Verheerer – Monolith

Maltrér, de debuutplaat van Verheerer is nog niet koud of grijs gedraaid of er komt al een nieuwe plaat uit. Deze Duitsers, met roots in Flensburg tegen de Deense grens, spelen black metal. De plaat wordt gelanceerd via Vendetta Records, een label dat reeds releases van Yith, Ultha en Woe op ons losliet, allemaal zeker de moeite om ook eens te beluisteren!

Monolith is een verzameling van duistere kunstwerken geworden, acht stuks om precies te zijn. Tellende van de obscure intro tot het beklijvende, tien minuten durende laatste nummer, Theios Aner & Irrisio, met als absolute uitschieter He Shall Reap A Thousandfold.

Verheerer speelt een beklijvende, angstinboezemende blackmetalvariant, waarbij afgewisseld wordt tussen trage, slepende thema’s en messcherpe, melodieuze snelle stukken. Op de voorgrond staat ook de veelal vertellende, declarerende stem van frontman BST, erg sterk. De gekapte gozers weten verdomd goed waar ze mee bezig zijn, ze weten verdomd goed hoe ze door middel van sterke songstructuren je aandacht als luisteraar vast kunnen blijven houden. Daarnaast beheersen ze ook de kunst om uit elk gaatje en hoekje van hun instrumenten die noten te peuteren die de juiste zijn en deze noten vervolgens ook nog eens op de juiste plek te plakken in hun nummers. Luister hiervoor maar eens naar het beste nummer van de plaat, He Shall Reap A Thousandfold. Deze creatie start dreigend en relatief traag, doch de drums trekken het hele spel open door retestrakke dubbele basthema’s en splijtende blasts. Ook de in het begin wat monotoon aandoende gitaarriffs ondergaan doorheen het nummer een verandering met nadruk op de melodie. Episch! BST kotst en spuugt de teksten op zo’n manier dat de haren op je lijf zich spontaan oprichten!

Conclusie: enigmatisch en beklijvend duister kunstwerk!

Score:

85/100

Label:

Vendetta Records, 2019

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Monolith
 3. He Who Sowed The Poisoned Seeds
 4. The Fatalist
 5. The Eskapist
 6. He Shall Reap A Thousandfold
 7. Serpent Grave
 8. Theios Aner And Irrisio

Line-up:

 • BST – Zang
 • SMN – Gitaar
 • LKS – Gitaar
 • MYR – Basgitaar
 • KRZ – Drums

Links: