Het coronavirus en de gevolgen voor poppodia (update 2)

COVID-19, beter bekend als het coronavirus, legt het openbare leven in Nederland en België nog zeker tot en met begin april lam. In beide landen werden poppodia en concertlocaties plotseling gedwongen de deuren te sluiten. Zware Metalen stuurde een e-mail met een aantal vragen rond om te vragen wat het plotselinge annuleren van tientallen concerten voor gevolgen heeft voor de podia en concertorganisators. 

Poppodium Het Bolwerk (Sneek), Ype TVS:

Wat gebeurde er in je organisatie toen duidelijk werd dat geplande concerten en evenementen moesten worden geschrapt?

Dat moment was een vreemde gewaarwording. Die ochtend begon de ernst van de zaak bij mij net door te dringen door berichtgeving over geannuleerde tours van verschillende bands. Zou dit ook onze shows gaan beïnvloeden? Waarschijnlijk was ik nogal laat met die gedachte, maar goed. Tegen het einde van de dag had ik de agenda van de hele maand maart leeggemaakt. Poppodium Het Bolwerk is onderdeel van een grotere organisatie genaamd Cultuur Kwartier Sneek. Daaronder vallen ook Theater Sneek en Kunstencentrum Atrium. We hebben direct een soort van spoedberaad gehouden met collega’s uit de overkoepelende organisatie over hoe met de situatie om te gaan. Ondertussen hing ik al met de eerste boekers, hotels en bands aan de lijn. Nu hebben wij het ‘geluk’ dat Het Bolwerk een relatief klein poppodium is, waar we in het hoogseizoen zo tussen de acht en twaalf evenementen op het programma hebben staan. De grotere zalen van het land hebben vast nog wat meer stress gehad.

Hoe werden bands en publiek op de hoogte gesteld?

Via onze kanalen op internet. Daarnaast hebben we kaarthouders voor de shows een e-mail gestuurd.

Hoe is de reactie van bands en publiek tot nu toe?

In een woord: begripvol. Het mooie van een situatie als deze, een crisis, is dat mensen elkaar gaan helpen en ondersteunen. Het gemak waarmee ik shows heb kunnen verplaatsen is daar een goed voorbeeld van. Iedereen begrijpt dat we allemaal in de problemen zitten en dat we er bij gebaat zijn om het elkaar te helpen. De situatie brengt een enorm saamhorigheidsgevoel met zich mee. Mooi om te merken hoe een crisis het beste in mensen naar boven kan brengen.

Wat zijn de gevolgen voor je organisatie op korte en lange termijn?

Dat is grotendeels nog onduidelijk. Op de korte termijn hebben we natuurlijk te maken met een lege agenda en veel verschuivingen in de agenda, zoveel is wel duidelijk. Op de iets langere termijn: de kans bestaat dat wij dit jaar niet aan het aantal evenementen komen dat het werkplan ons voorschrijft. Wat dat zou betekenen weet ik nog niet. Ook heb ik nog niet helder wat deze situatie voor onze jaarbegroting betekent.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van rock en metal?

In de muziekwereld werkt een groot aantal mensen als freelancer. Als programmeur ben ik gelukkig in loondienst, maar kijk bijvoorbeeld naar muzikanten. Die zijn vaak direct afhankelijk van de shows die ze de aankomende week of maand op het programma hebben staan. Stel je voor dat je werk voor een hele maand wegvalt, zonder dat je salaris wordt doorbetaald. Acuut probleem! Voor organisatoren van festivals kan hetzelfde gelden. Je brengt honderd bands bij elkaar, boekt vluchten, hotels en maakt allerlei kosten, en plotseling gaat het hele feest niet door waarmee AL je inkomsten wegvallen. Ik denk dat de acute gevolgen voor veel mensen die in de muziekwereld werken aanzienlijk zijn. Als programmeur vraag ik mij ook af in hoeverre mensen het direct weer aan zullen durven om naar concerten te gaan zodra het verbod op evenementen met meer dan honderd mensen vervalt. Ik verwacht dat er een groep mensen zal zijn die het zekere voor het onzekere neemt en nog even thuisblijft. Ik hoop echter dat mensen voldoende vertrouwen hebben in het oordeel van de experts en zich niet laten weerhouden zodra er toestemming wordt gegeven.

Wil je verder nog iets kwijt?

Aan de muziekliefhebbers: kom terug naar de zalen zodra je je daar weer veilig bij voelt! Artiesten zijn momenteel extra gebaat bij de verkoop van merchandise, dus blijf ook in deze tijd artiesten supporten. En zorg voor jezelf, je medemens en de natuur.

Afgelast door Poppodium Het Bolwerk: Julian Sas

[17-3-2020, 23:10 uur:]

Doomstar Bookings, Luuk van Gestel:

Wat gebeurde er in je organisatie toen duidelijk werd dat geplande concerten en evenementen moesten worden geschrapt?

Proberen niet in paniek te raken en alles in goede banen te leiden was stap één. Realiseren dat niemand weet wat er nu gaat gebeuren en alles dagelijks – zo niet per uur – verandert de volgende. Omdat wij wereldwijd opereren is het constant koffiedik kijken. Zo snel mogelijk inschatten welke tours en evenementen er verplaatst moest worden naar een tijdstip later in het jaar, een periode die al goed vol zit, of zelfs naar 2021. Daarna was het proberen een beeld te krijgen van de mogelijke financiële schade de volgende stap, er werken veel freelancers uit andere landen bij ons, sommigen met een minder goed vangnet dan de ander, dus ik ben zelf heel erg veel bezig geweest met het checken hoe iedereen er bij zit en of men de komende tijd kan overleven, waar nodig springen we bij. We mogen met trots zeggen dat Doomstar Bookings een hecht team is dat buiten met elkaar werkt ook veel om elkaar geeft en die saamhorigheid helpt een hoop in deze situatie.

Hoe werden bands en publiek op de hoogte gesteld?

Dit was eigenlijk chaos. Sommige bands trokken zelf de stekker eruit, soms werden events zonder ons wat te zeggen gecancelled, soms zag je maatregelen voor een bepaalde regio ingaan en wist je daarmee al dat het event ook ging verdwijnen. Dit was echt chaos, het voelde aan alsof we een crisiscentrum waren voor een paar dagen en eigenlijk nog steeds wel. Ik probeer zelf constant paraat te staan om iedereen te woord te staan binnen ons team en waar nodig gelijk actie te ondernemen. Een gekkenhuis is het.

Hoe is de reactie van bands en publiek tot nu toe?

De meeste mensen in publiek en bands snappen wel dat het overmacht is en niemand er nu wat aan kan doen. Het overwicht bij het publiek ligt toch meer bij de mensen die zeggen ‘hou het geld voor het gekochte kaartje maar en hou de live muziek scene in de toekomst in leven’, versus dat er mensen zijn die per direct hun geld terug willen. Maar die zijn er ook heus wel. Bands zijn vooral gedesoriënteerd en zien vooral financiële klappen in het vooruitzicht. Voor veel mensen zijn maanden van voorbereidingen, planning en investeren zojuist compleet teniet gedaan en er is niemand die ze kan vertellen wat dan nu. Het is afwachten wat overheden zullen gaan betekenen hierin, voor alle betrokkenen in de cultuur- en sportsector.

Wat zijn de gevolgen voor je organisatie op korte en lange termijn?

Dit is uiteraard voornamelijk speculatie. In het beste geval zijn we volgende week weer normaal aan het werk. Maar ik denk dat iedereen wel een beetje kan inzien dat de gevolgen van deze crisis nog wel een maandje of wat kunnen gaan voortslepen. Indien het zomerfestiva seizoen eraan gaat, dan is iedereen in de problemen: bands, promoters, crew, boekers, noem maar op. Op de lange termijn is dat rampzalig, geen idee wat dat zal betekenen voor ons, het vermoeden is dat we van overheidssteun afhankelijk zullen zijn om overeind te blijven. Maar daar zijn we straks niet de enige sector in.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van rock en metal?

Ik durf het echt niet te zeggen. Het blijft speculeren over een situatie die met het uur verandert. Er is in onze sector al zoveel geld uitgegeven dat nu misschien niet meer terug verdient wordt en potentieel kan zorgen voor de faillisementen van heel veel ondernemers binnen ons werk. Wie weet wat het virus doet, wie weet hoe overheden daarop reageren, wie weet hoe de bedrijven daar zelf weer op reageren en wie weet hoe het publiek erop zal reageren. De tijd gaat het leren.

Wil je verder nog iets kwijt?

In tijden van crisis kunnen mensen hun verschillen over wat dan ook aan de kant zetten. In de rock- en metalscene heerst over het algemeen al een groot gevoel van saamhorigheid, buiten het feit dat we allemaal de eerste riff van het eerste nummer van de eerste demo van de band die ze hadden voor de band die jij leuk vindt cooler vinden enzo, kunnen we verder graag met elkaar opschieten. Ik merk dan onder de getroffenen dit gevoel al erg heerst en dat het publiek daar al goed in meegaat. Laat het overal zo zijn, dat iedereen elkaar waar mogelijk helpt, op wat voor manier dan ook. Samenwerking is de enige manier om hier doorheen te komen, op letterlijk elk vlak denkbaar. Blijf veilig en gezond iedereen, sterkte met wat komen gaat.

Afgelast door Doomstar Bookings: Grindhoven met headliner Entombed A.D.

Metropool (Hengelo en Enschede), Guido de Jongh:

Wat gebeurde er in je organisatie toen duidelijk werd dat geplande concerten en evenementen moesten worden geschrapt?

Deze klap moest ook op onze mensen even een paar minuten inwerken. Na een spoedoverleg van tien minuten stond iedereen in de actiemodus om te doen wat er gedaan moest worden. Hotels werden afgebeld, verder transport, alle personeel, catering, enzovoort, enzovoort. En we zijn natuurlijk als een gek gaan reschedulen, in overleg met artiesten en boekers/managements. Al tijdens de persconferentie stroomden de appjes en telefoontjes binnen.

Hoe werden bands en publiek op de hoogte gesteld?

Wat bezoekers betreft zitten we er nog middenin. We hebben onze voicemail aangepast waarin onder meer wordt verwezen naar de uitleg op onze website. Via e-mail, onze nieuwsbrief en socials houden we alle bezoekers goed op de hoogte.

Hoe is de reactie van bands en publiek tot nu toe?

Op korte termijn zien we dat aan de artiestenkant praktisch iedereen welwillend is om shows te verplaatsen en dat is heel fijn. Een enkele show wordt definitief gecanceld. Ook bezoekers tonen veel begrip voor de situatie en geven aan blij te zijn dat er zo snel vervangende data beschikbaar komen.

Wat zijn de gevolgen voor je organisatie op korte en lange termijn?

We zijn tot nu toe in staat gebleken om voor de meeste shows een nieuwe datum te vinden. Dee actuele lijst is op onze website te vinden. We verplaatsen zoveel mogelijk over de zomer heen. We hopen natuurlijk dat het begrip en geduld van zowel de kant van de artiest als de bezoeker nog even wordt volgehouden, want dit grapje gaat nog wel even duren vrees ik, dat is geen hogere wiskunde.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van rock en metal?

Financieel is dit voor met name artiesten die hiervan rond moeten komen, de ZZP’ers (denk bijvoorbeeld aan technici) en kleine boekers een drama. Een paar weken moet voor de meesten op te vangen zijn. Veel langer wordt voor een groot aantal een drama.

Wil je verder nog iets kwijt?

Gelukkig hebben we in ons land geen pannenkoeken aan het roer. Adviesen die worden gegeven door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu -RF.) en de overheid zijn gewoon goed. Als iedereen verder z’n hersencellen gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld, dan zijn we hopelijk met een paar maanden van deze ellende af. The show must go on, hopelijk zo snel mogelijk weer!

Afgelast in Metropool: Rose Tattoo

[17-3-2020, 13:40 uur:]

Willemeen (Arnhem), Jorrit Hompe:

Wat gebeurde er in je organisatie toen duidelijk werd dat geplande concerten en evenementen moesten worden geschrapt?

We zagen het wel een beetje aankomen, maar ik had verwacht dat het nog een krap weekje zou duren. Dit is natuurlijk keihard balen: een hoop dingen waar je al een tijd naar uitkijkt en naartoe werkt moeten worden geannuleerd. Het kost nu een hoop extra werk en geld voor iedereen die betrokken is, zo verwacht ik. Ook vind ik het enorm fascinerend om te zien wat dit maatschappelijk teweeg brengt.

Hoe werden bands en publiek op de hoogte gesteld en wat is hun reactie?

Daar zitten we nog vol in, maar ik denk dat publiek het wel begrijpt.

Wat zijn de gevolgen voor je organisatie op korte en lange termijn?

Dat valt nog af te wachten. De omvang van het geheel is nog verre van duidelijk en ik denk dat daar veel van zal afhangen. Als het te lang duurt kan dat behoorlijke schade opleveren in de gehele muziekbranche en dan vooral bij de artiesten die niet veel reserves op de bank hebben staan. Normaal is het griepseizoen begin april wel ten einde, maar dit is echter een nieuwe griepsoort.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van rock en metal?

Ik denk dat het heel erg verschilt. Festivals zullen wel harde klappen krijgen. Verder kan ik me voorstellen dat undergroundbands die een tour in de planning hebben en bijvoorbeeld al kosten hebben gemaakt, die niet terug kunnen krijgen en dat soort dingen. Ik hoorde dat een boeker een aanbetaling had gedaan op een Nightliner – een tourbus – en die dingen kosten duizend euro per dag). Dat zijn aanbetalingen die niet makkelijk terug te krijgen zijn. Dan ben je wel snoeihard het bokje natuurlijk, dat kan een organisatie de kop kosten.

Wil je verder nog iets kwijt?

Jazeker! Ken je artiesten of bands waarvan je ziet dat ze in de problemen komen of dit verwacht, dan is dit een goed moment om nu hun nieuwe album of t-shirt aan te schaffen.

Afgelast in Willemeen: Taake

Loud Noise, Rob van der Donk:

Wat gebeurde er in je organisatie toen duidelijk werd dat geplande concerten en evenementen moesten worden geschrapt?

Dit besluit, hoe logisch ook, heeft een enorm effect op onze branche. Het zorgt meteen voor heel veel extra werk en kosten omdat elke show opnieuw moet worden bekeken en mogelijk verplaatst. De kosten lopen op omdat er meer uren in gaan zitten, klanten mogelijk hun geld terug willen en omdat – als het al kan worden verzet – er opnieuw een promotie op moet worden gezet en overeenkomsten moeten worden afgekocht. Dit besluit heeft dus heel veel invloed op ons kantoor en de mensen die er werken.

Hoe werden bands en publiek op de hoogte gesteld?

Via de diverse sociale media, websites, nieuwsbrieven, klantenmails en externe kanalen, zoals via de podia waar de evenementen plaats zouden vinden.

Hoe is de reactie van bands en publiek tot nu toe?

Het wisselt. Veel mensen hebben begrip voor de situatie en zijn blij met de moeite die we erin steken. Anderen vragen direct hun geld terug.

Wat zijn de gevolgen voor je organisatie op korte en lange termijn?

Op korte termijn zorgt het voor heel veel meer werk. Op de langere termijn voorzien we voorals financiële problemen als teveel mensen hun geld terug willen, ook al hebben we de shows verplaatst. We verwachten vooral dat bij de kleinere evenementen de toekomst in het gedrang komt.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van rock en metal?

We zien nu al dat er heel veel tours worden geannuleerd. Vooral veel Amerikaanse bands hebben al laten weten niet naar Europa te komen. Dit gaat dus doorwerken in de zomer als het coronavirus hopelijk achter ons ligt. Door de afzegging van diverse tours komen ook festivals in gevaar. Shows die daar gepland staan passen meestal in een zomertour. De kans bestaat dus dat de festivals het moeilijk gaan krijgen met hun line-up en dat ze mogelijk op zoek moeten naar alternatieven.

Wil je verder nog iets kwijt?

Het is van belang om de muziekliefhebber erop te wijzen dat hun geliefde evenementen en festivals in gevaar zijn. Alleen door gewoon de tickets te blijven kopen – ga dus niet wachten met zijn allen – kunnen we de continuïteit garanderen. We hopen dan ook dat mensen niet in grote getale restitutie aanvragen, maar ook dat men de kaarten voor de zomer gewoon blijft kopen. Als alles stopt, zijn de problemen niet meer te overzien.

Afgelast door Loud Noise: Anneke van Giersbergen

Podium de Flux (Zaandam), Lisanne de Haan:

Wat gebeurde er in je organisatie toen duidelijk werd dat geplande concerten en evenementen moesten worden geschrapt?

Voor de persconferentie (van het Nederlandse kabinet op 12 maart -RF.) kregen we de druk op de podiumkunsten al mee. Meerdere tours werden al afgelast door restricties in andere landen of travelbans. Na de persconferentie hebben we gelijk actie ondernomen. Om zoveel mogelijk speculatie te voorkomen zijn we direct gaan communiceren. Zo open mogelijk. We hadden onszelf ook een deadline gegeven: 13 maart, 13:00 uur.  Onze programmeur is druk in beraad gegaan met boekers en managementen om te kijken of wij moesten annuleren of toch konden verplaatsen. Ondanks dat wij qua capaciteit voor een aantal evenementen onder de 100 bezoekers zitten, hebben we gekozen voor veiligheid. Gelukkig konden we een groot deel van de evenementen verplaatsen.

Hoe werden bands en publiek op de hoogte gesteld?

We hadden al dagenlang boekers, artiesten en managementen aan de telefoon. Voor het publiek hebben we direct na de persconfentie een bericht gestuurd dat wij op 13 maart, 13:00 uur met een statement zouden komen. Dat hebben we ook gedaan. Drie van de zes verplaatsingen waren tegen die tijd al geregeld. Na onze vrijwilligers op de hoogte te hebben gesteld, hebben we alle kaartkopers een mail gestuurd met een nieuwe datum en/of protocol voor restitutie. Vervolgens hebben wij het ook openbaar gedeeld via onze kanalen.

Hoe is de reactie van bands en publiek tot nu toe?

Ondanks dat we het zagen aankomen, is het als een bom ingeslagen. Kantoorpersoneel maakt overuren en moeten snel handelen. Voor onze organisatie verliezen we alleen op korte termijn veel omzet. We hebben een groot gedeelte kunnen verplaatsen. Het is wel enorm frustrerend voor iedereen. We hebben keihard gewerkt om een mooi programma neer te zetten, om het vervolgens een paar dagen voor aanvang te moeten annuleren of verplaatsen. Maar veiligheid boven alles!

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van rock en metal?

De muziekwereld staat gelijk op zijn kop! Bands en zalen lopen veel inkomsten mis. Er is wel veel goodwill. Veel podia en artiesten helpen elkaar door deze gekke tijden. Dit geldt voor iedereen die iets met de culturele industrie te maken heeft. Onderling lopen we te grappen over een nieuwe babyboom en een nieuwe release stroom van artiesten. “Aangezien je niet meer op het podium mag staan, gaan we maar de studio in”. Je ziet ook dat het livestreamen van concerten besproken wordt. Ondanks dat de verspreiding van het COVID-19 virus heel ernstig is, vind ik het persoonlijk heel mooi om te zien dat we in deze gekke tijden nog altijd in oplossingen kunnen denken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Deze maatregelingen zijn natuurlijk niet voor niets ingevoerd. Het is jammer, maar er moet iets gedaan worden om de verspreiding tegen te gaan. Niet alleen de evenementenbranche wordt hiermee geraakt, iedereen, elke branche, elk mens. We moeten elkaar mens tot mens een beetje helpen!

Afgelast in Podium De Flux: Autumn

013 (Tilburg), Peter van der Aalst:

Wat gebeurde er in je organisatie toen duidelijk werd dat geplande concerten en evenementen moesten worden geschrapt?

In de provincie Noord-Brabant zagen we deze maatregel al aankomen. Een paar dagen eerder was er al het besluit van de veiligheidsregio dat events boven de duizend personen verboden werden. De internationale druk op Nederland om steviger maatregelen te nemen nam toe en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu -RF.) kwam met nieuwe informatie, dus dit was een logisch gevolg. En dan is het meteen schakelen op alle niveaus en de schade zoveel mogelijk proberen te beperken door te proberen om shows te verplaatsen. Alle hens en dek dus. Het is dan fantastisch om te merken hoe iedereen gas geeft en als een geoliede machine met elkaar samenwerkt.

Hoe werden bands en publiek op de hoogte gesteld?

Onze programmeurs hingen natuurlijk gelijk met de boekers aan de lijn, de marketeers schakelden in- en extern via de gebruikelijke kanalen. Bij nieuwe informatie over bijvooreeld succesvol verplaatste shows, werd alles continu geüpdated, zowel in- als extern.

Hoe is de reactie van bands en publiek tot nu toe?

Tsja, met de nieuwe maatregel dat events van meer dan honderd personen landelijk tot en met 31 maart verboden zijn (inmiddels is dit verlengd tot 6 april -RF.)is er voor niemand nog een ontkomen aan. Voor ons betekent dat tot die tijd geen shows.

Wat zijn de gevolgen voor je organisatie op korte en lange termijn? En wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van rock en metal?

Gezondheid staat voorop, maar financieel voelen we dit natuurlijk meteen. Dat geldt voor iedereen in de sector, niet alleen voor de podia maar voor de hele bedrijfskolom. Als dit lang gaat duren dan is het echt een serieuze bedreiging voor de hele sector, daar hoef je niet heel goed voor te kunnen rekenen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ja, corona! Natuurlijk hopen we op serieuze ondersteuning vanuit de overheid. Wij zijn aanbieders van cultuur, en het heet niet voor niet populaire cultuur: heel veel mensen genieten van wat wij programmeren. Ik mag toch hopen dat dat gezien en gewaardeerd wordt en dat er het besef is dat onze sector juist nu alle steun nodig heeft om deze storm te trotseren.

Afgelast in 013: Krisiun

Baroeg (Rotterdam), Francis Pronk:

Wat gebeurde er in je organisatie toen duidelijk werd dat geplande concerten en evenementen moesten worden geschrapt?

We hebben als eerste de bands en boekers op de hoogte gesteld en zijn meteen gaan kijken naar nieuwe data. Vervolgens hebben we de kaartkopers op de hoogte gesteld en het nieuws gepubliceerd op onze social mediakanalen en de website.

Hoe werden bands en publiek op de hoogte gesteld?

Bands per e-mail of telefonisch en de bezoekers die een ticket hebben gekocht per e-mail. Overige bezoekers zijn op de hoogte gesteld via onze social mediakanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram.

Hoe is de reactie van bands en publiek tot nu toe?

Iedereen vindt het natuurlijk heel jammer allemaal, maar veiligheid staat voorop. Er zijn zelfs wat mensen geweest die geen geld terug wilden, maar het kaartje hebben gedoneerd aan Baroeg.

Wat zijn de gevolgen voor je organisatie op korte en lange termijn?

Op de korte termijn zijn we vooral bezig met dingen die ik al genoemd heb: we proberen boekingen te verplaatsen, we nemen contact op met kaartkopers, storten geld terug en dergelijke. Normaal gesproken zijn maart en april topmaanden in Baroeg en we waren ook trots op het programma dat er stond. Het is even heel zuur voor de boekers, de bands, de bezoekers, al onze vrijwilligers en ons dat er zoveel shows niet doorgaan. Het effect op de lange termijn is nog moeilijk in te schatten, dat hangt er een beetje vanaf hoe lang deze crisis gaat duren.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van rock en metal?

Bands zijn genoodzaakt hun tournees af te zeggen, wat inhoudt: geen inkomsten. Steun daarom bands door bijvoorbeeld merchandise en/of albums te kopen.

Wil je verder nog iets kwijt?

De schappen in de supermarkt zijn leeg, maar onze schappen nog niet. We hebben nog Baroeg Open Air-merchandise te koop!

Afgelast in Baroeg: Cattle Decaptation

Musicon (Den Haag), René Veerkamp:

Wat gebeurde er in je organisatie toen duidelijk werd dat geplande concerten en evenementen moesten worden geschrapt?

Na de boodschap dat alle evenementen met meer dan honderd man tot 31 maart geen doorgang konden vinden, regende het al afzeggingen van bands en agency’s. Daarna hebben we direct contact gezocht met alle betrokken bands en agency’s die nog niet afgezegd hadden om hen dit te melden. Toen de totale sluiting van alle horeca tot zondag 15 april binnenkwam, hebben we ook de andere concerten tot en met 6 april gecanceld.

Hoe werden bands en publiek op de hoogte gesteld?

Bands werden zoals gezegd direct op de hoogte gebracht. Wat betreft het publiek hebben we op onze Facebook, Instagram en website duidelijk gemaakt dat Musicon tot ten minste 6 april gesloten zal zijn en dat geen enkel concert of dansavond dus doorgang zal vinden.

Hoe is de reactie van bands en publiek tot nu toe?

Iedereen is begripvol. Ook buitenlandse bands, want ook in hun land is het aan de gang.

Wat zijn de gevolgen voor je organisatie op korte en lange termijn?

De gevolgen voor de organisatie zijn nu nog niet precies te overzien. Omdat onze organisatie in 2019 goed gedraaid heeft, zijn er in het begin van het jaar 2020 investeringen gepleegd in apparatuur en faciliteiten. Een paar weken geen inkomsten valt nog wel te overzien, maar gaat dit langer duren dan vrezen wij dat er problemen ontstaan bij de betalingen van salaris, huur van het pand en dergelijke.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van rock en metal?

Voor alle concertbezoekers en dus ook metalfans, zal het de komende tijd een saaie boel worden. Veel afgelaste concerten zullen naar verwachting alsnog in het najaar plaatsvinden, mits de epidemie in de zomer over zal zijn.

Wil je verder nog iets kwijt?

Hou je veilig.

Afgelast in Musicon: God Dethroned

Gebr. De Nobel (Leiden), Melvin van Beekum:

Wat gebeurde er in je organisatie toen duidelijk werd dat geplande concerten en evenementen moesten worden geschrapt?

We hebben direct een bijeenkomst met het personeel georganiseerd om eerst de bezoekers te kunnen informeren over de events waar de annulering betrekking op had. Daarna zijn de boekers, artiesten, het vloerpersoneel, de leveranciers en dergelijke op de hoogte gebracht.

Hoe werden bands en publiek op de hoogte gesteld?

Per e-mail, Facebook, Faceookevents, Instagram Stories en onze website.

Hoe is de reactie van bands en publiek tot nu toe?

Begripvol. Met uitschieters van een aantal mensen die zelf al aangeven dat ze geen geld retour hoeven: die snappen de financiële gevolgen. Tot een paar mensen die blijven e-mailen omdat ze hun geld terugwillen.

Wat zijn de gevolgen voor je organisatie op korte en lange termijn?

We proberen zoveel mogelijk optredens te verplaatsen, maar dit heeft voor de hele muzieksector gevolgen. Er zijn deze periode geen opbrengsten en in het geval van verplaatsingen komt dat op data terecht waar je ook nieuwe shows had kunnen doen. Dat geldt natuurlijk ook de voor promoter, de boeker, de artiesten, marketing enzovoort.

Wat denk je dat de gevolgen zijn voor de muziekwereld en dan in het bijzonder die van rock en metal? 

Ik vind het te vroeg daar al iets over te zeggen.

Afgelast in Gebr. De Nobel: Anvil