V/A – Melodic Metal Worldwide, part 1
Shaded Moon Entertainment, 2008
Als je binnenkort eens dertien euro over hebt en twijfelt wat je ermee zal gaan doen, een cd kopen met allemaal aardige onbekende bandjes óf een goed doel steunen, dan heb ik goed nieuws voor je. Als je de verzamelplaat Melodic Metal Worldwide – part 1 aanschaft dan combineer je het aangename met het nuttige. Met de opbrengst van dit album wordt de stichting ‘Tim & Kim Village’ ondersteund. Deze stichting houdt zich bezig met het opzetten van faciliteiten in Gorgara, Ethiopië. Voor de plaatselijke bevolking worden scholen, speelcentra en huizen opgericht, alsmede mogelijkheden om de toeristische sector op gang te helpen. Voor meer informatie over het werk van deze stichting moet je de onderstaande link maar even volgen.
De link van Shaded Moon Entertainment heb je nodig om de cd te bestellen. Wat je vervolgens in ruil voor jouw goede daad weer terug krijgt is een aardige verzameling van 14 beginnende bandjes uit verschillende windrichtingen. Naast bandjes uit de min of meer gevestigde metallanden zoals Finland, Zweden, Italië en Frankrijk, staan er ook bandjes op uit Israël, Maleisië, Servië, Slovenië, Argentinië, Mexico en Bosnië-Herzegovina. De meeste bandjes zitten zo’n beetje tussen de demofase en het debuutalbum in. Een enkel bandje heeft al één of meerdere albums uit weten te brengen maar deze zullen waarschijnlijk nog maar weinig mensen in Nederland in de verzameling hebben.
Het gebrek aan ervaring en de beschikbaarheid en/of betaalbaarheid van geavanceerde studio’s heeft begrijpelijkerwijs een grote impact op de grote onderlinge verschillen in opnamekwaliteit. Waar in sommige gevallen nog echt sprake is van demokwaliteit weten andere bands al een redelijk professioneel geluid neer te zetten. Ook in de muziek hoor je terug dat de meeste bands op dit album erg jong en enthousiast zijn maar dat de kwaliteit van het liedje hier en daar te wensen over laat. Ideeën, enthousiasme en potentie genoeg maar gewoon nog net even te nat achter de oren om een degelijk nummer neer te kunnen zetten. Dit is overigens geen kritiek. Zijn niet alle grote bands van nu en uit het verleden ooit zo begonnen? De legendarische Soundhouse-tapes van Iron Maiden klonken echt niet veel beter dan een aantal bands op dit album doen. Nu zit daar natuurlijk wel ruim 30 jaar tussen maar in sommige landen staat de muziekscene in het algemeen, en de metalscene in het bijzonder, nog in vergelijkbare schoenen. Hier en daar komt er wel eens een discutabele zanglijn voorbij maar als je alles binnen de juiste context plaatst dan heeft het gros van de gepresenteerde bands een acceptabele productie afgeleverd. Je moet deze plaat alleen niet opzetten als je net de laatste Dream Theater of Fear Factory uit je cd-lade geplukt hebt.
Twee voorbeelden van bands met een wat professioneler geluid dan de overige aanwezigen zijn het Italiaanse Mercuria en het Argentijnse The Abaddyon Project. Niet alleen de mix valt op maar ook de in de compositie zelf laten ze horen dat ze al iets verder zijn dan de rest. Verder heb ik me ook prima vermaakt bij het uit Servië afkomstige Forever Storm, het Finse Thaurorod en het Italiaanse Nhorizon. Fausto uit Argentinië viel mij op door de grote gelijkenis met het oude Helloween. Stel je een hele jonge Michael Kiske voor met een Savage-pumpkin in de hoogste versnelling en je bent er al bijna. Shaded Moon Entertainment, het label dat het hele gebeuren bij elkaar gezocht heeft, is met Symbolic uit Bosnië-Herzegovina in zee gegaan om hun debuutalbum Dreamend te gaan produceren. Dit album moet binnenkort het levenslicht gaan zien. Of er ook daadwerkelijk potentieel voor de metaltop op dit verzamelalbum staat durf ik niet te beweren. Gelukkig durfde ook bijna niemand dat in de jonge jaren van Metallica en die hebben het toch ook niet slecht gedaan sinds hun bijdrage aan de Metal Massacre L.P.
Geheel in overeenkomst met de titel van deze verzamelaar bevinden alle bands zich in de melodische metal-hoek. Nu is deze hoek van een dergelijke afmeting dat er tussen de verschillende nummers voldoende afwisseling zit. Het gegeven dat er enkele zangers en zangeressen zijn die niet in het Engels zingen draagt al bij aan die afwisseling. De meeste nummers zijn echter wel gewoon in het Engels maar dat is soms wel van een exotische aard. Ben je allergisch voor accenten dan kun je beter niet tot aanschaf overgaan. Als je benieuwd bent hoe het met de metal-scene staat in landen waarvan je niet eens wist dat er gitaren verkocht werden dan zijn die dertien euro’s goed besteed. Dat je gelijk iets aan het goede doel doet is daarbij mooi meegenomen.
Tracklist:
- Altharya – The Heir
- Astral Kingdom – Escape your fate
- Nhorizon – Ancient Way
- Thaurorod – Into the realms of hidden me
- Symphonia – Hasutan
- Forever Storm – Battle Cry
- Courthouse – The Supreme Prophecy
- Symbolic – Don’t turn away
- Fausto – Guerrero
- AdllivyttumM – Sendero del Bosque
- Operadyse – Celestial Sword
- Mercuria – Nightwatcher
- Fugatta – Secret of Eternity
- Abaddyon Project – Nevermore
Links: