Thanatos – Thanatology: Terror from the Vault

Nederlands oudste extreme metalband bestaat 35 jaar. Voorman Stephan Gebédi vertelde er Zware Metalen alles over in één, twee, drie keer en heeft het jubileumconcert inmiddels achter de rug. Het laatste presentje dat de band zichzelf geeft, is een dubbel compilatiealbum: Thanatology: Terror from the Vault. Hierop staan: twee opnieuw opgenomen oude Thanatos-nummers in de huidige bezetting, aangevuld met oerlid Remco de Maaijer op gitaar, de demo’s Speed Kills uit 1984, Promo Demo uit 1985, Rebirth (Demo II) uit 1986, The Day Before Tomorrow… uit 1987, Omnicoitor uit 1989, Pre-Production Tape (ter voorbereiding op de opnames van het tweede album Realm of Ecstacy) uit 1991 en het zogenaamde (want: niet echt opgenomen in een concertzaal) livealbum Live at The Lede uit 1985. Dat alles voorzien van old-school artwork, een begeleidend schrijven van Gebédi en de nodige foto’s.

Kortom, we hebben hier een werkstuk in handen voor de echte liefhebber van Thanatos en/of extreme metal uit de jaren ’80. Thanatology: Terror from the Vault is slim opgebouwd. De belangrijkste twee nummers – de opnieuw opgenomen en machtig klinkende Blind Obedience en Thanatos – staan helemaal vooraan en daarna leggen we het tijdspad af van 1984 naar 1991. In een tijdsbestek van nog geen tien jaar horen we een band volwassen worden. Op de nummers van de eerste demo doen drie jongetjes heel erg hun best doen om tussen alle vooral Venom en in mindere mate Metallica, Sodom en Slayer-invloeden hun eigen geluid te vinden, terwijl het ook een doel lijkt chickies te scoren door zoveel mogelijk gitaarsolo’s in de nummers te gooien. Oh en aan basgitaar deed het jonge Thanatos niet. Op de laatste nummers, die dus na debuutplaat Emerging from the Netherworlds zijn opgenomen, hebben we te maken met een serieus klinkende band die zich voorbereidt op wat het favoriete album van Gebédi zou blijven tot Global Purification in 2014.

Over de eeuwigheidswaarde van dit soort verzamelde demo’s hoeven we niet te lang te hebben. Door de geluidkwaliteit is het een leuk tijdsdocument dat je alleen uit de kast pakt als je zin hebt in een trip down memory lane. Of als je wilt glimlachen bij de dappere pogingen van tiener Stephan Gebédi om met zijn jongetjesstem heel evil te klinken. Van een deathgrunt is in die eerste jaren namelijk nog lang geen sprake. Maar het is ook leuk om even te luisteren naar muziek uit een tijdperk waarin de muzikale vakjes nog niet zo ingekleurd waren: death, thrash, speed… het liep allemaal door elkaar heen en Thanatos maakte er al vroeg een fijn werkje van. Want over de muzikale kwaliteit van al die demo’s valt weinig lacherig te doen: ook dertig jaar later zit het materiaal allemaal goed in elkaar. Benieuwd waar dat allemaal toe leidt als begin volgend jaar het nieuwe album uitkomt.

Zelf horen hoe Thanatology: Terror from the Vault klinkt? Je vrienden van Zware Metalen geven exemplaren van de dubbel-cd weg! 

Label:

Memento Mori, 2019

Tracklisting:

CD1

 1. Blind Obedience (2019 versie)
 2. Thanatos (2019 versie)
 3. Prodrome
 4. Speed Kills
 5. The Howling
 6. Blind Obedience
 7. Voyage of the Damned
 8. The Knell-Thanatos
 9. Obsequis
 10. Speed Kills (live)
 11. Voyage of the Damned (live)
 12. Blind Obedience (live)
 13. The Howling (live)
 14. Thanatos (live)
 15. Prodrome (live)
 16. Obesquis (live)
 17. Progressive Destructor (live)

CD2

 1. Voyage of the Damned
 2. Blind Obedience
 3. Progressive Destructor
 4. Thanatos (remix)
 5. Rebirth
 6. Outward of the Inward
 7. Speed Kills
 8. Reincarnation
 9. Impostors’ Infiltration
 10. The Day Before Tomorrow
 11. Progressive Destructor (live)
 12. War
 13. The Meaning of Life
 14. Bodily Dismemberment
 15. A-Thanasia
 16. And Jesus Wept
 17. Tied Up, Sliced Up
 18. Realm of Ecstasy
 19. In Praise of Lust
 20. Human Combustion

Line-up:

 • Stephan Gebédi – Vocalen, gitaar
 • Paul Baayens- Gitaar
 • Marco de Bruin – Bas
 • Martin Ooms – Drums
 • Marcel van Arnhem – Drums
 • Remco de Maaijer – Gitaar
 • André Scherpenberg – Bas
 • Rob de Bruin – Drums
 • Remco van Arnhem – Drums
 • Erwin de Brouwer – Bas, gitaar
 • Mark Staffhorst – Gitaar
 • Ed Boeser – Bas

Links: