The Devil’s Trade – The Call of the Iron Peak

De Hongaar Dávid Makó en zijn project The Devil’s Trade stonden normaal op Roadburn 2020, dat wil al meteen wat vertellen. Namelijk dat deze man die te vinden is op deze metalstek niet zo maar alledaagse muziek brengt. Ongeacht de naam van dit geesteskind, rijmt The Devil’s Trade nergens met metal. Folklore met een doominsteek en dit is de derde langspeler. Onder de vleugels van Season of Mist, dat wil toch ook weer wat zeggen.

Je moet zeker in de mood zijn voor The Call of the Iron Peak, maar dat was evenzeer het geval met de vorige platen van deze man. Akoestiek die stapsgewijs voortmarcheert met heel wat effecten op de gitaren, zoals dat ook wel gebeurde bij Myrkur in het verleden. Enkel maakt deze man er met zijn stembanden een heel andere ervaring van. Het doet sterk denken aan Antimatter en de melancholie trekt zich nu door over de ganse lijn. Vroeger leek het nog wel eens dat Eddie Vedder met zijn ukelele er wat harmonie in kwam brengen, maar die tijden zijn voorbij, als je de afsluitende titeltrack of een nummer als Dead Sister niet meerekent.

Een intense ervaring, maar de zitting duurt wel erg lang op deze manier nu de afwisseling verdwenen is en alles zo emotioneel geladen klinkt over de ganse lijn. Dat betekent echter niet dat dit onluisterbaar geworden is, integendeel. Dávid Makó heeft sowieso een stem die je, net als die van Mick Moss, mee de dieperik in kan trekken en dat gebeurt hier ook. Een plaat die een mooie voorbode vormt voor de regenachtige en koudere seizoenen die in aantocht zijn.

Score:

72/100

Label:

Season of Mist, 2020

Tracklisting:

 1. The Iron Peak
 2. Dead Sister
 3. III
 4. No Arrival
 5. Expelling of the Crafty Ape
 6. IIIIIIIIIIII
 7. Három Árva
 8. Eyes in the Fire
 9. IIIIII
 10. Dreams From The Rot
 11. The Call of the Iron Peak

Line-up:

 • Dávid Makó – Alles

Links: