Various Artists – Face Your Underground 21 & 22

Na 20 komt 21. Denk je dan. Neen. Na 20 komen 21 én 22! Filip “RTTC” verwent ons keihard en houdt halsstarrig vast aan de compilatiedrift, samen met zijn “copain” en Andy (Behind Bars/13 Times Fest). Nog steeds luister ik met plezier terug naar Belgische en Nederlandse compilaties uit de tijd dat ik een tiener was en mensen kortere tenen hadden, of zo herinner ik het me toch. De Lugburz-compilaties, de schijfjes bij de magazines, de Victims Of The Bubonic Plague-verzamelaars, de Metalopolissen… mooie tijden. Face Your Underground (FYU) heeft nog steeds meer dan genoeg relevantie en verspreidt in sneltempo Belgische bands. Nu in tweevoud, professioneler en mooier ogend dan ooit te voren. Meer zelfs, we hebben er 25 voor jullie in de aanbieding, want we supporteren hard voor dit initiatief.

We beginnen met de 21ste koter, waar meteen de deur uit de scharnieren vliegt dankzij Reject The Sickness. Begrijpelijk, want deze mega-opgefokte melodeathrash met coreneigingen is waanzinnig brutaal en kan tellen als opener. Het contrast met het daaropvolgende Valkyre kan bijna niet groter zijn, want de gothic powermetal met Liv Kristine is zoeter dan zoet. Er is ook ruimte voor doom (Cult Of Scarecrow bijvoorbeeld), voor hardcore/metalcore (zoals Noord en Myotis) en eigenaardige “female fronted Vampire Metal” in de vorm van het verrezen Soul Collector. Te veel om op te noemen allemaal, dus vernoem ik mijn drie persoonlijke favorieten: Splendidula en twee nostalgie opwekkende, Scandinavische klinkende melodeath bands zijnde Sartramus (met leden en ex-leden van Chalice, Aborted, Liar, Firestone en All I Know) en Mordkaul. Check deze zeker, de At The Gates-liefde is groot!

Verder met numero 22, je ziet dat wiskunde één van onze sterke punten is. Op deze editie gaat het gemiddeld gezien allemaal net iets harder en bruter, wat ik persoonlijk toejuich. We beginnen met een nieuw nummer van A Goat As Our Shepherd, gevolgd door het überhard beukende grinddeath gezelschap Barren (sterk werk!) en het nieuwe atmosferische postblack schepsel Black Sigma. Heel divers weer, je gaat je niet vervelen met deze twee schijven. Met Burden Called God krijg je oldschool death metal voorgeschoteld met moderne grooves, Carnal Desecration brengt thrashende blackdeath, Chalice is dan weer een gekende waarde bij ons. Een positieve verrassing is het nummer The End van Natan, waarschijnlijk ook letterlijk hun laatste nummer (denk ik). Mijn persoonlijke favorieten van deze 22 zijn Thurisaz (een van de beste Belgische bands ever) en Provectus, met een behoorlijk sterk Noors klinkende pagan black metal track. Ook de oldschool Grave meets Napalm Death van Works Of The Flesh mag er zeker zijn! Toevallig of niet, weer de drie laatste nummers op deze schijf. Het lekkerste staat meestal bij de kassa, zo is dat nu eenmaal.

Face Your Underground is een heel mooi overzicht van wat de Belgische ondergrond in zijn verscheidenheid te bieden heeft. Veel bands uit het Antwerpse, heel divers ook en vooral: heel veel nieuwe namen die met moeite drie- à vijfhonderd likes hebben op de Facebookpagina en soms niet te vinden zijn op Metal Archives. Wees er dus snel bij en doe er een duimpje bij.

Zelf horen hoe Face Your Underground 21 & 22 klinkt? Dat kan! We geven eventjes 25 (!!!) exemplaren weg!

Label:

Rotten To The Core, 2021

Tracklisting:

FYU 21

 1. Reject The Sickness – We All Burn
 2. Valkyre – Buried Alive (ft. Liv Kristine)
 3. Cuttermess – The Madness
 4. Behind Bars – Predator
 5. Cult Of Scarecrow – Sacrosanct Men
 6. Noord – Prophet
 7. Soul Collector – Live After Death
 8. Our Common Sense – Abyss
 9. One Zillion Decibels – Deep
 10. Catalyst – Sustainable Dignity
 11. Steegmoord – Breaking My Chains
 12. October Changes – The Dark Paradise
 13. Waves Of Decay – F.I.N.E.
 14. Myotis – Salvation
 15. Splendidula – Void
 16. Wound Collector – Execution In Chaos
 17. Sartramus – Sudden Fear
 18. Mordkaul – Dress Code: Blood

FU 22

 1. A Goat As Our Shepherd – Talion
 2. Barren – Catharsis/Voidwalker
 3. Black Sigma – Lost
 4. Burden Called God – Lies
 5. Carnal Desecration – Rites Of The Necromancer
 6. Chalice – Why
 7. Destroy Humanity – Hereditary
 8. Excavated – Not The One
 9. Humanity Defiled – War Will Be Our Heritage
 10. ILL – Vals Ontwaakt
 11. Kalmhain – Mookerheyde (Dit Vervloekte Huis)
 12. La Nausée – Split
 13. Natan – The End
 14. Provectus – Pro Semper Absentis
 15. Thurisaz – The Veil
 16. Works Of The Flesh – Eat Kill Fuck Repeat

Links: