Sulphur Aeon – Seven Crowns and Seven Seals

Yes! Vijf jaar na het uitbrengen van The Scythe of Cosmic Chaos komt het langverwachte vervolg van de deathmetalband Sulphur Aeon uit, met als release datum 13 oktober 2023. Toen ik dit album in de promotielijst zag twijfelde ik geen seconde en gaf me direct op om de nieuwe plaat te horen en te recenseren. Ik ben erg onder de indruk van het eerdere materiaal van deze Duitse band. De plaat heeft de titel Seven Crowns and Seven Seals meegekregen. Met mijn aanmelding probeer ik ook een beetje mijn nieuwsgierigheid te bevredigen daar ik gewoon niet te lang kan wachten om de digipak en deluxe boxversie te ontvangen die ik direct in de preorder heb gezet bij Ván Records. Ik ben nog niet van de vinyl dus die laat ik schieten. Daar komen ook verschillende versies van uit en ik kan me voorstellen dat de afbeelding van de hoes er prachtig uit komt te zien op LP-ormaat.

Die hoes is gemaakt door Paolo Girardi in plaats van Ola Larsson, welk de eerste hoezen heeft gemaakt van de EP en de eerste drie langspelers. De band geeft aan dat de hoes nu meer aansluit bij de thematiek gebaseerd op de verhalen van H.P. Lovecraft waar de teksten vooral over gaan. Luidt dat ook meteen een radicale koerswijziging in? Nou zeker niet kan ik alvast verklappen.

Wat me wel direct opvalt is het geluid. Waar ik de eerste platen vaak wat dof en donker vond klinken, lijkt Seven Crowns and Seven Seals een stuk helderder geproduceerd. De zang en gitaren komen behoorlijk duidelijker naar voren. Geen probleem in mijn ogen, maar ik vond het duistere van de eerste platen ook wel heel gaaf en passend bij de muziek en thematiek van de band. Er gebeurt veel tijdens de nummers dus het is ergens ook wel weer handig dat beter te kunnen onderscheiden. En dat geldt met name tijdens de wat snellere stukken waar het geheel voorheen nog al eens kon verzanden in goede bedoelingen en het wat lastig maakte om alles duidelijk te bevatten.

De plaat trapt af met een onheilspellend intro genaamd Sombre Tidings en dat is een passende titel. Het is een opmaat naar het massieve nummer Hammer from the Howling Void. Hier horen we al meteen het oude Sulphur Aeon terug van de voorgaande platen. Hard, snel, duister en met herkenbare riffs waar de band voor mij bekend om staat. Het nummer kent een duidelijk refrein waar men muzikaal en zang-technisch een 180 graden maakt waardoor het refrein er ook echt uit springt. Tevens voegt dat een bijzondere dynamiek toe aan het nummer. Effe wennen maar alvast een lekker begin!

Het volgende nummer Usurper of the Earth and Sea, begint met een fluisterende zang en akoestisch intro om vervolgens een paar lagen dieper te zakken in dramatiek en met nog dreigender zang. En dan gaan het geheel los met het snellere werk tot we weer terugzakken naar een rustiger stuk met een melancholische riff wat verder een rustig middengedeelte van het nummer inluidt. Dan worden we verwend met een black metal aandoend stuk met snijdende gitaren en blastbeasts tot we in een episch eindstuk worden begeleidt naar het einde van het nummer. Lekker soleerwerk ook. Wat een vet nummer!

The Yearning Abyss Devours Us begint zoals een echt typisch Sulphur Aeon-nummer betaamt. Maar al snel gaat het gas eraf en met gesproken zang met een stem alsof je rechtstreeks vanuit de afgrond geroepen wordt om je in het rijk van Chthulu te gaan vervoegen. Dit herhaalt zich tot halverwege het nummer, wanneer een waanzinnig episch stuk zich aandient met een sfeer waar je een mix tussen pracht en verderf moet doorstaan waarvan de twijfel rijst om je zo toch de afgrond in te laten storten. Als de Sirenen in het verhaal van Odysseus. Kippenvel.

Arcane Cambrian Sorcery is een nummer met een hoge mate van groove en is over het algemeen wat minder agressief, maar vergis je niet het gaspedaal gaat op momenten zeker helemaal tot het metaal. Daarbij is het een goede indicator hoe het vernieuwde Sulphur Aeon klinkt.

Seven Crowns And Seven Seals is een langzamer nummer waar regelmatig gierende gitaren en prachtige melodieën samen met de onheilspellende zang erachter een contrast schetst waar de rillingen van over je rug lopen. Tegen het einde mogen de gitaristen zich heerlijk uitleven met minutenlang soleerwerk waar het gevoel vanaf druipt. Wie de ter ziele zijnde band Chapel of Disease kent zal gegarandeerd de hand van voormalig bandleden Michael Zech en Laurent Teubl herkennen die mede verantwoordelijk zijn voor het schrijven van dit nummer. Een zeer succesvol experiment mag ik wel zeggen.

Beneath The Ziqqurats is het meer dan negen minuten durende nummer en tevens laatste van dit muziekspektakel en wat een episch einde heeft men aan deze plaat toegevoegd. Hierin komen alle verschillende aspecten die Sulphur Aeon zo goed maken allemaal samen. Perfect slotstuk heeft de band hiermee geschreven en wat een waardige.

Samenvattend kan ik niet anders dan stellen dat het weer gelukt is een waar meesterwerk af te leveren. De kunst die de mannen verstaan in het schrijven van geweldige nummers, die meer dan anders beklijven, is indrukwekkend. Als eb en vloed stromen de nummers binnen de kaders van het nummer zelf, maar tevens in zijn totaliteit op de gehele plaat word je gegeseld door de variatie tussen bruutheid en gevoel. Machtig mooie auditieve sensatie levert de band af middels deze release.

Sulphur Aeon laat op Seven Crowns and Seven Seals horen dat het doorontwikkeld is en toont aan nog steeds meer dan relevant te zijn. Een band die steevast kwaliteitsproducten levert, verdient alle lof. Deze plaat is geen uitzondering en hiermee verankeren ze zich nog vaster op de hoogste treden van de deathmetalladder. Jaarlijstmateriaal. Als klap op de vuurpijl en als mooie aanvulling op deze release wordt de demo Sulphur Psalms uit 2010 opnieuw uitgebracht!

Score:

94/100

Label:

Ván Records, 2023

Tracklisting:

  1. Sombre Tidings
  2. Hammer from the Howling Void
  3. Usurper of the Earth and Sea
  4. The Yearning Abyss Devours Us
  5. Arcane Cambrian Sorcery
  6. Seven Crowns and Seven Seals
  7. Beneath the Ziqqurats

Line-up:

  • T. – Gitaar
  • A. – Gitaar
  • D. – Drum
  • S. – Bas
  • M. – Zang

Links: