Muddler – Niets Leeft Zonder Wonden

‘Een schilder schildert beelden op een canvas. Wij schilderen beelden op de stilte.’ Welkom in de wereld van Muddler: een alternatief rock/metalgezelschap dat mij in 2016 de tong over de schoenen deed rollen bij het eerste teken van leven: de single Snøck. Hoewel normaal veel te soft voor mijn oortjes, werd ik gegrepen door de dreigende ondertoon van de muziek en de intelligente teksten. Helemaal mijn vinger erop leggen ging niet, maar Muddler raakte mij met hun eerste boreling, welke gelijk maar de naam van het genre droeg waarin de band zegt te opereren. Muddler maakt geen typische rock, geen typische metal, geen typische Nederlandstalige muziek. Muddler maakt snøck. Volstrekt logisch.

Er volgde nog een single en de vier nummers samen kwamen in nog steeds in november van 2016 uit op een EP. Daarna begon het werk aan de debuutplaat en die is er dan nu eindelijk. Het siert de band dat op dit Niets Leeft Zonder Wonden louter nieuwe nummers staan. Het snøck-geluid is op deze plaat verder uitgewerkt. De nummers hebben een stevige rockbasis, maar als ze vorderen trekken de mannen de registers open en jagen muzikanten en zanger Fons Vloebergs elkaar heerlijk op in een metal-achtige wedstrijd. Zoals in Kom ten Einde, of het heerlijke Tentakels. En voor het zover is strooit Joe Arras met bijzonder smaakvolle solo’s.

Ook verder uitgewerkt: de Nederlandstalige teksten van de band. Nederlandstalige muziek is voor uw anonieme scribent vaak een ware martelgang wegens gekmakend simpel of frustrerend pretentieus. Muddler daarentegen weet de kracht van het Nederlands als muziektaal juist als wapen te gebruiken en komt tot even prachtige als geloofwaardige teksten.

Sommige hoeken in m’n hoofd
Zijn plaatsen waar zelden licht komt
Soms belooft het zwarte duister
Wat het licht verblind
In donkerte huist ook elegantie
Dit laten aanschouwen vraagt moed
Soms verschuil ik me er achter
Maar krachtig kwetsbaar…

Muddler maakt het zichzelf niet gemakkelijk. De muziek is te hard voor de doorsnee rockliefhebber, die bovendien weinig zou kunnen met het niet gemakkelijk verteerbare tekstuele aspect. En voor de gemiddelde metalliefhebber zou dit zomaar eens te soft kunnen zijn. Maar voor wie ervoor openstaan, is Niets Leeft Zonder Wonden een pareltje en moet de maker ervan worden gekoesterd omdat het een unieke band is die met geen ander gezelschap te vergelijken is. ‘Muziek voor verdwaalde kinderen of verloren zielen’, zegt de band er zelf over. En zo is het maar net. Hulde voor Muddler!

Score:

88/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

 1. Stil(l)even
 2. Kom ten Einde
 3. Autopsie
 4. Alleenerziel
 5. Wegkwijt
 6. zWaarheid
 7. Tentakels
 8. Zomerverloren
 9. Tot Chaos

Line-up:

 • Fons Vloebergs – Vocalen
 • Joe Arras – Gitaar
 • Ben Kovalewski – Bas
 • Maxim De Soomer – Drums

Links: