Various Artists – Face Your Underground 23

YES! Hij is er weer, naar goede gewoonte. De kampioen in de categorie “laat mij eens een dik dozijn actuele Belgische bands horen”. Aan editie 23 zitten we anno 2022 en er is geen sprake van dat er sleet op komt. Vorig jaar kregen we Face Your Underground 21 & 22 te horen en zien, logischerwijs zitten we nu aan 23. Drieëntwintig, dat is exact de helft van het aantal digipacks dat we ook weggeven van deze editie, dus hou de rubriek prijsvragen in de gaten!


Achttien nummers krijgen we te horen op deze compilatie, met bekende en onbekende namen. De eerste is een behoorlijk bekende, Gotmoors Tanneke Sconynckx. Oerdegelijke jaren negentig black die vorig jaar verscheen. Dit nummer alleen verantwoordt een deelname aan de wedstrijd om Face Your Underground 23 te winnen. De band Burden Called God kende ik niet. Het blijkt een oldschool deathmetalband te zijn met melodische grooves. Niets mis mee! De atmosferische blackmetalband Ande kennen we ook, al moet ik de in 2021 verschenen plaat Bos nog eens natrekken. Ook geen onbekende: October Changes, de female fronted gothic metalband waar we deze lyric video eerder van deelden. Inhuman Icon kende ik van haar nog pluimen en ik vermoed dat weinigen onder jullie ooit hun “Apocalyptic Zombiegrind” eerder gehoord hebben. Daar kan nu dus verandering in komen.


Kerbeross werd vorig jaar aangeprezen door collega Joris en ik kan hem geen ongelijk geven. Modern, kortgeknipt, trendy maar erg vlotjes jonglerend met keys, black en death metal. Evil ende kvlt-gehalte 0,0, maar wel erg lekker. La Nausée uit Gent enerveert grondig met zijn groovende crust/sludge(core) metal, ideaal voor liefhebbers van spul dat voornamelijk via Relapse Records verschijnt. Lurking is een Belgisch/Russische band die oldschool death metal maakt en hiervoor een uitstekende Frank Rotthier Sound aangemeten kreeg. Malfested uit Kortrijk dealt eveneens death metal, met een grote hoeveelheid H8000 hardcore in zijn DNA. Bijzonder dynamisch en viriel. Muddler wist met zijn Nederlandse teksten collega Remco te charmeren in 2019 en ook ik ben te vinden voor deze rockers die in mijn ogen bovenaan in De Afrekening te vinden zouden moeten zijn.


Ook My Friend The Atom rockt de voegen van tussen de terrastegels, met funky grooves die me zo doen denken aan Living Colour. Direct daarna komt Objector compromisloos thrashen als Kreator en Slayer in hun jonge jaren. Collega René was er helemaal wild van in 2018, nu jullie nog. Het progressief deathmetallende Omicron is de volgende in de rij, met een nieuw nummer, dat te vinden is op hun komende album. VICEkent deze band al, jullie nu ook. Brutal deathmetalfenomeen Skull Collector is een vaste gast op de Face Your Underground compilaties en komt hier voorbij het het nummer Verminous Black Death. Met Steegmoord lopen we verder het alfabet af. Deze instrumentale metalband leverde vorig jaar een EP af en heeft zonet een langspeler uit waarvan op deze verzamelaar het titelnummer Trepidation te horen is. Traveler – ook een onbekende voor mij – brengt post-metal met hardcore en groove metal, het klinkt ook helemaal niet verkeerd. Afsluiten doen we met het duo When Plagues Collide en Verwilderd, die een drummer delen. When Plagues Collide is natuurlijk de meest opwindende deathcoreband van België en Verwilderd één van de meest veelbelovende blackdeathmetalbands van datzelfde landje. Check gerust de stream hierboven als je me niet gelooft.

Genoeg redenen om deze digi in huis te halen. Binnenkort weet je wat voor opdracht je dient tot een goed einde te brengen om één van de 46 exemplaren te winnen. Hou deze pagina dus in de gaten.

Label:

RTTC, 2022

Tracklisting:

1. Gotmoor – Tanneke Sconynckx
2. Burden called god – Bend Or Burst
3. Ande – De Aangelanden
4. October Changes – Medusa
5. Inhuman Icon – [Buried/Revived]-[Inhuman Anthem]
6. Kerbeross – Servants
7. La Nausée – [Breaking Power]-[In Stone]
8. Lurking – Visions Of Certain Death
9. Malfested – Unethical Creations
10. Muddler – zWaarheid
11. My Friend the Atom- Building 7
12. Objector – Social Intolerance
13.Omicron – Revelations of Man
14. SkullCollector – Verminous Black Death
15. Steegmoord – Trepidation
16. Traveler – Burn You Alive
17. When Plagues Collide – Tears Of A King
18. Verwilderd – Hollowed Souls

Link: