William Shatner – Seeking Major Tom
Cleopatra Records, 2011
Dat het William Shatner niet ontbreekt aan een gezonde dosis zelfspot is al jaren duidelijk. Sterker nog: de voormalige Captain Kirk heeft er de afgelopen tijd meer en meer zijn carrière van gemaakt en lijkt op zijn tachtigste momenteel zelfs populairder dan ooit. Onvermoeibaar als Shatner is als acteur, auteur, filantroop en weet ik veel wat al niet meer, maakt hij sporadisch ook nog eens tijd om een plaatje op te nemen.
‘s Mans eerst muzikale avontuur, The Transformed Man uit 1968 wordt wijd en zijd nog steeds beschouwd als een cultklassieker die uitblinkt in wansmaak (en juist daarom zo vermakelijk is), en Shatner’s versie van Rocket Man moet gezien worden om geloofd te worden; het in 2004 verschenen Has Been was echter een afwisselende maar vooral sterke plaat die over het algemeen bijzonder goed ontvangen werd. In 2011 probeert Shatner het met een rits coverversies met ruimtevaart als alomvattend thema, bijgestaan door een keur aan hardrockmuzikanten.
Seeking Major Tom start met Major Tom, een cover van Peter Schiller’s officieuze vervolg op David Bowie’s Space Oddity, een nummer waarvan de door Shatner op sublieme wijze voorgedragen tekst tevens dient als rode draad die tussen de rest van de over twee cd’s verspreidde songs verweven is. Misschien het grootste hoogtepunt staat eveneens aan het begin van de plaat in de vorm van de reeds genoemde Bowie-song, die Shatner plechtig voordraagt onder sublieme begeleiding van Ritchie Blackmore. Direct duidelijk is het echter ook dat Seeking Major Tom één grote grap is die niet serieus genomen moet worden; Shatner zelf doet dat zelf hoorbaar ook allerminst. Wie na deze twee nummers echter de grap nog niet begrepen heeft houdt ook beter op met luisteren. De toon is op dat moment namelijk gezet.
Shatner werkt zich vervolgens door een enorme reeks bekende en meer obscure rocksongs, waarbij je, als je bekend bent met Shatner’s werk, redelijk goed weet wat je kunt verwachten. Shatner vertelt en acteert zich door het werk heen, en het enige moment dat hij wel zingt (in Black Sabbath’s Iron Man) valt de plaat ook als een kaartenhuis in elkaar. De overige songs vormen, indien het met diepe stem voorgedragen materiaal je kan bekoren, één groot hoogtepunt en een feest der herkenning, waarbij het album zich op geslaagde wijze beweegt tussen uitstekend werkende covers en tenenkrommende camp (waarbij Queen’s Bohemian Rhapsody een toonbeeld van goed bedoelde slechte smaak is).
William Shatner’s Seeking Major Tom is niet voor iedereen weggelegd. Het is een curiositeit geworden waarbij de versmelting tussen hardrock en pure camp de één lachstuipen zal bezorgen en de ander plaatsvervangende schaamte. Aan de tracklisting en de muzikale omlijsting valt echter niets af te dingen, waarbij de door Sheryl Crow gezongen K.I.A.-cover Mrs. Major Tom een speciale vermelding waard is. Platen als deze komen niet dagelijks uit, maar als je samen met Shatner de grap ervan inziet is het een album wat nog vele met drank gevulde avonden met vrienden zijn rondjes kan doen. Bizar goed en walgelijk slecht tegelijk.
Tracklisting:
Disc 1:
- Major Tom (Peter Schiller)
- Space Oddity (David Bowie)
- In a Little While (U2)
- Space Cowboy (Steve Miller)
- Space Truckin’ (Deep Purple)
- Rocket Man (Elton John)
- She Blinded Me With Science (Thomas Dolby)
- Walking on the Moon (The Police)
- Spirit in the Sky (Norman Greenbaum)
- Bohemian Rhapsody (Queen)
- Silver Machine (Hawkwind)
- Mrs. Major Tom (K.I.A.)
Disc 2:
- Empty Glass (The Tea Party)
- Lost in the Stars (Frank Sinatra)
- Learning to Fly (Pink Floyd)
- Mr. Spaceman (The Byrds)
- Twilight Zone (Golden Earring)
- Struggle
- Iron Man (Black Sabbath)
- Planet Earth (Duran Duran)
Line-up:
- Nick Valensi – gitaar
- Mike Inez – bas
- Ritchie Blackmore – gitaar
- Alan Parsons – keyboards
- Manuel Gottsching – gitaar
- Brad Paisley – gitaar, zang
- Ian Paice – drums
- Johnny Winter – gitaar
- Steve Hillage – gitaar
- Bootsy Collins – bas
- Patrick Moraz – keyboard, synthesizer
- Toots – zang
- Peter Frampton – gitaar
- John Wetton – bas, zang
- Wayne Kramer – gitaar
- Carmine Appice – drums
- Sheryl Crow – zang
- Michael Schenker – gitaar
- Ernie Watts – saxofoon
- Edgar Froese – gitaar, keyboard
- Dave Davies – gitaar
- Zakk Wylde – gitaar, zang
- Steve Howe – gitaar
Links: