tHE mÜRGEN – Educational Hazard

Als we ons juist geïnformeerd hebben, bracht tHE mÜRGEN dit Educational Hazard vorig jaar al uit. Toch bieden de Italianen die tweede langspeler nu pas aan bij de media. Dat moeten ze zelf weten. Wat ze ook zelf moeten weten is dit: als je je muziek aanbiedt als industrial metal, komt die meestal bij iemand terecht die dat genre lief heeft. Blijkt er dan iets heel anders te horen te zijn, dan hoef je geen hoge educatie genoten te hebben om in te zien dat er gevaar op een kraakrecensie bestaat.

Die enkele keren dat tHE mÜRGEN normaal doet en zijn in een licht blikkerige sound geëtste sludgestromingen met rollende basdraf en melodramatische roepmelodie een stevig eind weg laten rocken, is het draaglijk. Van de Red Hot Chili Peppers-achtige melodieuze baskrullen en de kabbelende drumrust kregen we evenmin paarse teennagels. Met metal of industrial heeft het niks te maken, maar al even vooruitblikkend op wat je nog gaat lezen, zijn we al heel blij met zulke passages. De hoofdmoot van Educational Hazard heeft namelijk maar één doel: op je zenuwen werken. En niet op een goede manier, zoals mathrock of zo.

Neen. Echt bewust valse tonen spelen en zingen. Zowel de cleane als de zwakke smeekzang is zo vals dat onze pot olijfolie ervan ging schiften. Dat combineert men dan met slijpende noisealarmen en dissonante akkoordenwurgingen die je oogsap in pekel veranderen. Voor hen die dat per ongeluk nog zouden trekken, schraapt er nog een solo als een roestige nagel over een leisteen. Wanneer de gitarist er eindelijk even mee ophoudt, nemen handenvol kunstzinnige keyboardtoepassingen de roede over. Experimentele onderwaterorgels, misselijkmakende kwettersequenties en/of overstuurde signalen als krakende scharnieren maken er een vloekende kakofonie van.

Het is zó “tegentoons” dat aspirines er koppijn van krijgen. Door een zure appel kan je bijten, maar dit is een citroen waar ze azijn in gespoten hebben. Ze zullen ongetwijfeld bestaan, de freaks die dit muzikaal verantwoord vinden. Gelukkig vormen zij geen educatief gevaar meer, omdat ze hier zo vaak naar geluisterd hebben, dat ze steriel geworden zijn.

Score:

25/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Blood
  2. Chemical Hope
  3. Ashes
  4. Vogue
  5. In My Mouth
  6. Harmacy
  7. Where Is Me
  8. Sleep
  9. Deep Throat
  10. Cannibal Flower
  11. Be A Good Boy

Line-up:

  • Luca Candellero – Gitaar
  • Alessandro Marchetti – Vocalen
  • Omar Falcone – Keyboards
  • Marco Genitoni – Drums
  • Damiano Ferrati – Basgitaar

Links: