Sea of Consciousness – Sea of Consciousness

Na het uiteenvallen van de band Inferus Dei begonnen gitarist Daniel Sirotski en drummer Istvan Timmermans aan de vooravond van de coronacrisis in 2019 samen de band Sea of Consciousness. Het debuut is een conceptalbum met als thema de beslommeringen des levens, gebaseerd op persoonlijke ervaringen van Sirotski. Het was pas in 2022 dat er een stabiele line-up werd gevonden, door de inbreng van de andere bandleden Bionda Honings, Stefan Gerritsen en Jeroen Koorn. Het zelfgetitelde debuut omvat een mix van progressieve en technische death metal. De band benaderde eigenhandig Zware Metalen met de vraag of wij misschien het debuut van een recensie konden voorzien. En u weet het inmiddels wel: producten van eigen bodem zetten we graag eens, zo objectief en eerlijk mogelijk, in de schijnwerpers.

 

En zo begon ik – als redacteur van dienst – aan een mooie ontdekkingstocht. Want deze band uit Leiden had voldoende inspiratie om maar liefst drieënvijftig minuten aan muziek te laten horen op dit debuut. De tweede bevinding is het gegeven dat het gezelschap meent muziek te laten horen die geschikt is voor fans van Arch Enemy, Dissection en Opeth. Dat is wel een behoorlijk reikwijdte, is mijn eerste gedachte. Toch kan ik de referenties wel degelijk plaatsen na het aanhoren van het album, al komt het in mijn beleving wat dichter bij Arch Enemy en Opeth, dan bij de Zweden van Dissection. Ook is de band niet vies van een potje thrash, al direct hoorbaar in de openingsfase van het titelnummer. Het derde wat mij opvalt is de grote diversiteit aan vocalen. Dame Honings is in staat om van zich af te bijten middels een schreeuwgrunt, die ook nogal eens een wat lage klank kan hebben. Maar daarnaast horen we haar ook gebruik maken van een zuiver stemgeluid. De eerder vrijgegeven single Reflections is hiervoor wellicht nog het meest exemplarisch. Verder zijn er ook een tweetal rustmomenten in de vorm van Opposite Side en Traversals geïntegreerd. Ik hoor onder andere akoestisch gitaarspel, donder en bliksem. Naar het einde toe, zo vanaf Solitudo lijkt de band het iets rustiger aan te doen, maar schijn bedriegt, want na de zuivere zangpassages hoor ik dat de drummer van dienst het alweer op zijn heupen krijgt. Een stevige blastpassage volgt, met natuurlijk de scherpere keelerupties van de vocalist. Over de gehele linie speelt het akoestische, melodische gitaargetokkel een hoofdrol. Het geeft het album net iets meer finesse dan uw “gemiddelde technische deathmetalplaat”. De ruigere riffs en loopjes doen mij niet zelden aan het werk van een band als Mayhem – luister eens naar die opening van Misconception – denken, zij het iets minder grof van korrel door de moderne geluidskwaliteit.


Over dat laatste gesproken, erg knappe geluidsafstelling! Geen idee waar en hoe dit debuut is samengesteld of opgenomen, maar het moet gezegd worden: wat een puike geluidsoverdracht. Tijdens Persistence gaat de band nog een heel stuk furieuzer te werk, waardoor er bij mij een lichte vorm van verwarring ontstaat. Het is allemaal heel gaaf gedaan hoor, maar soms gaat het een klein beetje ten koste van de consistentie die we graag op een album terug willen horen. Kijk, dat eigen smoelwerk is er wel degelijk en ik zou dat dan als band ook over de gehele lengte maximaal uitbuiten. In de beginfase – tijdens de eerste drie nummers – weet het gezelschap dit dan ook het best te etaleren. Torchbearer geeft u als afsluiter nog wel een stevige trap tegen de muil, niet in de laatste plaats vanwege het drumwerk en het uitzinnige gebrul. Dat gezegd hebbende is het meer dan duidelijk dat deze gasten in staat zijn om behoorlijk gevarieerde nummers te schrijven die gewoon kloppen van “kop-tot-staart”. Voeg daaraan toe dat het vakmanschap, de speelkwaliteit en de geluidsoverdracht van het gebodene allen van een bovengemiddeld niveau zijn en u weet dat Nederland er een topband in wording bij heeft. Favoriete nummers blijven bij mij toch wel het titelnummer, het woeste From the Ashes – met ruimte voor een etherische zangpassage en retesnelle blasts – en het eerder aangehaalde Reflections met elektrische riffgeladenheid en afwisselende zangstijlen.

Score:

85/100

Label:

Eigen beheer, 2024

Tracklisting:

  1. Sea of Consciousness
  2. Misconception
  3. From the Ashes
  4. Opposite Side
  5. Reflections
  6. Traversals
  7. Solitudo
  8. Persistence
  9. Torchbearer

Line-up:

  • Bionda Honings – Vocalen
  • Daniël Sirotski – Gitaren
  • Istvan Timmermans – Drums
  • Stefan Gerritsen – Gitaren
  • Jeroen Koorn – Bas

Link: