Within Temptation luistersessie
Hoe klinkt de nieuwe Within Temptation? Die vraag mocht de Nederlandse pers dinsdag 16 januari voor zichzelf komen beantwoorden, tijdens een luistersessie voor het nieuwe album The Heart of Everything. Samen met collega Mike Voors toog ik naar de Amsterdamse Catacomb Studio, een soort Middeleeuwse kerker met pilaren en gewelfbogen: een toepasselijke ambiance voor de muziek van Nederland’s gothic metal trots.
Een paar feitjes:
Sinds hun debuutplaat uit 1997 is Within Temptation omarmd door fans en critici. Naast nationaal succes, bereikte de band rond zangeres Sharon ook internationale hoogtepunten, zoals Europese chart noteringen, Europese tours en optredens in binnenland en ver buiten ons land. Wereldwijd verkochten ze meer dan één miljoen CD’s en DVD’s.
Nu staat de band met het vierde volledige album The Heart of Everything (dan reken ik het mini album The Dance even niet mee) voor een nieuwe mijlpaal in hun carrière. De nieuwe cd wordt uitgebracht door internationale gigant Sony/BMG, die het huidige succes zal willen uitbouwen. De verwachtingen voor de nieuwe plaat zijn dus hooggespannen. Wat betekent dit voor de muziek van Within Temptation?
De band heeft niet de weg van de minste weerstand gekozen zo zal blijken. Ik kan niet na één keer luisteren zeggen: ‘het is zus of zo’n album’. Natuurlijk is de kenmerkende Within Temptation sound terug te vinden in de muziek maar er is ook driftig geëxperimenteerd met andere elementen.
Opener The Howling klinkt erg vertrouwd. Maar het navolgende What Have You Done is voor mij wel even schrikken. De vergelijkingen met een band als Evanescence of misschien wel een Linkin Park? zullen snel gemaakt worden. Waarom de band dit nummer als single uit gaat brengen is me dan ook een raadsel want het is misschien wel het nummer dat het meeste buiten de boot valt wanneer je de rest van het album beluistert. Aan de andere kant is dit ook een muzikale kant van de band, die ze al eerder liet zien op het vorige album The Silent Force, dus helemaal onverwachts komt het niet.
Ik wil nog niet te veel ingaan op alle nummers want dan is het geen verrassing meer en een volledige review kun je verwachten wanneer de promo beschikbaar is. Daarom hier een algemene verhandeling over dit album.
In een aantal nummers worden wat aparte samples gebruikt en ook heeft men geprobeerd om andere facetten van Sharon’s stem te gebruiken of enigszins te veranderen. De bombastische koren zijn gebleven en ook is er ruimte voor een paar prachtige ballads. Klein van stuk maar groots in kwaliteit. Ik krijg er in ieder geval kippevel van en dat is voor mij nog altijd de graadmeter.
Naast een paar mooie cellopartijen is de rol van de gitaar ook ietsje groter geworden. Hier en daar een kleine gitaarsolo en ook is er plek voor een aantal tweestemmige gitaarstukjes. Het album in zijn geheel klinkt mijns inziens donkerder dan vorig werk. De totale sound van het album is behoorlijk bassig (veel laag) maar dat kan ook aan de boxen daar liggen. De sterke melodielijnen in vooral de refreinen zijn gebleven.
De band slaagt er wederom in om een ander gezicht te laten zien: deels vertrouwd en deels zal ze je aandacht vragen want met één keer luisteren kom je er niet. Daarvoor zit er te veel in de muziek verstopt en durf ik ook nog geen uitspraken te doen met betrekking tot of ik dit een beter of minder album vind dan het vorige. Anders is het zeker wel!
The Heart of Everything komt uit op 13 maart en de avond erna zal de band in De Melkweg in Amsterdam voor het eerst nummers van dit album live ten gehore brengen.
Links: