A Goat As Our Shepherd – EP

A Goat As Our Shepherd, het zou een titel kunnen zijn van een Milking The Goatmachine plaat. Dat is het niet. Het is een band, een nieuwe band, afkomstig uit België. In hun bio valt heel wat interessants te lezen, ik neem het even over: A Goat As Our ShepherdAGAOS voor de vrienden – is de erfenis van The Reckoning (fraaie band was dat) leden Styg, Morbid (Exoto, ex-Carnation) en Joris (ex-Panchrysia). Het verhaal begon in 2018. Ginger (Incult, Antzaat) en frontman T’Seyen sloten later aan.
Wat later trokken ze naar de Project Zero Studio waar Yarne Heylen (Carnation) niet toevallig op hen te wachten zat. Het resultaat is een eerste EP, enkel digitaal te verkrijgen. Drie nummers die naar eigen inschatting een “hybrid cocktail of bone-crushing death/thrash, modern groove, some classic rock/metal guitar work and a layer of sheer darkness” bevatten. Ja, dat is een ganse boterham. Maar is het ook een lekkere?


Deathrash, jazeker. Vooral death eigenlijk, moderne death met een productie die je zonder overdrijven kunt vergelijken met een Metal Blade_band naar keuze. Muzikaal voelt het na de eerste luisterbeurten aan als een bonte mix tussen hedendaagse God Dethroned in een melodische bui, met een streep Carnifex en vocale afwijkingen richting Noorse black. Althans tijdens het eerste nummer. In Memory of Humanity is een stuk meer thrashend, met een NWOAHM_gitaarsectie die inderdaad de groove aangaat om het extremere vocale geweld te voorzien van een geslaagde wisselwerking. De hoofdriff op dit nummer is volgens mij trouwens het hoogtepunt van de EP, deze had ik eerder verwacht op een nieuw Decapitated-album dan bij een Belgische band eerlijk gezegd. Hetzelfde geldt voor de eerste seconden van het derde nummer op deze EP, tot de vocalen hun intrede doen en de metal(hard)core passage begint. Dan is het weer Zweedse melodeath uit de tweede helft van de jaren negentig en dan weer alternerend heavy en snedig groovend naar het einde dansen.

Een hele boterham dus, met lekkere stukken en brokken. Ik weet niet goed wat ik aan moet met dit (m)anusje van alles, maar tegenvallen doet het zeker niet. Benieuwd waar ze in de toekomst de prioriteit gaan leggen en of ze überhaupt ergens de prioriteit op zullen gaan leggen.

Label:

Eigen Beheer, 2019

Tracklisting:

  1. Bloodshed
  2. In Memory of Humanity
  3. The Awakening of The Martyr

Line-up:

  • Styg – Gitaar
  • Morbid – Drums
  • Joris – Bas
  • T’Seyen – Keel
  • Ginger – Gitaar

Links: