Sun Worship – Emanations Of Desolation

Sun Worhsip uit Berlijn, Duitsland ging op de vorige platen nog door het leven als een trio. De band bleek echter bijna op sterven na dood en om alles nieuw leven in te blazen werd alles gereduceerd, tot de essentie gebracht met ook het gevolg dat gitarist Felix-Florian Tödtloff het bijna zinkende schip mocht verlaten. Er blijven dus nog twee kerels over. Die zijn er, ondanks een moeilijke periode, toch in geslaagd, via Vendetta records, een derde langspeler aan de man te brengen.

Deze Emanations Of Desolation opent met een langere, eigenaardige wat spacy-achtige intro, verder, dieper weggestopt op de plaat, kom je nog een instrumentaal broertje tegen dat dezelfde kenmerken en karakteristieken heeft. Met Void Conqueror, het eerste volwaardige nummer op dit album, wordt direct de toon gezet. Black metal voorzien van een eerder oldschool aanvoelende productie geschroeid op deathmetalleest, knalt door de speakers. De black metal die Sun Worship brengt, is er één die nauw aanleunt bij labelgenoten Verheerer of Vukari. Langere nummers, vaak over de zesenhalve minuut, worden op je losgelaten vanuit het donkere, beangstigende bos. Het laatste nummer doet je helemaal verloren wandelen, want Without End neemt je meer dan twaalf minuten mee op tocht. Voorzie je dus goed van warme kleren en versnaperingen wil je op trip met deze Duitsers. Uitgesmeerde riffs, zang met heel wat variatie, wat simpel doch efficiënte drumpartijen komen vanachter de brede boomstammen en -stronken op je af. Vaak doet het wat monotoon aan, alsof je alleen eiken of sparren ziet, doch dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit van de muziek. Het is zelfs op een bepaald moment meeslepend en bedwelmend dat monotone. Sun Worship is zo een band die je meesleept, meetrekt en meezuigt tot op een bepaald moment een heerlijk gitaarthema je wakker schudt. Luister hiervoor maar eens naar de openingsminuten van Coronation. Het is alsof de wind plotsklaps, door de eerder vermelde bomen, harder gaat waaien. Takken kletteren en bladeren ritselen alzo tegen of met elkaar.

Een erg boeiende plaat, deze Emanations Of Desolation. Voor zij die op zoek zijn naar broertjes of zusjes van de eerder vermelde bands. Voor zij die er van houden al dromend door een bos of woud te wandelen en opgeschrikt te worden door de wonderen der natuur. Ik merk wel op dat de recentste platen van Verheerer met name Monolith en Vukari‘s Aevum, toch net dat streepje voor hebben. De reden daartoe is de wat zagerige, cleane zanglijn die, weliswaar niet overdreven, verwerkt zit in bepaalde nummers.

Score:

80/100

Label:

Vendetta Records, 2019

Tracklisting:

  1. Zenith
  2. Void Conqueror
  3. Devoured
  4. Torch Reversed
  5. SouL Harvester
  6. Pilgrimage
  7. Coronation
  8. Without End

Line-up:

  • L. Ennssen – zang, gitaar
  • B. Hagedorn – zang, drum

Links: