Splendidula – Somnus

Al sinds 2008 maakt Splendidula furore met hun stoner/sludge getinte doommetal. Het zou nog tot 2013 duren en vele bandwisselingen tot gevolg hebben, voordat hun debuut (Splendidula) verscheen. Van de initiële oprichting is alleen gitarist David Vandegoor nog over. En van de bezetting die het debuut heeft ingespeeld, mag zangeres Kristien Cools zich als vast bandlid beschouwen.

Met de opnames en de uitgave van hun tweede schijf (Post Mortem) in 2018 kon Splendidula beschikken over een stabiele line-up. Dezelfde mensen zijn namelijk ook verantwoordelijk voor de onlangs verschenen derde langspeler Somnus., welke weer zwaarder, donkerder en slepender is dan zijn voorganger.

De muziek is duister, depressief en melancholisch zoals doom behoort te klinken. Zwaar en traag opent het album met Somnia. Het nummer geeft mij een gevoel van weemoed en neerslachtigheid en de cleane, zweverige vocalen van Kristien versterken deze gevoelens. Somnia heeft vele momenten van rust en schakelt moeiteloos van zware riffs naar melodische intermezzo’s. Tegen het einde van het nummer horen we voor de eerste keer de zang van gitarist Pieter Houben verschijnen op dit album. Hier is hij met cleane zang alsmede een grunt te horen. Ook gaan we even in een hogere versnelling om uiteindelijk in een semi-akoestisch outro te belanden.

Een industrial aanvoelend begin van Void geeft de plaat een hele andere wending. Een heerlijke wisselwerking tussen de zang van Kristien en Pieter. Dit is wat Splendidula anders maakt dan reguliere doombands. Over het algemeen bedient Splendidula zich van de Engelse taal maar het intro van Incubus wordt in het Vlaams voorgedragen en geeft je het gevoel alsof je door een oud en verlaten landhuis doolt op zoek naar een uitweg, terwijl duistere schimmen je achtervolgen. Drocht is ook een track waarin de Vlaamse taal wordt toegepast. Atmosferisch ademt het nummer de angst uit voor een duistere boeman (Drocht). Je krijgt hier nog een beter beeld van als je de bijbehorende videoclip bekijkt.

Wat Splendidula met Somnus neerzet is een grote stap voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger. Het klinkt zwaarder, progressiever, atmosferischer en melodieuzer dan Post Mortem. De post/sludge/doom metal komt op dit album goed uit de verf en zal in menig review naast deze, positieve reacties uitlokken. Wie niet openstaat voor de depressieve klanken die doommetal met zich mee brengt, kan dit album beter overslaan. Dit is op de rand van het scheermesje.

Score:

79/100

Label:

Argonauta Records, 2021

Tracklisting:

 1. Somnia
 2. Void
 3. Incubus
 4. Oculus
 5. Drocht
 6. When God Comes Down

Line-up:

 • Kristien Cools – Zang
 • David Vandegoor – Gitaar
 • Pieter Houben – Gitaar, zang
 • Peter Chromiak – Basgitaar
 • Joachim Taminau – Drums

Links: