The Devil’s Trade – Vid​é​kek Vannak Idebenn

The Devil’s Trade is het zielskindje van Hongaar Dávid Makó en kwam al eens eerder over de vloer bij Zware Metalen toen ik zijn derde plaat The Call of The Iron Peak besprak. Drie jaar later is het de beurt aan Vidékek Vannak Idebenn, wat losjes vertaald ‘er bevinden zich landschappen binnenin’ zou betekenen. Een mooie metafoor om de muziek van deze man te beschrijven, al klopt het eigenlijk niet meer om gewoon ‘deze man’ te zeggen. Voor de laatste plaat heeft hij immers hulp ingeroepen van drummer Gáspár Binder en Gábor Tóth op synth voor de live-shows. Dat verraadt ook ergens dat het creatieve proces bij Makó zelf zal blijven liggen.

Ik strooide in het verleden al met namen als Antimatter en Eddie Vedder. Dit klinkt nog steeds als iets wat Mick Moss in zijn betere jaren had kunnen maken. Makó bezit een stem die eveneens melancholisch kan blijven rondspoken maar even goed breekbaar kan zijn. Het muzikale ‘dark doom’-weefsel dat deze band aanreikt past ook wat in dat plaatje, met repetitieve melancholiek en atmosferische golven die vaak tot in het oneindige over je heen lijken te stromen. Afgewisseld met wat akoestiek op een bedje van dark ambient, wat best wel een ingrijpende sfeer achterlaat en waar ik soms die Vedder-feel bij krijg.

Makó geeft zelf aan dat deze vierde plaat een nieuwe weg is die hij bewandelt na zijn eerste drie platen. Die vernieuwing is vrij relatief, want wat op de vorige platen te vinden was, vind je hier eigenlijk ook terug. Misschien iets repetitiever en zweveriger gebracht en met een insteek die minder als donkere folklore aanvoelt en dus eerder het doomspectrum wat aftast, al zijn er uitzonderingen zoals All Kings Must Fall. Ook met een zekere gelaagdheid gebracht, wat je prima mee in vervoering kan nemen, maar me persoonlijk toch wat te herhalend wordt na verloop van tijd. Ik mis instrumentele diepgang die verder opbouwt, maar misschien past dat minder bij de opzet van dit project. Misschien nog wat meer sludge-impulsen?

Melancholische zielen die hun hart verloren bij oudere Antimatter moeten dit echt eens proberen. Het kabbelt hier en daar wat te lang voort, maar inhoudelijk presenteert Makó weer een mooi staaltje diepgang en instrumentale verfijning. Benieuwd wat dit live gaat geven.

Score:

70/100

Label:

Season of Mist, 2023

Tracklisting:

  1. Felkelék én
  2. Flashing Through the Lack of Light
  3. Vidékek vannak idebenn
  4. Clear Like the Wind
  5. Liminal
  6. Fordulj kedves lovam
  7. All Kings Must Fall
  8. Új hajnal már nem jő

Line-up:

  • Dávid Makó – Alles
  • Gáspár Binder – Drums

Links: