Steegmoord – Steegmoord EP

Nog een Belgische band. Eentje die al vrij lang bestaat maar recent van sound is veranderd. De band van Maarten Doumen deed in het begin van zijn bestaan aan progressieve stoner/groove metal. Met deze EP gaat het een gans andere kant op. Zelf omschrijft Doumen het als “sparkly clean guitars, sprinkled with ambient synth swells, to wild, drop-tuned experimental prog or stoner riffs”. Daar kun je iemand mee doodslaan.

Hoe je de muziek ook wil noemen, één ding is zeker: het is instrumentale, gitaargerichte muziek. De drums op het openingsnummer lijken weggeplukt uit een Pro-Pain album, met andere woorden ferm viriel en opgepompt, maar niet al te genivelleerd. Later staan ze iets zachter en ten dienste van de gitaren. Het gitaarwerk, daar zit de meerwaarde natuurlijk. Je kijkt best niet naar de hoes, noch naar de bandnaam, want hier krijg je allesbehalve death of grind te verwerken. Toch iets dat ik verwachtte bij het zien van de naam. Neen, het zijn wel degelijk lange nummers vol progressieve metal met invloeden van (naar eigen zeggen) Mastodon, een beetje Opeth en In Flames (ik zou eerder Dark Tranquillity vermelden, maar goed). Zelf zou ik er graag nog Ayreon bij vermelden omwille van de prog en bijbehorende spacy/sci-fisynths, weliswaar in een moderne, aerodynamische mix. Mensen die TDW en/of Dreamwalkers Inc. kennen weten wat ik bedoel.

Een leuke kennismaking, tegelijk een vrij verwarrende kennismaking wel, waarbij je zoals gezegd beter niet afgaat op wat je ogen je vertellen, behalve dan wat je hier leest. Ik hou het meeste van de Annihilator-achtige staccato invloeden op Ballad of Bullets en de snelheid en fratsen op Silent Hill, maar speel de EP gerust in zijn geheel.

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Your Liberation
  2. Breaking My Chains
  3. Man Made Mountain
  4. Ballad of Bullets
  5. Silent Hill
  6. Poputchik

Line-up:

  • Maarten Doumen – Alles

Link: