zet even koffie, pak er een koekje bij en ga dan even rustig zitten als ik u de bandleden introduceer. Op zang treffen we Jonny Pettersson, Zweed van geboorte en actief in Ashcloud, Cropsy Maniac, Gods Forsaken, Harry Kane, Just Before Dawn, Pale King, Wombbath en zo nog wat bands. Dan op gitaar allereerst de Nederlander Alwin ‘Bassphyx’ Zuur. Ook al bekend van Gods Forsaken maar vooral ook van Asphyx en Grand Supreme Bloodcourt. Verder op gitaar: de Zweed Tomas Elofsson. Verder actief als live-gitarist voor Hypocrisy en lid van Sanctifaction. De derde Zweed luistert naar de naam Fredrik Isaksson, bespeelt de bas en heeft een verleden bij Grave maar gaat als Adra-Melek door het leven bij Dark Funeral. En dan hebben we nog een drummer. Die komt uit Engeland, heet James Stewart en hanteert ook de stokjes voor Bloodshot Dawn, Deny the Urge en Vader en treedt op met Decapitated en Skeletonwitch. Kortom: een bonte verzameling ervaren rotten die blijkbaar allemaal een bijzonder slecht huwelijk hebben en daarom maar nog meer muziek gaan maken. Succes met het plannen van optredens!

Alleen al door hun ervaring is het onmogelijk om Obliterate the Weak een slecht album te laten zijn. Dat is het dan ook niet. We krijgen negen nummers en een intro lang smakelijke death metal voorgeschoteld waar de toch niet geheel bekende Lars Lüttge verantwoordelijk voor is. Berzerker Legion kiest niet voor de hoogste versnelling, maar de nummers hebben voldoende pit om voor dampende concertzalen te zorgen. Binnen het smaakvolle geheel vallen de gerechten Of Blood and Ash (kippenvel!) en de titeltrack extra op, maar is ook het andere dat wordt voorgeschoteld niet te versmaden.

Het duiveltje op mijn rechterschouder fluistert in mijn oor dat wat Berzerker Legion biedt niet bepaald origineel is en ook al is gedaan door wagonladingen vol Zweedse bands, maar het duiveltje op mijn linkerschouder schreeuwt dat hij gewoon zijn bek moet houden en zelf maar eens met originele muziek op de proppen moet komen. Stomend van woede roept het duiveltje rechts dat je van een band waarvan de muzikanten zo’n gezamenlijk CV hebben eigenlijk nèt iets beters verwacht en… dat klopt misschien wel. Obliterate the Weak is een prima plaat, maar er blijft te weinig van hangen. Alle ingrediënten om het tot een succes te maken zijn aanwezig, tot en met het perfecte geluid aan toe, maar toch… Als dit een plaat van een band met onbekende muzikanten was geweest, hadden we de 80 punten die dit krijgt een puike prestatie genoemd. Van deze bandleden verwacht je eigenlijk nèt iets meer en is 80 punten in dit geval lichtjes teleurstellend. Of zijn we te kritisch en kijken we teveel naar wat de mannen elders al hebben gepresteerd? En bovendien: welke superband is nou écht een superband, buiten Vltimas om natuurlijk…? Om het dan toch positief af te sluiten: lekker is het wel, memorabel kan het altijd nog worden.

Score:

80/100

Label:

Listenable Records, 2020

Tracklisting:

 1. Rise of the Berzerkers
 2. A World in Despair
 3. I Am the Legion
 4. Of Blood and Ash
 5. Obliterate the Weak
 6. The Falling Dawn
 7. The King of All Masters
 8. Upon the Throne of Mortem
 9. A Lurking Evil
 10. In the Name of the Father

Line-up:

 • Jonny Pettersson – Zang
 • Alwin Zuur – Gitaar
 • Tomas Elofsson – Gitaar
 • Fredrik Isaksson – Bas
 • James Stewart – Drums

Links: