Spartan – Of Kings and Gods

De paden van Spartan en uw recensent kruisten zich voor het eerst in 2017, toen de band uitstekend voor de dag kwam in P60 in Amstelveen. Debuutplaat The Fall of Olympus was toen ruim een jaar uit en ik heb de Haarlemmers sindsdien altijd met een schuin oog in de gaten gehouden, wachtend op nieuw materiaal. Dat is er nu pas! De Oude Grieken hadden in die tussentijd allang tientallen heldenverhalen over hun goden geschreven, maar vijf muzikanten uit Nederland laten doodleuk zeseneenhalf jaar op zich wachten om een plaatje vol verwijzingen naar die tijd uit te brengen.

Het is ze direct vergeven als Of Kings and Gods zijn eerste rondje begint te draaien. Al in intro The Fires of Helios kan ik een grijns niet onderdrukken als het gitaarwerk komt opzetten en dat wordt in Promotheus alleen maar erger. Spartan is een gitaarband in de zin dat het de kunst verstaat uiterst smaakvolle riffs en solo’s te brengen. Bijzonder melodieus, maar dat maakt het juist zo verfrissend. Officieel maakt Spartan namelijk melodieuze death metal, maar in de praktijk is het gewoon epische heavy metal. Met grunts wel te verstaan, want Jeff heeft een fijne strot. En als drummer Frank Bos de versnelling erin gooit komen de nekspieren ook aan hun trekken en ontpopt de band zich plots tot een pompende  deathmetalmachine.

Luister maar eens naar Birth of a God (Alexander Part 1): stilzitten lukt alleen mensen zonder benen. Dit nummer gaat de boel slopen als Spartan weer op veldtocht door zalen en tenten gaat. Alles halen de mannen hier uit de kast om ons, gewone stervelingen 4:22 minuten genot te geven. En dan gaat A Siren Song (Odysseus Part 2) daar nog gewoon dunnetjes overheen. En dan The Trial: wát een monster van een nummer is dat zeg!

Na een interlude (met een boodschap) met Son of Kronos (Interlude) gaat het geweld gewoon nog eventjes door. Spartan maakt veel drukte: de band staat altijd ‘aan’ en dat vergt wat van de luisteraar. Maar het klinkt allemaal zó spontaan en zó lekker dat dat helemaal niet erg is. Of Kings and Gods vliegt er doorheen. Dat het album nog geen veertig minuten aantikt is dan ook geen enkel probleem: na het beluisteren ervan waardeer je de stilte. Voor even natuurlijk, want daarna schiet je vinger alweer naar de repeat-knop. Wát een lekkere plaat en wát fijn dat Spartan er weer is!

Score:

85/100

Label:

Pest Records, 2022

Tracklisting:

 1. The Fires of Helios (Intro)
 2. Prometheus
 3. Birth of a God (Alexander Part 1)
 4. A Siren Song (Odysseus Part 2)
 5. The Trial
 6.  Son of Kronos (Interlude)
 7. King of the Pantheon
 8. Supremacy
 9. Tomb of the Great (Alexander Part 2)
 10. Kingdom of the Dead (Odysseus Part 1)

Line-up:

 • Jeff – Vocalen
 • Pieter – Gitaar
 • Nick – Gitaar
 • Mike – Bas
 • Frank Bos – Drums

Links: