Ambitieuze helden uit de onderwereld: in gesprek met Warkings

Vier vreemde verschijningen op een podium, die samen een nieuwe powermetalsensatie vormen. In die mate dat dit kwartet zelfs meteen een zitje kreeg bij Napalm Records. Backstage op de show in Antwerpen wist ik de ontmaskerde tribuun te vinden voor een gesprek over deze nieuwe band.

Het is duidelijk dat het beeld rond deze band behouden moest blijven in de loop van dit interview, en daarom gaf ik met de zanger mee een draai aan de inhoud van dit gesprek. Het masker bleef dus ergens wel op backstage. Dit resulteerde in een ongelooflijk luchtig en interessant gesprek, hoewel dat gevoel mogelijk wat zal afwijken van het hieropvolgende verhaal. De man in kwestie wilde immers dat heel wat antwoorden op doortastende vragen niet zouden verschijnen, waardoor dit relaas wat beknopt blijft. 

Goeiedag Tribune. Een verschijning als deze band, dat maakt een schrijver nieuwsgierig. Vertel, hoe is het fenomeen Warkings ontstaan? 

Zoals de naam van de band wil aangeven, zijn we allen oorlogskoningen uit het verleden. We hebben een kruisvaarder als gitarist, een viking op bas, een spartaan als drummer en ikzelf ben een Romeins tribuun als frontman. We kwamen mekaar tegen in de onderwereld, dat voor de viking de naam ‘walhalla’ meekrijgt en voor mij ‘elysium’. Voor de andere leden in de band krijgt die plaats nog andere namen mee. We kregen dit ‘metalgedoe’ te horen en de verhalen die verteld werden door bands als Manowar. Die verhalen zijn echter niet waar, dus is het ons doel om terug op aarde te komen, als herboren krijgers, om het echte verhaal te vertellen.

Vanwaar dan specifiek de keuze voor dit genre? Is dit al wat de onderwereld schaft? 

Wel, wij kregen in elk geval bands als Manowar of Sabaton te horen. Als die bands ook die muziek gebruiken om dergelijke verhalen te vertellen, dan doen wij hetzelfde. Wij vieren ontmoetten mekaar, begonnen die muziek te schrijven en besloten om naar hier te komen. Het woord ‘power metal’ beschrijft ook gewoon het enige wat je als krijger nodig hebt in de strijd.

Dat niet alleen, de klassieke oudheid is ook een tijdperk waarvan reeds geweldige verhalen zijn verschenen uit films als Gladiator, 300, Kingdom of Heaven of een serie als Vikings. Het is aan ons om de kracht van die verhalen te gebruiken. Wij zullen het verhaal vertellen op onze manier, inspelen op de fantasie van de massa en hen laten hongeren naar meer. Dat zijn ook de verhalen die mensen willen horen en die hen interesseren. ‘AOE’, zoals de Spartanen riepen volgens die film bijvoorbeeld, dat triggert mensen. Daarnaast gaan mensen vanuit hun historische sensatie misschien ook eens opzoeken wat een tribuun precies is, zolang ze op de een of andere manier zich maar eens buigen over het verleden en er wat uit leren. Dat vind ik erg belangrijk.

Dan valt het afsluitende nummer Die Flut op de plaat wel wat uit de toon, vind je niet? 

We vragen ons vaak af waarom een Duitse band die succes heeft vaak alleen maar Rammstein is. Je hebt er ook wel andere, zoals Oomph! of Eisbrecher, maar het komt vaak neer op hetzelfde genre, met name harde industrial rock/metal. Waarom kan een powermetalband eens geen succes boeken met een Duits lied? Een band als Manowar brengt Herz Aus Stahl, met een verschrikkelijk accent. Waarom doet een Duitse band dit eens niet op een goede manier? Toen dachten we: als we terug tot leven komen vanuit de onderwereld, dan kunnen we dat ook.

Waar vond je de dame die we vandaag op het podium zagen staan? Kwamen jullie die ondergronds ook tegen? 

Ze is de Queen of The Damned, uiteraard kwamen we haar in de onderwereld tegen. We zijn allen verdoemd omdat we oorlogskoningen waren, dus uiteraard kruisten onze paden. Ze bezit deze helse grunts, die mooi contrasteren met mijn cleane vocalen op het podium en dat verwachten velen niet. Vaak is het eerder het tegenovergestelde scenario dat je on stage ziet.

Denken jullie dat de onderwereld nog zal omvormen in de toekomst? Blijven jullie in deze arena, of komen de donkere middeleeuwen bijvoorbeeld ook op een andere manier voorbij dan in de vorm van deze kruisvaarder? 

Dat kan zeker. Momenteel zijn we op deze aarde gekomen in de vorm van deze personages, maar mogelijk zien we er op het volgende album compleet anders uit. Dat is een stap die we ongetwijfeld gaan zetten, ik weet nu al dat ik geen tribuun zal blijven. Misschien zie je ooit Napoleon wel eens op de planken staan dus.

De sfeer die jullie willen meegeven is wel erg duidelijk met de clip van Gladiator. Was het moeilijk om je in te leven in deze ‘historische setting’? 

Het was erg apart uiteraard, om in deze ‘historische setting’ op te nemen. Het was wel erg cool, want de vechtscenario’s werden ook effectief uitgevoerd. Misschien iets trager dan normaal in zo’n ‘arena’, maar ze vochten wel effectief. Het gevoel was er dus zeker.

Wat als de koningen een dagje vrij zijn op tour. Geschiedenis vormt jullie basis, trekken jullie er dan ook op uit om historische trekpleisters te bezichtigen? 

We hebben op deze tour twee dagen zonder veldslagen. Op deze twee dagen gaan we historische monumenten bezoeken, want we zijn ons ervan bewust dat generaties na ons ook wel waardige dingen gedaan hebben. Los daarvan vind ik het met Warkings belangrijk om mythe centraal te stellen, want dat levert sensatie op. Daar zullen we ons de volgende jaren dan ook op richten.

Wat zijn jullie laatste woorden dan naar de Belgische en Nederlandse horden? 

‘We salute you!’ We zijn erg blij dat er zo’n massa aan volk stond vandaag, maar ook gisteren tijdens de eerste show van de tour in Nederland. ‘You make the gods proud!’

Links: