Uncrossed – DELetio
Eigen beheer
Zo af en toe krijg je als recensent vreemde plaatjes op de deurmat gegooid. Zo is DELetio van de Russische band Uncrossed er één van. Het begint al met het jaar. Het album is opgenomen in 2001 en uitgebracht in 2002. Ik weet dat ik nooit een Nobelprijs zal winnen met mijn hersencapaciteit, maar ik kan toch echt wel met enige zekerheid zeggen dat het nu reeds 2006 is. Waarom had het vier jaar nodig om een promo onder eigen beheer nu opeens naar ons te sturen?
Maar het wordt nog erger. Toen ik me verdiepte in de band door middel van internetzoekmachines kwam ik allereerst op een website terecht waar ik helemaal niks wijzer van werd. Na even wat meer speurwerk kwam ik terecht op een andere website waarbij het ook wel leek of het al vier jaar vast zat in de tijd. Typisch…
Afijn, weinig achtergrondinformatie over de band dus, maar wel een promo gevuld met muziek en daar gaat het om. Maar bij het opzetten van de cd bleek dat er nog veel meer vreemds aan zat te komen. Uncrossed maakt een soort extreem experimentele muziek door metal te combineren met heel veel jazz-, en bluesinvloeden. Op zich wel een redelijk origineel idee dacht ik zo. De enige keer dat ik eerder zo’n combinatie gehoord heb was bij het album Departement of apocalyptic affairs van het Noorse Fleurety. Maar hier kom ik wel meteen op terug voordat ik een hoop teleurgestelde reacties ga krijgen, want de muziek is verder nauwelijks vergelijkbaar en helaas veel minder boeiend dan wat Fleurety deed op hun album.
De band probeerde met hun album duidelijk iets origineels en vernieuwends neer te zetten. Maar ik vind toch dat de band hier niet zo in is geslaagd, ze wilden het denk ik net iets te graag waardoor de nummers geen geheel meer lijken te vormen maar wat aan elkaar geplakt overexperimenteel gepiel. Jammer is dat, want het heeft best potentie, de band laat ook duidelijk horen dat ze technisch gezien wel weten hoe ze met hun instrumenten om moeten gaan.
DELetio heeft de primeur, het is de eerste promo die een onvoldoende van me krijgt. Geen diepe onvoldoende, want dat is het ook zeker niet waard. Toch vind ik de muziek net even te erg een gemiste kans door het feit dat de band veel te veel bezig is geweest met de techniek en niet met het schrijven van samenhangende nummers. Hierdoor is te vaag en rommelig geworden om een degelijk geheel te vormen.
Tracklist
- Liquid air
- Brain damage
- Cynical comprehension
- Absurd philosophy
- Abruption
- Hopeless
- Life the other way round
- The evolution is completed
- Disconnected
- Unknown
Line-up
- Sergey Astakhov – Keyboards, Samplers
- Micheal Medvedev – Guitar
- Alexey Trubatcheyev – Vocals
- Ilya Kljutchinsky – Drums
Links