Met Harcom laat het Hongaarse Vrag zijn derde geesteskind op ons los. Vrag brengt ons midtempo misantropische black metal uit de oude doos en is dus niet te verwarren met de feestneuzen van Varg, die in tegenstelling tot Vrag meer huppelend in het leven staan. Vrag, tevens het enige bandlid, voelt verbondenheid met de natuur maar staat minder positief tegenover de verduivelde mensheid.
Dit heerschap stond, de fraaie albumhoes en het logo uitgezonderd, volledig alleen in voor Harcom: zowel voor de muziek, teksten, alle instrumenten, het mixen, opnemen én uitbrengen. Filosofem Records, het label dat het album uitbrengt, wordt namelijk ook door Vrag beheerd. Dit is echter geen ik-pak-mijn-stofzuiger-even-beet-en-ram-lekker-door-plaatje zoals bij nogal wat soloprojecten het geval is. Zowel de vormgeving, presentatie en weinig gepolijste maar verzorgde geluid ademen professionalisme en vooral overtuiging uit.
Wat Vrag uit zijn basisinstrumentarium tovert, klinkt zeker niet mis, maar het moet gezegd worden dat de muziek niet erg complex is. Ondanks de vaak voorkomende dubbele basdrum en blast beats blijft het veelal een midtempo aangelegenheid, nergens wordt de muziek uitgesproken agressief. Bovendien is er niet veel afwisseling in de vijf nummers die samen meer dan 45 minuten klokken: vier van de vijf nummers beginnen met een riff die enkel op gitaar gespeeld wordt, waarna drum en bas invallen en het patroon met een kleine aanpassing herhalen. Zo luister je in elk nummer een aantal minuten naar de openingsriff voordat er een noemenswaardige verandering optreedt. Het openingsnummer, Harcom, bestaat bijvoorbeeld uit een drietal ideeën waarmee Vrag meer dan acht minuten vult.
Jammer genoeg zijn niet alle riffs sterk genoeg om een dergelijke repetitiviteit te rechtvaardigen, ook al worden ze op verschillende tempo’s en in wisselende combinaties gebracht. Enkel het laatste nummer, Bucsuzom A Némasagtol, klinkt wat snediger en bevat meer afwisseling.
Bovenstaande klinkt dan wel kritisch, maar Vrag heeft met dit Harcom zeker ook moois te bieden. De beeldvorming en muziek met haar bijhorende repetitiviteit werken succesvol samen om een weinig complex maar sfeervol resultaat neer te zetten.
Het geluid is ongepolijst maar transparant en roept de sfeer van de black metal van de jaren ’90 op. Het overheersende gevoel is er één van mistroostigheid, dat vooral in Belül Halott prachtig benadrukt wordt door de neuriënde stemmen die een droevige en ingetogen laag over het rauwe geluid leggen. Tijdens Ott Vagy A Szélben brengt de geest van Valfar even een bezoekje met een riff die zo van Sóknaldarl (Windirs debuut uit 1997) geplukt zou kunnen zijn. En luister zeker eens naar het begin van Az én Keresztem: dit had niet misstaan op de The Metallica Blacklist, als cover van My Friend Of Misery.
Als een blackmetalplaat voor jou gelijk staat met chaotische toestanden en agressie laat je Vrag beter links liggen. Maar ben je wel eens in de stemming voor een sfeervol plaatje dat tussen de repetitieve muziek een aantal mooie, uitspringende momenten kent, geef Harcom dan zeker een kans. Bovendien is het album name-your-price op Bandcamp.
Score:
78/100
Label:
Filosofem Records, 2021
Tracklisting:
- Harcom
- Belül Halott
- Az En Keresztem
- Ott Vagy A Szélben
- Búcsúzom A Némaságtól
Line-up:
- Vrag – Alles
Links: