The Spirit Cabinet – Hystero Epileptic Possesed

The Spirit Cabinet – Hystero Epileptic Possesed

Van Records, 2015

Hysterische epilepsie volgens het medisch woordenboek: “vorm van hysterie gepaard gaande met kramptoestanden, welke gelijken op die bij epilepsie”. Dat in combinatie met de door de Nederlandse band The Spirit Cabinet zelf omschreven muziek als “blackened melancholic hardrock ‘n roll” deed mij het ergste vermoeden. Van dat soort marge-materiaal waar collega Alfvoet doorgaans een harde plasser van krijgt, maar waarvan het stucwerk in huize De Boer spontaan afbrokkelt…

Om jullie, en vooral vrouw en kinderen gerust te stellen, het stucwerk vertoont na beluistering dezelfde krimpscheuren die er al in zaten en voor het overige is de hardgeworden kalkmix nog keurig tegen de verticale zijden van de woning geplakt. Hystero Epileptic Possesed is namelijk niet eens zo geestesziek als de band haar heeft genoemd. Na beluistering vallen zelfs de puzzelstukjes uit de genrebenaming op zijn plek. De heren, die een geschiedenis hebben in bands als Hooded Priest, Grimm, Zwartketterij, Cirith Gorgor en Urfaust brengen over zes nummers een dik half uur aan een aardige cocktail van in de eerste alinea genoemde genres. Zelf zou ik daar het doomgenre ook aan toevoegen. Ik hoor onmiskenbaar wat, oude, Candlemass-invloeden (de riffs) terug in de muziek.

In zijn totaliteit klinkt het materiaal kaal, maar is het eindprodukt doeltreffend. De zang wiebelt hier en daar, maar blijft binnen de grenzen van het betamelijke. Na verloop van tijd wordt het zelfs wat aandoenlijk, op een wijze waarop wij hedentendage de live-(zang)prestaties van Ozzy Osbourne ook in ontvangst nemen. The Spirit Cabinet heeft in mijn ogen niet veel van doen met de acts die in het midden van deze review worden genoemd en dat is maar goed ook. Hystero Epipetic Possesed is een natuurlijk aanvoelend en authentiek product geworden. Liefhebbers van oude doom, niet al te traditionele heavy metal en een hint atmosferische black (niet in de vocalen, maar in de gitaarsound her en der) moeten dit niet nalaten te checken. Uiteindelijk denk ik dat collega Bart hier niet direct opgewonden van wordt, maar collega Vitus-Frank des te meer!

Tracklisting:
sc200

  1. The Black Lodge
  2. Credulity
  3. The Spirit Cabinet
  4. Hexenhaus
  5. Ramakrishna
  6. Convulsions

Line-up:

  • Snake McRuffkin – zang
  • Johnny Hällström – gitaar
  • Erich Vilsmeier – bas
  • Cromwell Fleedwood – drums

Links: