Skull Fist – Paid In Full

Een van de bands die ik jaren geleden via YouTube leerde kennen, was Skull Fist. Een Canadees trio (nu toch) dat sinds de start in 2006 een hoop personeelswissels kende en in al die jaren toch nog maar drie volledige albums uitbracht. Blijkbaar zat het zakelijk/financieel niet bepaald snor ten huize Skull Fist om vaker nieuw werk uit te brengen. Debuut Hëad Of The Pack uit 2011 kreeg hier een mooie recensie, maar hun laatste werk Way Of The Road uit 2018 kon collega René minder bekoren.

Tijd om weer eens een nieuwe plaat uit te brengen, vindt zanger/linkshandig gitarist en stichtend lid Zach Slaughter. Daarbij hoopt hij dat het vierde album Paid In Full eindelijk ook zakelijk succes brengt. Dat het eerste nummer, het relatief rustige maar mooie titelnummer Paid In Full, start als “spoken word” met als tekst “I’m no longer your slave. The debt has been paid in full” zal dan ook wel verwijzen naar mindere periodes en problemen met platenmaatschappijen in het verleden.

Wat mij betreft zal het aan de muziek niet liggen. Zeker als je fan bent van snelle riffs, beleefde en gepolijste speed metal met veel invloeden uit de metal van de jaren ’80 (lees: de New Wave Of British Heavy Metal) zal dit je passen. Gepolijst? Ja, toch wel. Dit is niet het geluid van een Satan, Venom of Raven uit die tijd bijvoorbeeld. Eerder wat Helloween-achtig bij momenten, want ook de vocalen blijven beschaafd. Vaak hoog, maar verstaanbaar. Ik zal wel niet als enige vinden dat Zach Slaughter in de hoge regionen al eens klinkt als Vince Neil van Mötley Crüe (toen die wel nog goed bij stem was) of Klaus Meine van Scorpions (maar dan met een betere Engelse uitspraak). Bands als Stallion, Midnight Priest en onze Belgische Evil Invaders zijn recent vergelijkingsmateriaal, maar die bieden wel een stuk meer stoerheid en agressie.

Naast een paar degelijke, typische, snelle nummers vol riffs, hoge stemmen en ruim gesoleer als Long Live The Fist, Blackout, For The Last Time en Warrior Of The North krijg je ook Madman voorgeschoteld. Nou, dat is toch behoorlijk à la Scorpions van eind jaren ’70, begin jaren ’80 toen ze die typische klank met scherpe afgebeten riffs produceerden zoals op Blackout uit 1982. Daarmee heb ik al zes nummers vermeld. En er zijn er maar acht in totaal. Dat is toch een minpuntje: als het vier jaar geleden is dat je een album uitbracht en je had in de coronapandemie als artiest toch tijd zat, dan zou je toch wat meer moeten kunnen produceren. Nu krijg je maar 33 minuutjes.

Ok, ik vind het wel 33 leuke minuten. Bas en drums komen goed tot uiting in de productie: echt een mooi verdeeld geluid! Het mocht nog iets “vettiger” misschien, maar goed, wellicht zijn we te verwend door de monsterproducties van Andy Sneap. Kortom: een muzikaal positief oordeel over Paid In Full, maar het is zoals bij de slager: “mag het iets meer zijn?”.

Skull Fist band
 

Score:

80/100

Label:

Atomic Fire Records, 2022

Tracklisting:

 1. Paid In Full
 2. Long Live The Fist
 3. Crush, Kill, Destroy
 4. Blackout
 5. Madman
 6. For The Last Time
 7. Heavier Than Metal
 8. Warrior Of The North

Line-up:

 • Zach Slaughter – Vocalen, gitaar
 • Casey Guest – Bas
 • JJ Tartagila – Drums

Links: