Een vriend zei me vorig weekend dat hij Sepultura beschouwt als een soort veredelde coverband, een muziekgroep die in de jaren ’80 en ’90 hele goeie muziek had afgeleverd, maar wiens hoogdagen na het vertrek van Max (en later Iggor) Cavalera voorbij waren. Om maar even te schetsen hoe het tegenwoordig met hun publieke imago is gesteld.
Ja, mij waren ze na Bloot-Rooted (1997) ook heel wat jaren kwijt, maar ze bleven touren en willen of niet, je kwam ze regelmatig eens tegen op een festival. Ze verdwenen daardoor nooit helemaal van de radar. Ik ga hier zeker niet beweren dat ze slechte muziek maakten gedurende deze periode. Ik heb immers een zwak voor nummers als Kairos (2011) of The Bliss Of Ignorants (2013), maar hun albums stonden twintig jaar lang nergens bovenaan de eindejaarslijstjes als je begrijpt wat ik bedoel.
En dan persten ze ineens het album Machine Messiah uit hun geboortekanaal. Dit artikel gaat over hun nieuwste plaat, dus ik ga mezelf afremmen en Machine Messiah deze recensie niet laten kidnappen, maar dit album zette Sepultura opnieuw in de schijnwerpers. Het zorgde er ook voor dat er werd uitgekeken naar dit nieuwe album. Zou het even goed, of zelfs beter zijn dan de voorganger?
Deel 1 neemt de luisteraar mee naar de begindagen van Sepultura. Het is te zeggen, de begindagen wanneer er thrash metal werd gespeeld. Sepultura startte immers als een deathmetalband, maar deze fase wordt doodgezwegen op dit album. Uit dit deel komen verder de heerlijke singles Isolation, Last Time en Means To An End. Geslaagd wat mij betreft!
Deel 2 start met Capital Enslavement en de intro van deze song onthult het direct: dit is Roots, een soort Indiaanse stammenzang zoals je ook bij Ratamahatta kon horen. Dit deel doet heel Braziliaans aan. De band keert hiermee letterlijk terug naar zijn roots en dus ook naar de periode waarin het album Roots werd gemaakt. Mijn favoriete song van dit deel is Raging Void. Groove metal op zijn best.
Deel 4 tenslotte geldt duidelijk als outro voor het volledige album. Het is veel melodischer en kalmer dan de voorgaande delen. Hoogtepunt is zonder enige twijfel het ijzingwekkende Agony Of Defeat. Sepultura haalt hierbij alles uit de kast: strijkers, synthesizer, een koorgezang. Totaal on-Sepultura maar daarvoor niet slecht. Ik wist niet dat de band dit in zich had. Om de verrassing totaal te maken eindigt de plaat met Fear, Pain, Chaos, Suffering, waarbij Derrick Green zowaar een duet aangaat met een vrouw. Sepultura? Ben jij dat?
De meeste mensen, mezelf inclusief, vinden de allereerste vier of vijf albums het beste wat Sepultura ooit op de wereld losliet. Deze tijden komen nooit terug. Dit is een ander soort Sepultura, een volwassen versie die durft experimenteren en niet blijft hangen in het roemrijke verleden zoals andere bands soms plegen te doen. Het maakt dat deze band terug relevant is en nooit nog een veredeld coverbandje mag worden genoemd. Ik hoop dat mijn kameraad dit gelezen heeft.
Score:
85/100
Label:
Nuclear Blast, 2020
Tracklisting:
- Isolation
- Means To An End
- Last Time
- Capital Enslavement
- Ali
- Raging Void
- Guardians Of Earth
- The Pentagram
- Autem
- Quadra
- Agony Of Defeat
- Fear, Pain, Chaos, Suffering
Line-up:
- Derrick Green – Zang
- Paolo Jr. – Basgitaar
- Andreas Kisser – Gitaar
- Eloy Casagrande – Drum
Links: