Vildhjarta – Måsstaden Under Vatten

Eindelijk is daar een nieuw album van Vildhjarta. Tachtig minuten lang geeft Måsstaden Under Vatten alles. Alles wat we van Vildhjarta verwachten tien jaar na het debuutalbum Måsstaden. Zware Metalen vond het bij monde van Bart Al Foet destijds maar een jonge Meshuggah-kloon.

Måsstaden Under Vatten is toch een iets ander vaatje dan het debuutalbum. In de eerste plaats is de band een stuk dramatischer en volwassener geworden. Måsstaden Under Vatten klinkt zwaarder dan zijn voorganger, en meer doorleefd. De band heeft met andere woorden een eigen ‘smoelwerk’ ontwikkeld, zoals wij dat bij Zware Metalen plachten te zeggen. De zeventien liedjes zijn niet erg duidelijk afgebakend, wat het idee geeft dat de band een volledig verhaal wil vertellen. Toch zitten er geen terugkerende motieven of iets dergelijks in. Het vraagt een overstijgend denkvermogen om de lijn te zien, die in mijn ogen vooral terugkomt in de ritmesectie, en minder in de collectie van verschillende riffs en ambient. Verwacht in die zin geen consistente liedjes, want dan kan je beter iets als Ghost in je cd-speler stoppen.

Veel technische bands, zoals Rivers of Nihil, hebben moeite om het technische aspect ten dienste van de bedoeling te laten komen. Een instrumentles van een uur is echt een doodzonde voor makers van progressieve muziek. Pas wanneer je een boodschap hebt en je die kan vertellen door middel van je techniek, krijg je echt goede resultaten. Door middel van vele atmosferische passages, volwassen rusten en uitgesponnen stukken, slaagt Måsstaden Under Vatten erin om de techniek geen doel op zich te maken. De ritmesectie levert daarbij de stabiliteit, regelmaat en balans, en er bovenop krijgen we een wild improvisatievuurwerk van riffs, licks en ambient. De atmosferische passages zijn trouwens ook indrukwekkend.

Måsstaden Under Vatten is een vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger. Het outro van Brännmärkt is bijvoorbeeld echt een moment van contemplatie, wat vervreemdend werkt en zwaar futuristisch klinkt. Het is nog niet voorbij of de keiharde ‘palm mutes’ hakken erin. Het is een bijna tien minuten durende flashback vol verwijzingen naar Måsstaden. Een ander hoogtepunt is Penny Royal Poison met een prachtige rustige delay-melodie. Zoveel verschillende lagen hoor je, dat je dit album onmogelijk na een enkele luisterbeurt begrijpt. Het is een verhaal dat je steeds weer wil en moet lezen om het plot te doorzien. Dat je bij dit verhaal vrijwel non-stop moet headbangen is alleen maar mooi meegenomen. Het tempo ligt niet hoog en ook dat draagt bij aan de mate waarin dit album volwassen klinkt. Het is uitgedacht, uitgekiend, en gebalanceerd. De vocalen zijn ook een stuk overtuigender dan tien jaar geleden. Nog altijd geen hoogvlieger, laten we eerlijk zijn, maar om te janken is het ook niet.

Zoveel rust en toch zoveel chaos, dat is gewoon klasse. Vildhjarta heeft zich ontwikkeld en is volwassen geworden. De nieuwe plaat vraagt niet alleen uw aandacht, hij vraagt discipline. Het grootste nadeel is dat het album voor sommige luisteraars vrij lang zal duren. Diezelfde mensen zullen het mogelijk ook teveel technisch gepiemel vinden. Daarnaast zullen sommige luisteraars het gebrek aan duidelijke motieven en thema’s niet kunnen waarderen. Toch geloof ik heilig dat dit meer is dan slechts een technische uitsloofoefening. Het gebrek aan innovatie vind ik niet per se storend, maar daar zit nog wel een groeimogelijkheid voor de band. Op dit moment was de band daar alleen duidelijk nog niet. Eerst was het tijd voor consolidatie en dat is met Måsstaden Under Vatten prima gelukt. Het is een behoorlijke zit, luister hem desnoods in delen, maar mis deze niet! Luistertips: Paaradiso, Lavender Haze, Brännmärkt, Vagabond en Penny Royal Poison.

Score:

85/100

Label:

Century Media Records, 2021

Tracklisting:

  1. Lavender Haze
  2. När De Du Älskar Kommer Tillbaka Från De Döda
  3. Kaos2
  4. Toxin
  5. Brännmärkt
  6. Den Helige Anden (Under Vatten)
  7. Passage Noir
  8. Måsstadens Nationalsång (Under Vatten)
  9. Heartsmear
  10. Vagabond
  11. Mitt Trötta Hjarta
  12. Detta Drömmars Sköte En Slöja Till Ormars Näste
  13. Phantom Assassin
  14. Sunset Sunrise
  15. Sunset Sunrise Sunset Sunrise
  16. Penny Royal Poison
  17. Paaradiso

Line-up:

  • Daniel Bergström – Gitaar
  • Calle-Magnus Thomér – Gitaar
  • Vilhelm Bladin – Vocalen
  • Buster Odeholm – Drums

Links: