Varmia – nie nas widzę

Het zou kunnen dat u nog nooit van het Poolse Varmia hebt gehoord. De band, vernoemd naar de noordelijke regio Varmia in Polen opereert een beetje in de luwte. Er bestaat een kans dat daar verandering in gaat komen. En niet enkel omdat de drummer van Vader Michał Andrzejczyk zich recentelijk tot de vaste bezetting mag rekenen. Neen, er is hier zo na enkele luisterbeurten sprake van veel meer hoorbare speelervaring. De band is met dit nie nas widzę toe aan het vierde volwaardige album. Volgens de promo, een werk dat de essentie van folk en black metal samenvoegt om eer te betuigen aan de Baltische voorgeschiedenis. Dan is het enkel logisch dat de pagan-insteek doorspekt is van allerlei conceptuele ideeën. Zo bestaat dit conceptalbum uit een viertal hoofdstukken, die eenvoudig te herleiden zijn vanuit de tracklist. Nummers die beginnen met een hoofdletter zijn welbeschouwd de kern van een hoofdstuk. De andere nummers bestaan dan meer uit inleidingen, intermezzo’s of rituele folkpassages. Het geheel duurt dan ook maar liefst negenenzestig minuten. Een hele kluif dus.

Laat ik vooropstellen dat de metaalhoofden niet hoeven te vrezen. Naast de folk is deze muziek in essentie gefundeerd op (black) metal. U mag daarbij een progressieve insteek verwachten, waarbij er gebruik is gemaakt van een hele reeks aan atypische instrumenten die meer passen bij de folk/pagan origine. Dat gezegd hebbende horen we ook op vocaal gebied zeer veel variatie. De vocalen gaan van screams, grunts tot meer traditionele keelgezangen. Voor de wat meer ruimdenkende luisteraars is deze afwisseling zeer welkom. Uw redacteur van dienst is in ieder geval ruimdenkend genoeg om geboeid te blijven luisteren van begin tot het eind, maar of dat voor iedere metalhead opgaat wagen we te betwijfelen. Het afwisselende en bombastisch klinkende Swaixtan is zondermeer één van de beste nummers op deze haast ritueel klinkende metalplaat. En ook met de songschrijverij zit het wel goed. Het is meer dan duidelijk dat de bandleden hebben nagedacht over de opbouw en het verloop van ieder nummer. Hierbij zijn gitaarriffs niet altijd het uitgangspunt geweest, althans zo lijkt dat dan toch.

 
Zijn er dan helemaal geen minpunten op dit album, hoor ik u denken? Nou ja, die lengte hè, je moet er maar zin in hebben om ruim een uur van je tijd te besteden aan deze kolos. Daarbij helpt het niet altijd dat de band regelmatig in herhaling valt. Zo komen de overigens uitstekend klinkende passages met keelgezangen wel erg vaak terug tegen het einde van een aantal nummers. En zo ervaren we dat een grote hoeveelheid aan variabele zangstijlen toch op den duur wel eens eentonig kan worden. Tel daarbij op dat de nummers afzonderlijk minder goed in de smaak vallen, dan wanneer we dit album in zijn geheel luisteren en dan hebben we het pijnpunt wel te pakken. Daarnaast halen de vele rituelen en intermezzo’s de vaart wat uit het album.

Desalniettemin stellen we vast dat Varmia in staat is om met dit nie nas widzę een haast onvergelijkbaar album uit te brengen. Een album dat zijn geheimen past prijs geeft naar meerdere luisterbeurten, waardoor de ongeduldige luisteraars (te) snel zullen afhaken. Om een goede indruk te krijgen van wat u mag verwachten kunt u het best luisteren naar het hier toegevoegde Dania 4. Een erg dreigend, maar ook episch nummer, waarbij de band niet schuwt om een aantal aparte instrumenten in zijn muziek te integreren.

Score:

80/100

Label:

M-Theory Audio, 2023

Tracklisting:

  1. I
  2. Sva
  3. Agre
  4. II
  5. Kad saule Div
  6. Swaixtan
  7. III
  8. Dies Tremor
  9. Kres
  10. IV
  11. Daina 4
  12. Poswiat

Line-up:

  • Gralla – Percussie, talharpa, didgeridoo, goat horn, wooden tube, krivula, vocalen
  • Lasota – Vocalen, gitaren
  • Aleksander Chodkowski – Bas, vocalen
  • Michał Andrzejczyk – Drums

Links: