Malfested – Shallow Graves

Ineens was Malfested daar. Zonder aankondiging, pardoes een knaller van een single die – terecht – diep tot in de underground doordrong. Met debuut-ep Shallow Graves verhaalt deze nagelnieuwe deathmetalband uit Kortrijk over een strijd tussen mens en zombie. Dat ze die dan ook nog eens uitbrengen op Allerzielen, bevestigt dat de anonieme West-Vlamingen wel degelijk weten hoe je een deathmetalgraf graaft.

Dat hoor je al bij de eerste luisterbeurt aan de knallende, moderne productie. Zonder digitale hulpmiddelen of overdaad, doet die de gitaren malen als grondboren en daveren de drums de grafstenen met crypte en al het kerkhof uit. Een schedelvermalende gitaarsound rifft de ziel in de doden en graaft ze op met duister akkoordenvenijn en wentelende sloopdoom met harmonieuze melodiestrengen.

Doordat er regelmatig nog een toorts zwavelverstuivende blackmetalgruwel ontsteekt en toornige leadzenuwen zich door de marmerverbrijzelende ritmeriffs kronkelen, bulkt Shallow Graves van de variatie. In een beulende opbouw volgen ontwortelende dynamiekwissels elkaar op. Boosaardig in het riffbeton beitelende basdrumdoubleringen komen erin gebeukt met doodskistkrakende midtempokracht. Machtige grunts van Behemoth-niveau in synergie met peessplijtende screams hangen als aardedonkere massa’s over de verzorgd aaneengesloten nummers.

Daarmee mag je straks gerust tegen je buurman gaan vertellen dat Malfested (samen met Mordkaul onthoud die naam ook maar) de meest bezielde nieuwkomer is in Belgische extreme metalmakerij. En dat op Allerzielen.

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Shallow Graves
  2. Masked With The Skulls Of The Fallen
  3. Fields Of Bloodshed
  4. Venefica (The Banished One)
  5. Incantations
  6. Cistern Of Souls

Line-up:

  • Anoniem

Links: