Tideless – Eye of Water

Mensen die op zoek zijn naar het ultieme zen-gevoel zweren bij floating. Floaten? Drijven in een afgesloten cabine met tot lichaamstemperatuur verwarmd water, vol magnesiumchloride. De 33% zoutconcentratie van de Dode Zee haalt het water niet, maar het is meer dan voldoende om op de oppervlakte te blijven drijven. Even helemaal afgesloten van allerlei prikkels van buitenaf, schijnt het een ideaal moment te zijn om lichaam en geest tot rust te laten komen. Zou het net zo ontspannend, rustgevend en intens zijn als het album Eye of Water van Tideless?

De muziek van Tideless houdt het midden tussen doom en death metal, met emotioneel geladen shoegaze en zo nu en dan een post-rockrandje. Daar wordt vervolgens een heel filmische, sfeerrijke invulling aan gegeven. Een muzikale vergelijking met Dream Unending ligt voor de hand, ware het niet dat dit Eye of Water nog dikker gehuld is in een dikke, dikke laag ambiance. Die band noemde hun muzikale inkleuring dream-doom. Misschien dat dit maar eens als vaste term gebruikt moet gaan worden?

Melancholische riffs, desoriënterende patronen, mystieke, stemmige passages, donkere melodieën en intens diepe vocalen kleuren de zee aan geluid. Dan weer kiest Tideless voor fragiel aangezette riffs, die intens en inktzwart vocaal worden begeleid (Lush.Serene.Dissolved), dan weer betreedt het vijftal dromerig terrein, en geregeld ook voor langere tijd (Oblations For The Sun), zonder dat daarbij ook maar een moment het gevoel van death metal uit het oog verloren dreigt te raken. In Laurel Of Victory komen al deze elementen wonderschoon samen; het is een waar spel van getijden, een dans tussen eb en vloed, van melancholie en hoop. Ondanks dat de nummers op veelal lange passages gebouwd zijn, gaan ze nergens vervelen. Zo kent Fields at Dawn een intrigerende, enigmatische start, waarna dwingende intensiteit en dreigende riffs het overnemen. Halverwege is er dan weer ruimte voor een sereen, transcendent gedeelte, waarop vervolgens intense uithalen het nummer weer kracht bijzetten, tot het mystieke het tegen het einde overneemt en een keyboard het nummer emotioneel geladen tot het einde laat wegebben. Fascinerend tot het einde.

Het nieuwe Eye of Water ligt in lijn met het twee jaar geleden uitgekomen debuut album Adrift In Time (2021), ware het niet dat de composities op dit nieuwe album allemaal toch spitsvondiger, weelderiger, esthetischer en innemender in elkaar gestoken zijn. Dat is ook terug te horen in de vocalen, die net even dieper, zwaarder en mystieker zijn aangezet ten opzichte van het debuutalbum.

Met een lengte van vijfenzeventig minuten verdeeld over vijf nummers ben je verzekerd van lang uitgesponnen nummers. Enkel openingsnummer Drowning (19° 40′ 49″ N, 99° 0′ 36″ W) duurt korter dan tien minuten. De rest steekt er allemaal (ruim) bovenuit, met slotstuk Lush.Serene.Dissolved als absolute klapper van vierentwintig minuten. Het had hier en daar wellicht wat minder extensief mogen zijn, maar anderzijds is dat ook nergens storend. Hoe je het ook wendt of keert: dit Eye of Water is enorm kolossaal en weids. Tot hoever het oog ook kijkt, het water reikt tot aan de horizon. Het is dan ook een album dat niet als allemansvriendje te boek zal komen te staan. Als je echter bereid bent om er daadwerkelijk tijd en energie in te steken, zullen de nummers geleidelijk hun heimelijk verborgen pareltjes blootgeven. Kies je ervoor snel door het water te willen klieven, dan zal veel van de schoonheid onderhuids verborgen blijven en aan je voorbijgaan.

Eye of Water van Tideless is niet alleen een auditief spel van ambiance, kracht en sereniteit, maar bovenal een wonderbaarlijk album. Kruip lekker behaaglijk weg in een hoekje van je bank of een luie stoel, zet je koptelefoon op, sluit je ogen, druk de afspeelknop in en laat je meevoeren op de stroming van dit weldadige water.

Score:

85/100

Label:

Chaos Records, 2023

Tracklisting:

  1. Drowning (19° 40′ 49″ N, 99° 0′ 36″ W)
  2. Fields At Dawn
  3. Oblations For The Sun
  4. Laurel Of Victory
  5. Lush.Serene.Dissolved

Line-up:

  • Kyle Joseph Armendariz – Drums, zang
  • Carlos Arturo Gaitan – Gitaar
  • Aaron Clarke – Gitaar
  • Javier Monreal – Basgitaar, synthesizers, keyboards
  • Diego Gonzalez – Achtergrondzang

Links: